Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szegedi szaloncukorkörkép

Zselés, marcipános, rumos – ezek azok a szaloncukrok, amelyekkel évtizedekig díszítették a karácsonyfákat. Most azonban – mint minden egyéb termék esetén – újakkal, különlegességekkel rukkolnak elő a gyártók.
Tegnap délelőtt tettünk egy sétát a szegedi élelmiszerboltokban, csemegékben, szupermarketekben, illetve szétnéztünk a Széchenyi téri vásárban is, miféle szaloncukrokat kínálnak. Találtunk citromfüveset, zöldalmásat és áfonyásat is.

– Régen volt összesen két-három fajta, aztán kész. Most meg ezt nézd, anyukám! Azt írja: gumicukor ízű szaloncukor – tette a homlokáról az orrára az olvasószemüvegét egy középkorú férfi a Corában, és böngészni kezdte a színes zacskón lévő apró betűs címkét, vajon miféle édesség lehet ez. A francia érdekeltségű hipermarketben másféle karácsonyfára valót is láttunk.

Akinek a szeretet ünnepén is fontos, hogy jól nézzen ki, s így vigyáz az alakjára, az akár Norbi-féle update, zselés ízesítésű szaloncukrot is tehet a bevásárlókocsijába. A polcokat átnézve rábukkantunk még citromfű ízű kókuszosra, rumpuncs ízű mazsolásra, valamint tiramisusra is.

Szegedi szaloncukorkörkép - KÉPGALÉRIA

A leleményes gyártó a gyerekeket is csatasorba állítja, hogy minél több édessége fogyjon. A Tescóban így kínálnak a híres rajzfilmkészítő, Disney nevével fémjelzett fajtákat is. A mézes csomagolásán például Hófehérke mosolyog. A nagy magyar, illetve külföldi csokigyárak is versenybe szálltak a szaloncukorfronton. Így kedvenc táblásainkat most már kis hengerekbe gyúrva, megtöltve és a fára felakasztva is ehetjük.

Az egyik belvárosi csemegekereskedésben nem kizacskózott adagokban, hanem kimérve árulják a szaloncukrot. A számos íz láttán egy kicsit elbizonytalanodik az ember, melyiket is vegye. Ezen segítenek a készséges eladók, s egy-egy szemet adnak kóstolóba. Kétfélét – a pisztáciásat és a narancsosat – próbáltuk ki. A narancsos töltelék hasonlított a hagyományos zseléshez, de sokkal aromásabb volt. A pisztácia pedig egy kicsit furcsán hatott a szaloncukorban, de kellemes
volt az utóíze.

A Széchenyi téri platánok alatt igazi karácsonyi hangulat fogadta az arra sétálókat. Az édesapák inkább a forralt boros bódékhoz húzták csemetéiket, akiket a játékok és az édességek jobban érdekeltek. A már megszokott vásári cukorkák, medvetalpak és törökmézek mellett most a szaloncukrok is felsorakoztak a standokon.

Az egyik helyen nagy tábla hirdeti, hogy valódi kézműves technikával készült ez a nyalánkság. Majd egytucatnyi ízből csemegézhetünk. A felnőtteknek ott van például a tojás likőrös vagy a cherrys, a kicsiknek pedig a trüffeles vagy a kókuszos.

Egy másik bódéban piros és zöld papirosba csomagolt cukorkák vártak a vevőkre. Az egyikben áfonyás, a másikban pedig zöldalmás ízűek voltak.

622 forinttól 5 ezerig

Nem csupán az ízek különbözők, hanem az árak is. A legolcsóbb – kilója 622 forint – a Tesco saját márkájú szaloncukra. Egy másik gyártó ugyanitt 798-ért kínálja a maga termékét. A „lila tehenes" mandulásának kilója 4139 forint. A Corában a citromfű ízű kókuszos kilója 1448, a tiramisusé pedig 2946 forint. A fitneszguru által piacra dobott termék 2630-ba kerül. A belvárosi csemegésnél 3599–3999 forint a szaloncukor, de van 4000 forint fölötti is. A legdrágábbat a Széchenyi téren árulták, az áfonyás és a zöldalmás kilója 5000 forint. A vásárban 1600 és 2800 forint között is kapható szaloncukor.

Olvasóink írták

  • 17. leeannlarue 2009. december 13. 20:56
    „milyen érdekes, hogy pont ma hozott le az [origo.hu] női szekciója, bizonyos női-lapozó egy szaloncukor-tesztet... az is tanulságos. a legjobb a Százszorszép papír dobozos, sztaniolba és aluminiumfóliába csomagolt csodája. drága, de finom és esztétikus! (Stühmler Százszorszép)”
  • 16. gróf 2009. december 13. 20:46
    „15!
    És barnult a széle...meg a májasnak is 15 perc levegőn tartózkodás után.”
  • 15. hehe 2009. december 13. 20:41
    „RÉGEN A PARIZERNEK IS MÁS IZE VOLT .”
  • 14. gedeon 2009. december 13. 20:10
    „7. VásárhelyiÁgi Hétvégén jártam a Cserepes sori piacon, ott láttam konzum szaloncukrot és még nagyon sok fajta egyéb ízesítésűt is.”
  • 13. flexsnake 2009. december 13. 19:39
    „A mikiegérízűt hiányolom :D”
  • 12. flexsnake 2009. december 13. 19:38
    „Házilag is lehet készíteni. tömbös marcipánt, ételízesítőt színezéket és bevonómasszát is árulnak :) Olyat csinálsz amilyet akarsz. A viszkis meg a sörhabos a király. :D”
  • 11. pocokkaa 2009. december 13. 19:35
    „Engem is az zavar a legjobban, hogy régen a szaloncukornak is olyan "más" íze volt... Mára mér nem más, mint egy szaloncukor papírba csomagolt átlagos csoki. Emlékszem rá, mikor karácsony előtt olyan régi papírzacskóba lehetett venni 10-20 dkg-mot vagy a narancsárga zöld papírdobozban venni a kilósat, amin egy fenyő volt. Hiányzik. A gyerekeimnek már el sem tudom magyarázni, milyen volt, csak ezt ismerik....”
  • 10. Naca 2009. december 13. 18:48
    „Még nem is olyan régen csak három fajta szaloncukor volt, a konzum, a mártott és a desszertes. Valamennyi finom, különleges, ehető és ünnepi csomagolású. Ma már teljesen elvesztette ünnepi jellegét, kínjukban a gyártók már mindenfélét gyátanak, az ára felfelé, a mérete lefeké megy. A csomagolásról meg ne is beszéljünk. Hol van már a szépen díszített, többrétegű papírba csomagolt szaloncukor. És ettől függetlenül megfizethető volt. A mai cukrok nagyrésze élvezhetetlen, műízű és jellegtelen.”
  • 9. varadipal 2009. december 13. 17:51
    „Műanyag fenyőre műanyag szaloncukrot. Takarékos, ujrafelhasználható, és jobb mint a Norbié, mert abszolút nem hízlaló./5 év után a sztaniolt le kell cserélni, mert kopik/ Már szabadalmaztattam, levédettem, jövőre mindenhol kapni lehet.Most a magától fáraugró angyalszárnyas akasztókampón dolgozom.Kellemes ünnepeket, BUÉK /boldoguljék mindenki ahogy tud/.Üdv:Öregember.”
  • 8. eva45 2009. december 13. 16:57
    „7. hozzászólás VásárhelyiÁgi 2009.12.13. 15:27
    Én vettem Makón olyat de borzalmasan kemény ehetetlen. Szerintem azt a régi ízt már ne keresd bár lehet hogy csak nekem sikerült a vacakot megtalálnom. Már semmi nem olyan mint régen .”
  • 7. VásárhelyiÁgi 2009. december 13. 15:27
    „És a legolcsóbbra rá van írva, hogy Tesco value?
    Azt a szaloncukrot keresem, ami régen konzum néven volt kapható, és nem volt összekenve bevonómasszával.
    Tudja valaki kapható-e valahol?”
  • 6. keiner 2009. december 13. 15:09
    „Nálunk régen volt szokás édességet a fára tenni. Újabban csak üveges dísz és gyertya.
    De kap mindenki egy tanyért, ezzen van narancs, mandarin, álma, dió több fájta, kekszek több fájta és van csoki is, de ez csak egy kis része belöle. A gyerekeknek van még egy télapó rajta.”
  • 5. Héhé 2009. december 13. 13:49
    „Amatinál a pont!:-)”
  • 4. Amati 2009. december 13. 13:44
    „Ja, biztos tele van Norbi fehérjével, ami ki tudja honnan jött ki :D”
  • 3. eva45 2009. december 13. 13:08
    „2. Vagy inkább veszünk lila tehenet az még tejet is ad. :-)

    Inkább veszek a jobb fajtából keveset (10 dkg.) de az legalább ehető. Norbi szaloncukor az borzalmas lehet de legalább egészséges.Vagy nem .”
  • 2. Amati 2009. december 13. 12:45
    „Hát komám inkább veszek két 500g-os "lila tehenes" csokit, ez tiszta lehúzás.”
  • 1. persona 2009. december 13. 09:45
    „vagyis tavalyhoz képest semmi sem változott. köszönjük :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyüzem a koripályán

Várhatóan jövő áprilisig tart nyitva a szegedi korcsolyapálya, amelyen javában tart a nagyüzem. A… Tovább olvasom