Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Szegedi hetedikesek Erdélyben

Szeged, Erdély - Június elején, a Határtalanul program keretében az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájának hetedikes tanulói – összesen 76 diákkal – látogatást tehettek Erdélyben.
Iskolánkból 8 tanár kísért el bennünket, indulásunkat alapos felkészülés előzte meg. Több rendkívüli történelem órán vettünk részt, Szegedre és az Alföldre jellemző népdalokat és táncokat tanultunk, adományokat gyűjtöttünk, és rajzokból tablókat készítettünk.

Erdélyben a városnézések során több műemléket és gyönyörű műalkotásokat láthattunk, például Kolozsvár központjában Mátyás király hatalmas lovas szobrát, Nagyváradon a lenyűgöző Szent László Székesegyházat, Székelyudvarhelyen a nyüzsgő városközpontot, Segesvár sikátoros óvárosát, Gyulafehérváron a székesegyházat, ahol a Hunyadi család alussza örök álmát, a vajdahunyadi várat és Aradon a vértanúk emlékére állított obeliszket.

A hetetikes ságvárisok Erdélyben
A hetedikesek Erdélyben

Emellett néhány városban megálltunk megszemlélni a magyarországi és erdélyi is egyaránt fontos emlékmúzeumokat. Ilyen volt a Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeum a Csonka toronyban, a nagyváradi Ady Endre Múzeum, Farkaslakán a Tamási Áron Emlékmúzeum, illetve a fehéregyházi Petőfi Emlékmúzeum.

Ez az út lehetőséget adott nekünk arra, hogy megismerjük Erdélyt és az ott élő magyarokat, és hogy közelebb kerüljünk a természethez. Erre alakalmunk nyílt a Királyhágó hegyei között a Tordai-hasadékban, a Békás-szoros hatalmas sziklái alatt, a Gyilkos-tó partján és a parajdi sóbarlangok mélyén.

Két szállásunkon megismerhettük az erdélyiek vendégszeretetét, és helyi ételeket kóstolhattunk meg, mint például a padlizsánkrém vagy a csorba leves. Megcsodáltuk a kalotaszentkirályi patyolatfehér szőtteseket, vagy a díszes korondi cserépedényeket.

Új barátságokat és ismeretségeket kötöttünk a kalotaszentkirályi néptánccsoporttal, a Szovátán élő árvákkal és a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola diákjaival. Most már tudjuk, hogy mit jelentett nekünk Erdély, és miért fontos ma is az erdélyi magyarokkal való kapcsolat számunkra és számukra.

Ezúton is szeretném mindannyiunk nevében megköszönni tanárainknak, hogy vették a fáradságot, a türelmet, és elvittek minket a határon túlra.

Széll Zsófia
7/d

Olvasóink írták

  • 2. virág25 2012. június 16. 15:42
    „A nyolc tanárt ki helyettesítette az iskolában?”
  • 1. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. június 16. 11:03
    „Jó volt olvasni a beszámolót.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2700 gyermek kap ingyenebédet a nyári szünetben

A megye városai is pályáztak a nyári gyermekétkeztetés finanszírozására. Az elnyert összeg változó. Tovább olvasom