Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Szegedi iskola az ország második legökosabbja

Szeged - Több mint ötszáz csapat közül a szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola lett az ország második „legökosabbja". A vetélkedőn diákok és nagyszülők közösen oldották meg a környezettudatosságra nevelő feladatokat.
„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön." Ez volt a szlogenje annak a többfordulós versenysorozatnak, amelyet a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jegyében rendeztek. A Kölcsönkapott Föld című vetélkedőre több mint ötszáz csapat nevezett – köztük a szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola is. Az intézmény, amely tavaly óta viselheti az ökoiskola címet, meghívást kapott a versenyre.

– Eredetileg nyugdíjasoknak szólt a kiírás, nekik kellett fiatalokat keresniük maguk mellé. Nálunk ez pont fordítva működött, a diákok már megvoltak: Somoskövi Tamás, Bakri Ferenc és Tóth Gergő nagyon jó biológiából, fizikából és kémiából is. Csak idős csapattársakat kellett melléjük verbuválnunk – mesélte Husztáné Gyursánszki Erzsébet igazgató. – Szerettük volna, ha valamilyen módon kötődnek az iskolához, így esett a választás névadónk özvegyére, Bonifert Domonkosné Katikára, a volt igazgatóhelyettesre, Tarnai Magdolnára és Juhász Nándorra, akivel együtt szervezzük a megyei matematikaversenyt.

Az ökotudatos diákok, felkészítő tanáraik és az idős csapattársak közös érdeme a siker. Fotó: Frank Yvette
Az ökotudatos diákok, felkészítő tanáraik és az idős csapattársak közös érdeme a siker.
Fotó: Frank Yvette

A régiós döntőt – amelyet egy internetes forduló előzött meg – az iskola csapata megnyerte, így vehetett részt február 14-én a székesfehérvári finálén, ahol már csak 6 csapat küzdött. A versenyen nem választották szét a gyerekeknek és a felnőtteknek szóló kérdéseket, a csapattagok így egyenrangú felekként egészítették ki egymást. Volt, amivel előre kellett készülni: például a fenntarthatóság jelképeit kellett bemutatnia mindenkinek a saját településéről – Szegedről a fűszerpaprikát és az Anna vizet választották.

A diákok Szatmáriné Maróti Edit és Pleskóné Rasztik Mária felkészítő tanárok segítségével rengeteg különfoglalkozáson vettek részt. A felnőttek pedig szorgosan bújták a lexikonokat és az internetet, de még a buszon, a döntőre menet is azon görcsöltek, mit felejthettek ki a felkészülés során.

A versenyen a második helyet szerezték meg. A felnőttek digitális fényképezőgépet, a diákok kerékpárt nyertek. Az ország második legökosabb csapata hiszi: megszerzett tudását eredménnyel használja majd, hogy az unokáknak legalább ilyen állapotban „adhassa vissza" ezt a bolygót.

Olvasóink írták

 • 5. muci 2011. február 22. 08:28
  „Kedves hát rány...Köszönöm a magyarázatod, ami teljesen felesleges volt, a szóösszetételt előtte is értettem. Azért jó, hogy a mai világban még szán valaki időt arra, hogy segítsen, magyarázzon embertársainak, kedves jellemvonás...Ez a szó szerintem akkor is gáz. Ez az én véleményen, nem kértem senkit, hogy értsen egyet vele..”
 • 4. Nagyi60 2011. február 21. 18:23
  „Minden elismerést megérdemelnek a csapat tagjai,a felkészítő tanárok,az iskola vezetése!Az iskola névadója is biztosan büszke lenne Rájuk!”
 • 3. hát 2011. február 21. 12:51
  „muci kaa.. mi ebben a gáz? nem érted a szójátékot? az ökológia és az okosabb szavakból rakták össze.
  Hogy miért? mert az ökológia volt a verseny témája. ennyi
  További sok sikert a gyerekeknek és tanároknak egyaránt.”
 • 2. muci 2011. február 21. 10:23
  „Gratulálok a gyerekeknek és felkészítőiknek! De legökosabb? Ez nagyon gáz...”
 • 1. szomorúfűzfa 2011. február 21. 09:22
  „Gratula! Nagyon sok munka van egy ilyen eredmény mögött! Ügyes vagy Marcsi!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szentlélek tartja egyben István bácsi házát

Több helyen megrepedt Nógrádi István százéves vályogháza a sok csapadék miatt, életveszélyessé nyilvánították. Tovább olvasom