Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Szegedi legendák: Kárász uraság kocája

Szegedi legendák című sorozatunkban olyan szegedi történeteket elevenítünk fel, amelyekről talán még a tősgyökeres szegediek sem hallottak soha.
A cikksorozat korábbi részeiből többek között megtudhattuk, hogyan ölte meg Mária Rákóczi katonáját és kiderült, Dugonics András dédnagyanyját is elítélték a legnagyobb szegedi boszorkányperben. A szegedi múlt izgalmas történeteinek felkutatásában Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofot Kft. ügyvezető igazgatója segít minket.

Mihály Illéssel ezúttal a Klauzál téren találkoztunk, Szeged egyik legnyüzsgőbb legtöbbet megélt pontján. Az események, amelyekről ebben a cikkben szó lesz, szinte mind itt játszódtak abban a korban, amikor ezt a teret még nem választották el épületek a mai Széchenyi tértől. Itt állt a Kárász család háza, amely nagy szegedi famíliáról a sétálóutca is a nevét kapta.

A család első tagja, aki már ezt a nevet viselte, Kárász Miklós volt, aki a felvidékről érkezett a városba az 1739-ben, 24 éves korában. A fiatal jogász igen ügyesen nősült, hiszen a főbíró lányát vette el, így hamarosan főjegyző és szabályellenesen tanácsnoka is lett, majd 1760-ban megyei alispánná nevezték ki. Miután apósa pénzén, Grassalkovich Antal kamarai elnökkel összejátszva, megszerezte a horgosi pusztákat, igen vagyonos földesúrrá vált. Később megalapította Horgost, ahol kastélyt is építtetett.

– Hogy milyen gazdag és nagy hatalmú ember volt Kárász Miklós, egy korabeli újságíró cikkéből tudjuk. Móricz Pál – akit egyébként a névrokonságnál több nem köt Móricz Zsigmondhoz – Kárász uraság kocája címmel írt egy cikket egy különös esetről, amely a Kárász-birtokon történt – meséli Mihály Illés.

A történet szerint Kárász Miklósnak volt egy szívének nagyon kedves disznója. Amikor az úr a birtokra látogatott, mindig kényeztette, simogatta, vakargatta kedvenc állatát, ám egyszer, amikor Kárász uraság a kocáját kereste, azt nem találták sehol. Hiába fogatták fel érte az egész birtokot, az állat nem került meg, nem tudott vele elszámolni a kanász. Igencsak hirtelen ember lévén, Kárász Miklós éktelen haragra gerjedt, helyben agyonverte béresét. Persze a történet itt még nem ért véget, hiszen a koca másnap előjött kilenc kismalacával. Csak elrejtőzött az állat, mert fialni készült. Hozzá kell tenni azonban, hogy egyes források szerint a földesúr pallos jogával élve felakasztatta a kanászt - mondja Mihály Illés.

A nagy hatalmú urat, Kárász Miklóst, aki saját béresét akár agyon is verhette, mardosni kezdte a bűntudat. Végül ok nélkül agyonütött kanásza emlékére egy Szentháromság-szobrot emeltetett a Kárász-ház elé. Valahol azon a területen állhatott, amelyen most a Kígyó Patika épülete magasodik.

Géza úrfi nagy bajt csinál

Az első Kárásznak, Kárász Miklósnak unokája volt Kárász Benjámin, aki azzal dicsekedhetett, hogy maga a császár aludt a házában.

Úgy esett, hogy nyolc évvel a szabadságharc leverése után Ferenc József és Sisi, azaz a császárné Magyarországi látogatásuk során Szegedre jöttek. – A még mindig feszült hangulat és a környéken garázdálkodó betyárok, többek között Rózsa Sándor csapatai miatt, valószínűleg komoly kísérettel érkezhetett a császár és a császárné, de egyetlen fogadó sem volt a városban, amely megfelelt volna az igényeiknek, így a város úgy döntött, hogy a leggazdagabb szegedi polgár, Kárász Benjámin lássa vendégül a párt.

Benjáminnak volt egy a császárnéval egyidős fia, Géza úrfi, aki városszerte híres volt kicsapongó életmódjáról. Azt beszélték, néha hetekig elő sem jött a bordélyházakból. Amikor a császár Szegedre érkezett, Géza úrfit már napok óta nem látta senki, így az ő lakosztályát alakították át a nemes vendégek számára. Mikor azonban Ferenc József nyugalomra tért feleségével, az ifjú Kárász igencsak kapatosan hazaérkezett. Géza úrfi már a kapuban rácsodálkozhatott az őrt álló osztrák katonákra, de a baj csak odabent történt meg. Amikor az ifjú rádöbbent, hogy szobájában alszik a császár, iszonyú ordítozásba kezdett, bárhogy is csitították a szolgálók.
– Ki engedte a szobámba ezt az osztrák bitangot? – így kiabált. Az ordítozást édesapja, Kárász Benjámin szerencsére hamarabb hallotta meg a császárnál, és saját lakosztályából kirohanva többed magával azonnal fiára vetette magát. Géza úrfit lefogták, száját befogták, és a fészerbe cipelték, ahol megkötözve töltötte az éjszakát. Szerencséje volt, mert csak egyet kellett a fészerben aludnia, hiszen a császár és a császárné másnap szomorú hírt kapott: Zsófia lányuk megbetegedett, így azonnal elhagyták Szegedet.

– A Kárász-vagyon egyébként Géza úrfi életmódján úszott el. Italra, kártyára és nőkre költötte az elődök által gyűjtögetett tőkét. Végül mindössze annyi vagyona maradt, amennyit a ruhái értek, amelyekben beköltözött a szegényházba 1905-ben – foglalja össze a nagy szegedi család végét Mihály Illés.

Olvasóink írták

 • 12. flexsnake 2009. november 28. 16:50
  „Valamint a pizza receptfüzetem :P
  http://shadowmasteronline.info/flexsnakemusic/pizza.pdf”
 • 11. flexsnake 2009. november 28. 16:47
  „Az eddig megjelent 5részt egy könyvbe szerkesztettem és pdfben letölthető :)
  Csabi, elküldöm mailban, sasold meg :)
  http://shadowmasteronline.info/flexsnakemusic/szegedilegendak.pdf”
 • 10. mucu 2009. november 04. 16:36
  „Sajnálom a kanászt és Géza úrfit is. A cikk érdekes. Szívesebben olvasok történeteket a városról, mint színvonalon aluli mai riportokat.”
 • 9. varadipal 2009. november 04. 09:12
  „Ma nem pallos hanem ököljog van.Nem földbirtokos vagy dzsentri, hanem uborkafára felkapaszkodott újgazdag hiszi, hogy az ő törvénye a nyerő. Werbőczy forog a sírjában. A cikk nagyon jó, folytassa kérem.”
 • 8. vmagdi 2009. november 02. 22:35
  „jo lenne, ha periodikusan jonnenek az ilyen irasok.
  Elore is koszonjuk”
 • 7. Agika88 2009. november 02. 22:08
  „Mihály Illés mindent tud! :)
  Engem tanít most is és ugyanígy mesélte el a sztorit! :D”
 • 6. Logaritmus 2009. november 02. 19:31
  „NAGYON köszönöm ezt a cikket, gratulálok! Hol sikerült anyagot gyűjteni ehhez?”
 • 5. flexsnake 2009. november 02. 19:07
  „3. holnap berakom a gyűjteménybe :D pdfben már megvan :D”
 • 4. antracit 2009. november 02. 17:15
  „Jó cikk.”
 • 3. BSC 2009. november 02. 16:11
  „N.P. - a jövő héten jön a következő.”
 • 2. N.P. 2009. november 02. 15:56
  „Mikor jön a következő??? Remélem ahogy most is, a kiemelt részre kattintva elérhető lesz a többi is! Mert nagyon jók! Gratula!!!!!”
 • 1. antikos 2009. november 02. 15:37
  „Fasza! Mintha a végén Magyarország története lenne a Kárász úrfi életútjával megegyezően...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost gázoltak a Makkosházin

A zebrán ütöttek el egy kerékpárost a Makkosházi körúton hétfőn dél után néhány perccel. Tovább olvasom