Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

SzegedTech - Csúcstechnológiáról mindenkinek

Szeged - Csúcstechnológia és világszínvonalú tudás Szegeden is van, de alig tudunk róla. Városunkban készült már mobil átjátszóállomás szoftvere és egyedülálló háromdimeziós oktató program is.
– Szeretnék egy hétre elmenni Horvátországba! – sóhajtott az átlag felhasználó, majd az interneten keresve a Google találatai közül kiválasztotta a megfelelő utazási irodát. A teljesen hétköznapi történetben egy „titkos" szál Szegedre vezet: jó néhány utazási iroda keresőjének szoftver-kiegészítése itt készült. Nem látjuk, pedig életünket alaposan átszőtte az informatika: a SzegedTech a városunkban készült csúcstechnológia bemutatására is készül.

– Rengeteg tudás halmozódott fel Szegeden, ezt szeretnénk a szakmai és a civil közönségnek bemutatni – magyarázta Török Gábor, a SzegedTech egyik szervezője. Két éve indultak: Arató Péterhez és Lugosi Kornélhoz idén Minkó Mihály, Szabó Gábor és Török Gábor csatlakozott. Az informatikai alkalmazások, megoldások népszerűsítésére létrejött nonprofit csoport konferenciák szervezésére készül.

– El kell felejteni, hogy csak Budapestből áll Magyarország, ugyanis jelenleg így gondolják a hazánkba érkező megrendelők. Az informatika nem helyhez kötött: honlapok fejlesztése, programok, alkalmazások írása akár egy panellakásban is történhet – érvelt a decentralizáció mellett Török Gábor.

Kiemelte: Szegeden is készült mobiltelefon átjátszóállomások szoftvere, vagy éppen háromdimenziós, az emberi testet térben ábrázoló, az oktatásban kiválóan alkalmazható megoldás is. – Elképzelhető, hogy több terület szakemberei nem ismerik egymást, pedig szükség lenne erre. Célunk, hogy nyitottá tegyük a kollégákat, ugyanis a rendkívül gyorsan változó informatikai környezetben 4-5 év alatt egy fejlesztő tudása „elavulttá" válhat önképzés nélkül – fogalmazott a SzegedTech szervezője.

A Szegedi Tudományegyetem kiváló informatikusokat bocsát ki. – Egy egyetemi kutatás éppen az okostelefonok tudását próbálja kiaknázni: a sokféle szenzorral felszerelt mai okostelefonokat akár elektronikus készülékek távirányítására is fel lehet használni – fogalmazott Török Gábor, hozzátéve: az SZTE diplomái országszerte elismertek a szakmában. A lehetőségek száma végtelen, jól bizonyítja ezt egy debreceni fejlesztés is.

A cívis város egyetemi hallgatójának életmentő mobilalkalmazása megnyerte a Jump! Alkoss kiugrót! innovációs pályázatot. Az okostelefonok giroszkópját használva az alkalmazás észleli a baleseteket, és multimédiás képességeivel segítséget hív a sérült számára.

– Ismertséggel több munkahelyet is létrehozhatnánk, kiváló példája lenne ez a szegedi kezdeményezés az egyetemi tudás gazdaságba integrálásának – mondta Török Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

164 ezer forintért küzd a Malév-csőd szegedi áldozata

Tavaly decemberben befizette a spanyolországi repülőút árát olvasónk, aki a Malév februári leállása óta hiába várja vissza két jegy árát. Tovább olvasom