Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Szegedi Jazz Napok - szombaton jön Christian Scott

Szeged - Fennállásának ötödik évtizedébe lépett a Szegedi Jazz Napok, amely Magyarország egyik elsőként indult dzsesszfesztiválja.
A kétnapos nemzetközi koncertsorozatot a szegedi származású Varga János gitáros és együttese nyitotta pénteken az IH Rendezvényközpontban. Az amerikai Elliott Sharp koncertjén is a gitár játszotta a főszerepet. Arab, berber, beduin népzenei alapokon nyugvó improvizatív dzsesszmuzsikát hozott az első napot záró Aziz Sahmaoui és a University of Gnawa, amely a world-jazz irányzat egyik legnagyobb sztárja.

Szombaton 19 óra 30-kor az úgynevezett mainstream előadókkal folytatódik a fesztivál. A kiemelt sztárvendég a Miles Davis örökösének tartott Christian Scott, vagy új nevén aTunde Adjuah. A kétszeres Edison Award-győztes, Grammy-jelölt trombitavirtuóz és zeneszerző fiatal kora ellenére máris igen népszerű az amerikai művészvilágban. Abszolút hallása révén már 5-6 éves korában azzal szórakozott, hogy a konyha kövezetére hulló aprópénzek zenei hangját meg tudta mondani. Iskolásként remekül rajzolt, tehetségét megcsillogtatta amerikaifutball-, baseball-, kosárlabda- és teniszbajnokságokon, sőt bokszolóként is fényes karriert jósoltak neki. Végül – nem véletlenül – a zenei pályán maradt a fekete muzsika ifjú hercege.

A nyitókoncerten Varga Jánosék zenéltek a színpadon. Fotó: Schmidt Andrea
A nyitókoncerten Varga Jánosék zenéltek a színpadon.
Fotó: Schmidt Andrea

Saját együttesével először játszik Magyarországon, igazi zenei csemegének ígérkezik az USA-ból érkező Christian Scott Sextet szegedi produkciója. Előttük hallhatja a közönség a hazai dzsessz népszerű alakjait, a Szakcsi Lakatos Róbert vezette triót és a Trio Midnightot Oláh Kálmánnal, Egri Jánossal és Balázs Elemérrel, közreműködik Dresch Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjel-nappal Szeged

Jó, jó azt ígértük, hogy nem lesz még egy videó a Kopajról. No, de ez! Látni kell! Tovább olvasom