Délmagyar logó

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Szegeden a fedett uszoda, Vásárhelyen az iskolabővítés projektje tart legelőrébb

A miniszter szerint kell fontossági lista a nagy fejlesztésekre, két megyei jogú városunk viszont nem tud ilyenről. Szegeden a fedett uszoda vezet, Hódmezővásárhelyen minden egyszerre.
A megyei jogú városok önkormányzatait arra kérte Kósa Lajos, a Modern Városok Program megvalósításáért felelős miniszter: állítsák fontossági sorrendbe a terveiket. Minden projektet ugyanis lehetetlen egyszerre kezelni, hiszen nincs ennyi tervezői és kivitelezői kapacitás. A fideszes politikus szegedi látogatásán lapunknak adott interjújában azt is hozzátette, hogy az utóbbi két évben ráadásul az építőipari díjak 150 százalékkal emelkedtek (2017. november 4.: Kósa Lajos: Ütőképes helyi Fidesz kell). Emiatt valószínűleg újra kell gondolni az országosan összesen 3480 milliárd forintos program végösszegét.
 
A fedett uszoda a szegedi önkormányzat legfontosabb beruházása ebben a ciklusban. Saját ütemtervük szerint halad a polgármester szerint. látványterv
A fedett uszoda a szegedi önkormányzat legfontosabb beruházása ebben a ciklusban. Saját ütemtervük szerint halad a polgármester szerint. látványterv

Nincs fontossági lista a szegedi önkormányzatnál – tudtuk meg a polgármesteri hivatalban. Egy biztos, az Etelka sori fedett sportuszoda terveivel állnak legjobban. (Nyilván a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációja mellett, aminek előkészületei elindultak, és jövőre a terepmunka is látható lesz – a szerk.) Év végére kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. A tervek szerint tavasszal indulhat az építkezés, és 2019 nyarára készülhet el az uszoda. Önkormányzati beruházás, szegedi tulajdonban marad, és a város üzemelteti is. A kormány 4,5 milliárd forint támogatást biztosít a sportkomplexum megépítéséhez.
 
Apró lépésekben. A déli Tisza-híd tervezésére nemrég kapott megbízást a nemzeti infrastruktúrakezelő. látványterv

A pénzt, amit a kormány ad a többi fejlesztési ígérethez, azt az önkormányzat elfogadja. Azt is többször megírtuk: Orbán Viktor miniszterelnök februári látogatásán 19 projektről állapodott meg Botka László polgármesterrel összesen nagyjából 70 milliárd forint értékben. Szerepelt a kormányzati ígéretek között a Mars és a Széchenyi tér rekonstrukciója, a déli Tisza-híd, egy kerékpáros- és gyalogoshíd, egy atlétikai centrum és a Felső Tisza-parti kézilabdacsarnok. A polgármester a Szeged Televízió és lapunk közös közéleti vitaműsorában az elképzelésekről azt mondta, az önkormányzat ezek kapcsán minden rá háruló feladatot elvégzett. Az összes tervdokumentációt eljuttatták az illetékes kormányzati szervekhez. Ennek ellenére egyikben sem történt jelentős előrelépés, de ez nem pusztán szegedi probléma. A hónapokkal, évekkel korábbi, más nagyvárosokban tett kormányfői bejelentések nyomán sincsenek fejlemények.
 
A párhuzamosan futó  beruházások között jól halad a Németh László Gimnázium és Általános Iskola bővítési programja is. Látványterv
A párhuzamosan futó beruházások között jól halad a Németh László Gimnázium és Általános Iskola bővítési programja is. Látványterv

Vásárhelyen minden párhuzamosan
 Vásárhelyen hivatalosan nem tudnak arról, hogy a Modern Városok Programban részt vevőknek prioritáslistát kellene készíteniük a megvalósítandó beruházásokról. Senki sem kért még tőlük ilyet – közölte Hegedűs Zoltán. Az alpolgármester elmondta: számukra minden fontos, és szinte az összes MVP-projekten egyszerre, párhuzamosan dolgoznak. A Bethlen Gábor Református Gimnázium fejlesztésének, bővítésének már megtartották a nyilvános tervbemutatóját, jól halad a Németh László Gimnázium és Általános Iskola bővítési programja (látványtervünkön), és a szakgimnáziumok, szakközépiskolák is szerepelnek a tervben.

A létesítendő honvédelmi szakközépiskoláról a múlt héten tartottak legutóbb egyeztetést, dolgoznak a laktanyabővítésen és azon is, hogy az agrárkamara megyei központja Vásárhelyre kerüljön. A napi munka, feladat része a Modern Városok Program. Párhuzamosan futnak a különböző projektek, amelyek mind nagyon fontosak a városnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi szinten méri a káros anyagok kibocsátását az Energotest - 700 milliós pályázatot nyert az SZTE

Egyetemi szinten méri a káros anyagok kibocsátását az Energotest - 700 milliós pályázatot nyert az SZTE
Izgalmas és aktuális területhez, az autók kipufogógázának méréséhez nyert 700 milliós pályázatot az… Tovább olvasom