Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Szegedi bridzsbajnokok

Szeged - 107 csapatból első helyen végzett a két szegedivel induló csapat a szeptemberben rendezett pulai bridzsfesztiválon. Zsák Zoltán szerint ebben a kártyajátékban a memória és a koncentráció a legfontosabb.
– 1974-ben végeztem el az egyetemet Kijevben, azóta folyamatosan bridzsezek – mondja Zsák Zoltán szegedi programtervező matematikus. – A horvátországi Pulában rendezik a legnagyobb nyílt versenyt Európában. A szeptember 11. és 17. között zajló bridzsfesztiválon 107 csapatból lettünk az elsők.

– Két napig versenyeztünk, 12 forduló volt, és mindig azok játszottak egymással, akik addig a legtöbb pontot szerezték. A négyfős csapatunkban játszott rajtam kívül Szilágyi László magyar ranglistavezető, Kovács Mihály és Magyar Péter, a tartalék Hegedűs Gál volt. Nem a semmiből jött a győzelem: idén az 52. fesztivált rendezték, nagyjából 25-ször már ott voltam. Tavaly második, tavalyelőtt negyedik helyen végeztünk – tekint vissza a 63 éves bridzsbajnok, aki úgy véli, a játék segít abban, hogy továbbra is számításba vegyék a szakmában.

Bridzsbajnok. Zsák Zoltán szerint a memória és a koncentráció a legfontosabb a sikerhez. Fotó: Frank Yvette
Bridzsbajnok. Zsák Zoltán szerint a memória és a koncentráció a legfontosabb a sikerhez.
Fotó: Frank Yvette

Több tízmillióan játsszák

„A bridzs egy kártyajáték, amelyet több tízmillióan játszanak világszerte rendszeresen. Versenyszerűen is lehet űzni: 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai sportnak minősítette, és 2002-ben bemutató játékot rendeztek a téli olimpián. A mai bridzs bő 70 éves történelemre tekinthet vissza, bár előzményei több száz évesek" – írja a Wikipédia. Zsák Zoltán nyomatékosítja: ez nem szerencsejáték, hiszen mindenki ugyanazokat a lapokat kapja a többi asztalnál is.

Zsák Zoltán szerint Szegedről nem sokan járnak versenyekre. Grezsa Krisztiánnal alkot egy párost, és rajtuk kívül mindössze egy pár van, amely versenyszerűen űzi ezt a kártyajátékot. Kiskőrössel közösen működik a Dél-magyarországi Bridzs Egyesület, amely 20 tagot számlál.

– A kollégáimat is el szoktam vinni a versenyekre, együtt teniszezünk a fennmaradó időben. Előfordul, hogy ott a tengerpart, de nem megyek le, mert napközben tanulás van, este bridzs, és pihenni is kell valamikor. A barátaim néha nevetnek rajtam – vallja be Zsák Zoltán. Azt mondja, jó állóképesség kell, hogy bírja a hosszú versenyeket, ezért jó, hogy hobbija a tenisz. Amellett, hogy aktívan dolgozik, rengeteg bridzsirodalmat olvas, napi két órát tanul, és az interneten is edz hetente kétszer. A memória és a koncentráció a legfontosabb a sikerhez a bajnok szerint. A hazai versenyeken szegedi partnerével indul. A fiatalok tanítása mellett célja, hogy jövőre elmenjen a tanzániai Sanyába, a nyílt vb-re, két év múlva pedig az északi sarkkörön túlra utazna a nyílt Eb-re, a norvégiai Tromsóba.

Olvasóink írták

 • 4. szegedifiú 2013. október 08. 21:59
  „Zsák Zoltán Zsolt. Nem?”
 • 3. tol 2013. október 08. 21:52
  „ez igen! Én ugyan ismeretlenül, de - gratulálok!”
 • 2. cyt 2013. október 08. 11:40
  „Gratulálok én is neked, Tutu. Hiányoztál az érettségi találkozón....! Nagyon örült volna mindegyik volt osztálytársad a sikereidnek. Reméljük, hogy a következőn találkozhatunk majd. Addig is sok sikert ... és drukkolunk neked.”
 • 1. stewenson 2013. október 08. 09:22
  „Gratulálunk Tutu!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kristóf nem lett döntős az X-Faktorban

Csongrád megyei énekes nélkül indulnak az idei X-Faktor-döntők. Karapándzsity Kristóf kiesett a mentorházban. Tovább olvasom