Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szegeden és Kisteleken maradnak a zöld zászlók

Csongrád megye - Bár az egészségügyi intézmények képviselői szerdán megállapodtak a szaktárcával a kiegészítő finanszírozásról, a Csongrád megyei kórházvezetők óvatosak, amíg nem látták a részleteket. Szegeden és Kisteleken addig is maradnak a tiltakozást kifejező zöld zászlók és szalagok.
Mint ismert, a legnagyobb egészségügyi szakmai szervezetek az áprilisban bevezetett új finanszírozási rendszer miatt tiltakozóakcióba kezdtek. Több kórházigazgató – köztük a makói és a szentesi vezetője, Baráth Lajos – bejelentette: akár éhségsztrájkra is kész, hogy megváltozzon a finanszírozás, ami csőddel fenyegeti az intézményeket. A demonstrációsorozatban végül csak a figyelmeztető zöld zászlók és szalagok 2 héttel ezelőtti kitűzéséig kellett elmenniük. 25,5 milliárd forint azonnali segítséget kértek, de szerdán 10,5 milliárd forint pluszpénzről – ebből 4,5 októberben, 6 milliárd decemberben érkezik – állapodtak meg, novembertől pedig az áprilisban bevezetett helyett visszaáll a teljesítményvolumen-korlát (tvk).

– Minden pénz számít, de a konkrét részleteket, azaz, hogy mennyi pluszpénzre számíthatunk, még nem tudjuk. Azzal sem vagyunk egyelőre tisztában, hogy a tvk visszaállítása jobb lesz-e, mint az a rendszer, ami ellen tiltakoztunk. A zöld zászlókat és szalagokat viszont egyelőre levesszük – reagált a megállapodás hírére Baráth Lajos. A főigazgató szerint jó, hogy kormánygarancia van a pluszpénzek kifizetésére, de megjegyezte, abból csak akkor lesz pénz, ha a parlament el is fogadja a költségvetést.

Nem várnak nagy segítséget a megállapodástól a kórházvezetők. Fotó: Karnok Csaba
Nem várnak nagy segítséget a megállapodástól a kórházvezetők.
Fotó: Karnok Csaba

Hajnal Ferenc, a szegedi klinikai központ elnökhelyettese is óvatos a megállapodással kapcsolatban. Egyelőre nem tudják, pontosan mennyi pluszpénzt kapnak, viszont a tvk visszaállítása szerinte legalább tervezhetőbbé, reálisabbá teszi a betegellátást, szemben a jelenlegivel. Arról a klinikai központokat képviselő Egyetemi Klinikák Szövetsége dönt, leveszik-e és mikor a zöld zászlókat, szalagokat – Szegeden egyelőre a helyükön maradnak.

Deszk is zöldben

Tegnap délelőtt még a deszki szakkórházon is ott lobogott a zöld zászló, de Bálint Beatrix főigazgatóval nem sikerült beszélnünk, így nem tudjuk: a megállapodás mennyiben jelenthet segítséget a kórház működésében és a betegellátásban.

A kisteleki rendelőintézet dolgozói is tovább viselik a zöld szalagokat – tudtuk meg Simon Sándor ügyvezető igazgatótól –, mivel nem ismerik a megállapodás részleteit, a pluszpénzek felosztását az intézmények között. Elképzelhető ugyanis, hogy ami a kórházaknak jó, az a járóbeteg-szakellátóknak – mint például a kisteleki intézet – nem. A vezető szerint viszont nekik semmiféle segítséget sem jelent a tvk-ra való visszaállás, hiszen annak forintértéke nagyjából a harmadával csökkent a 2 évvel ezelőttihez képest.

Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet kórház vezetője sem ismeri a most kialkudott pluszforrás rájuk eső részét, de – mint mondta – minden fillér fontos a számukra. Hozzátette: nem alkalmi alamizsnákkal kellene fenntartani a betegellátást, hanem biztonságos, tervezhető forrásokkal. A tvk visszaállítása viszont szerinte további pénzkivonást jelent majd. Ennek ellenére a megállapodás hírére levették a zöld zászlót és a szalagokat.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2009. október 11. 11:48
    „Lehet, hogy a pénz táskaszámra történő kihordása helyett az országból, a kórházak klinikák normális pénzügy működtetését kellene már végre biztosítani.Heroikus küzdelmet folytatnak maguk a kórház-klinikavezetők,hogy betegeket el tudják látni! Dr.Horváth Ágnes és nem tudom én milyen Lajos volt eü.-miniszterek jelentős mértékben felelősek és jó lesz, ha nem tetszelegnek a reformer szerepében, mert amit tettek az csak Dél-amerikai és latin amerikai államokban történhet meg felelősségre vonás nélkül.Minden esetre komoly "szakértelemre" volt szükségük ahhoz, hogy ennyire "padlóra tegyék" az egészségügyet!!Mint kiderült,érvényét vesztette Lajos abéli szándéka, hogy csupán a köszönésre helyezte a fő hangsúlyt.Elfelejtette,hogy a kórházakban, klinikákon elsősorban gyógyítómunkának kell folynia és min ilyenhez pénz is kell, amit Ők ketten sikeresen ki is pumpáltak belőle és ezért van a több milliós tartozás felhalmozása.Tették mindezt felelőségre vonás nélkül? Vagy van mé remény ere, hogy ezt nem lehet büntetlenül megtenni??!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pszichés betegek köztünk járnak - veszélyesek?

Számos bűncselekmény esetében az az általános vélemény, hogy aki elkövette, nem normális, tette nem emberi. Tovább olvasom