Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szeged: kevesebb a bűncselekmény, nagyobb a biztonságérzet

Szinte minden bűncselekményfajtából kevesebbet követtek el Szegeden 2014-ben, mint egy évvel korábban.
Táskában matatnak
– A rendőrkapitány nem 60 év körüli nő, aki már este 7 óra után egyedül ki sem meri tenni a lábát a lakásból, mert biztos, hogy belekötnek valamilyen indokkal. Ez a Tarján városrészre vonatkozik – írta le véleményét lapunk Facebook-oldalán a stabil szegedi közbiztonsággal kapcsolatos kérdésünkre Szilágyiné Vali. Korom István a jót és a rosszat is látja: „A legkevésbé biztonságos egyre inkább a belváros. Tele van tarhálókkal, hajléktalanokkal: a Mars téri buszmegállóknál két környékbeli család tagjai halászgatnak a zavarosban és néha az idősek kosarában és táskájában. Fodorkert, Északi városrész, Petőfitelep és talán Újszeged odesszai városrésze az, ahol tapasztalatom szerint az átlagosnál jobb a helyzet" – írta.

Szegeden nagyon stabil a közbiztonság – jelentette ki Zélity László szegedi rendőrkapitány a jogi bizottság ülésén hétfőn. Az ezredes számos statisztikai adatot hozott fel ennek alátámasztására. Kiemelten kezelt bűncselekményekből – ilyen például az emberölés, a rablás, a kábítószerrel való visszaélés, a súlyos testi sértés és a járműlopás – tavaly 3036 történt Szegeden: 16,85 százalékkal kevesebb, mint 2013-ban.

Összesen 5060 bűncselekményt regisztráltak a városban, ami 18,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az egyetem évről évre felméri a lakosság szubjektív biztonságérzetét Szeged városrészeiben: először 2008-ban tették ezt, akkor Makkosház, Rókus, Móraváros és Felsőváros lakói érezték a legkevésbé biztonságban magukat. Az egyetem felmérései szerint azóta folyamatosan javult a városrészek és az egész város közbiztonságérzete. A lakossági elégedettség az 5-ös skálán 4,5-es.

Zélity László beszámolójában olvasható: a zseblopások helyszíne a Mars térről a kamerarendszer miatt áttevődött a tömegközlekedési eszközökre és a nagy rendezvényekre, mint a borfesztivál és a SZIN. Szeged kertvárosi részeiben, például Tápén, Baktóban, Béketelepen és Szentmihályon a betöréses lopás, a város egyéb részein a gépkocsifeltörés, besurranásos lopás, biciklilopás a jellemző. Ettől függetlenül a lakásbetörések száma egy év alatt 267-ről 173-ra csökkent. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetői főleg külföldiek, akik a Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó határátkelőkön akarják behozni a drogot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már lehet regisztrálni a szemétszedésre

Ötödik alkalommal rendezik meg a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! mozgalmat. Tovább olvasom