Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Szegedi festmények - nappalikból

Szeged - A XIX. század végétől az 1980-as évekig a szegedi festészet legjobbjainak munkásságát mutatja be magántulajdonban lévő alkotások alapján a Közös értékeink című kiállítás, amelyet ma 17 órakor Botka László polgármester nyit meg a REÖK-ben.
– Várakozásaink teljesültek, azaz a lapokban közzétett felhívásunkra néhány érdekes, kevéssé ismert életmű ritka darabjai is előkerültek. Például Kukovetz Nanától több, eddig általam sem ismert festményt is felajánlottak. Nyilasy Sándor, Dinnyés József képei ismertebbek, bár közöttük is akadt évtizedek óta lappangó darab. Moholy-Nagy Lászlótól is szerettünk volna korai, szegedi korszakából származó munkát találni, ilyennel nem jelentkezett senki. Szöri Józseftől sem kaptunk egyetlen alkotást sem, aminek az lehet az oka, hogy kevéssé ismert alkotóról van szó, aki az első világháború kezdetén, 1914-ben, 36 évesen hősi halált halt. Praktizáló jogászként kevés ideje maradt az alkotásra, nem túl nagy az életműve – mondja a kizárólag magántulajdonban lévő alkotásokból összeállított Közös értékeink című kiállítás kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti vezetője. Egy-egy szegedi festő néhány munkájával rendelkező művészetbarátoktól a komoly gyűjtőkig széles kör jelentkezett a tárlatra. Nem csak felajánlott műveket mutatnak be; a törzsanyag – magángyűjteményekből kölcsönkapott – előre megkonstruált kollekció, erre építették fel a tárlatot.

Kukovetz Nana Párizsi kalapszalonban című festménye. Fotó: Schmidt Andrea
Kukovetz Nana Párizsi kalapszalonban című festménye.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nem az volt a koncepciónk, hogy a teljes szegedi művészettörténetet felvonultassuk Nyilasytól Vinklerig, hanem azokat az alkotókat igyekeztünk bemutatni, akik szerintem egy kis szerencsével, nagyobb propagandával sokkal kedvezőbb helyet foglalhatnának el a magyar festészetben, mint jelenleg. A legjobbak, legtehetségesebbek, legújszerűbbek munkáit igyekeztem összegyűjteni. Az alkotók helytörténeti jelentősége most nem volt szempont. Másod-, harmadvonalbeli alkotók nem kerültek be csak azért, mert különös helyi érdekességük van. Akad azért kivétel is: Vass Verában – akinek az életművét kevesen ismerik – eredetileg nem gondolkodtam, de behoztak tőle egy érdekes portrét, amelyet bemutatunk a tárlaton. Elsősorban festményeket láthat a közönség, de jelentősége miatt Buday Györgytől beválogattam négy fametszetet is – hangsúlyozza a művészettörténész.

Kukovetz Nana festménye 4,5 milliót ér

A REÖK felhívására ötvenen jelentkeztek, közülük húsz tulajdonos több mint száz alkotását válogatták be a tárlatra, amelynek legértékesebb darabja Kukovetz Nana Párizsi kalapszalonban című festménye – 2008-ban szerepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Női festők című kiállításán is, akkor 4,5 millió forintra biztosították. Ez az érték sokszorosa annak, amennyit a többi szegedi alkotó művei képviselnek. Az összes bemutatott kép helyi tulajdonostól származik, kivéve Kukovetz Nana három festményét, amelyet Saphier Dezső nevezetes budapesti gyűjteményéből kaptak kölcsön. A gyűjtők ugyan nem vállalták, hogy névvel szerepeljenek, de szívesen adták a képeiket. A kiállításokon megmutatott alkotások később az aukciókon is magasabb értéket érhetnek el.

Olvasóink írták

 • 10. pimpipa 2011. június 08. 20:39
  „nem beszélve arról, hogy Kacziány Ödön fél élete Szegedhez kötődött
  azért örömmel vennék antikos új szerzeményéről egy fotót”
 • 9. art1 2011. január 28. 12:31
  „Én kettőt adtam be a kiállításra,mindkettő reprodukálva van a Dinnyés F.monográfiában,az egyik a Csákány vendéglő Győrben,a másik egy győri utcarészlet.”
 • 8. vuk 2011. január 28. 12:12
  „7. hozzászólás art1 2011.01.28. 09:32
  Dehogy adom el, mi okom lenne eladni dedapam festmenyeit?... :)
  Ugyanakkor kivancsi lennek, hogy nalad mik vannak.. Esetleg elzarandokolhatok egy fenykepezogeppel?
  Irj! perfi [kukuc] freemail.hu”
 • 7. art1 2011. január 28. 09:32
  „Kedves VUK!Írtad,hogy Nálad is van jó pár Dinnyés Ferenc festmény!Esetleg adnál is is el?Én szívesen vennék,gyűjtöm a képeit!”
 • 6. vuk 2011. január 27. 21:24
  „Kivancsi lennek, hogy honnan vannak "nappalikbol" Dinnyes Ferenc kepek, nem tudok rola, hogy a csaladombol barki adott volna (nalam is van jopar).. Azt tudom, hogy a muzeumnak van.”
 • 5. maroti06 2011. január 27. 19:31
  „Kacziányi Ödönnek az épülő szegedi rajzai, szeged környéki tanyasi képei igen ismertek számomra.
  antikos erre gondoltál? csoki? :)”
 • 4. antikos 2011. január 27. 17:02
  „És még annyit épp tegnap vettem egy Kacziányi Ödön képet. Ugyan milyen szegedi vonatkozása is lehet neki??? Aki tudja az kap egy csokit:)
  Egyszerűn vicc az egész....”
 • 3. antikos 2011. január 27. 16:59
  „Vicces, a Kukovetz Nana értéke... Kb. fél misiért lehetne eladni. Amúgy ezt a rendezvényt érdemes lett volna jobban megpropagálni, mert csak én több olyan képet is tudok ami simán többszörösét éri egymagában. Nem utolsó sorban konkrétan Szegedhez kapcsolódó művek!!!
  Megint a lenyúlom dolog a lényeg!!! Gondolom a kiválasztottak jól járnak:)”
 • 2. maroti06 2011. január 27. 12:18
  „Dinnyés Ferenc lesz az; József tudtommal zeneszerző.”
 • 1. vuk 2011. január 27. 11:26
  „Az biztosan Dinnyés József es nem Dinnyés Ferenc (akinek az emlektablaja a Szentharomsag utca 4-nel van a Sagvari mellett) ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modernizálják az iskolákat

Közel 510 millió forintból fejlesztik a szegedi oktatási intézmények informatikai felszereltségét a tanév végéig. Tovább olvasom