Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Szeviép-per: mosolyogtak a védők és a vádlottak

Szeviép-per: mosolyogtak a védők és a vádlottak
Nem a kölcsönök okozták a Szeviép Zrt. csődjét - ezt vallották szerdán a Szegedi Járásbíróságon a nagyvállalat egykori vezetői. A több mint négyórás tárgyaláson B. Sándor és P. László is arról beszélt, mindent megtettek a csőd elkerüléséért.
Szabó Bálint: létezett a táskás ember

A Szeviép-károsultak egy csoportját képviselő Szabó Bálint jogász a tárgyalás előtt a bíróság épületénél arról beszélt, hogy „nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a Szeviép cégcsoporttól a pénzek különböző baloldali pártokhoz vándoroltak, elsősorban a Magyar Szocialista Párthoz és a Magyar Demokrata Fórumhoz". Úgy folytatta,  „létezett egy táskás ember, aki szállította a pénzt a Szeviép cégcsoporttól a politikai pártokhoz, és az csak egy könyveléstechnikai rész, hogy kölcsön címszó alatt bizonyos tételeket átkönyveltek."
Szinte semmi sem úgy történt, ahogy azt a Szegedi Járási Ügyészség a Szeviép-vezérek elleni vádiratban állítja és a védelem szerint a vád is törvénytelen – így lehet összefoglalni a szegedi építőipari cég egykori vezetői ellen csődbűntett miatt indított eljárás szerdai tárgyalását. A vádirat szerint O. József László, B. Sándor és P. László azzal okozta a Szeviép Zrt. fizetésképtelenségét, hogy a már pénzügyi nehézségekkel küzdő építőipari vállalatból 1,4 milliárd forintot különböző cégeknek, magánszemélyeknek adtak kölcsön.

A Kissné Gyuris Patrícia bíró vezette tanács először P. Lászlót hallgatta meg. A férfi – akinek vagyona saját bevallása szerint 550 millió forintra becsülhető – arról beszélt, hogy a vádban szereplő pénzeket csak a könyvelés szerint adták kölcsön, valójában azt a saját cégeik finanszírozására fordították. Ezért került 2008–2010 között 169 millió forint a Maros Dömper Kft.-hez, 428 millió forint pedig a Biztonsági Üzem Kft.-hez. P. László ezt azzal magyarázta, hogy a két vállalkozás a Szeviép által elnyert munkákat végezte, a teljesítésről számlát adtak az anyavállalatnak. Amikor P. László belemelegedett a mondanivalójába, akkor védője csillapította. 
Szeviép-per: mosolyogtak a védők és a vádlottak - GALÉRIA
A közel egyórás vallomás végén Laczi Beáta ügyész azt kérdezte, hogy a Szeviép könyvelésében miért szerepel egy P. Lászlónak adott kölcsön, amire a vádlott azt válaszolta: az egy 2004-es tétel volt. Arra már nem tudott érdemben reagálni, hogy a pénzmozgást miért 2009-ben rögzítették. Hangsúlyozta, a Szeviép a csőd előtt mintegy 5 milliárd forint bevételt remélt.
 
Szeviép-per: mosolyogtak a védők és a vádlottak - GALÉRIA
B. Sándor úgy látta, hogy a Szeviép tönkremenetelét hat tényező együtt okozta – de ezek között egy olyan sincs, ami a vádiratban szerepel. A volt vezető felsorolta: a 2008-as gazdasági válság miatt a bankok lecsökkentették a hitelkeretet, a román állam 850 millió forinttal maradt adós a Szeviépnek, az M43-as autópálya kifizetéseit koordináló Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. sem utalt időben. A Viadom Zrt. csődje miatt 400 millió hiányzott a kasszából, a teljes kintlévőség – ahogy azt P. László is elmondta – elérte az 5 milliárd forintot. B. Sándor arról is beszélt, hogy a vádban megjelölt vállalkozások akár a zrt. keretein belül is működhettek volna. Úgy folytatta, hogy ebben az esetben az ügyészségnek „mást" kellett volna keresnie. A megjegyzést a védők és P. László is mosolyogva fogadta. B. Sándor hangsúlyozta, naponta készítettek pályázatokat, minden döntést alaposan előkészítettek, de arra nem számítottak, hogy a magyar állam visszatartja a kifizetéseket. A cégvezetők hangsúlyozták, a működés fenntartása érdekében nem vették fel a 2008-as, mintegy félmilliárd forintnyi osztalékot sem. – A csőd előtt két nappal sem gondoltam, hogy ez lesz – tette hozzá B. Sándor.

A közel négyórás tárgyalás végén Maklári László ügyvéd az ügyésszel arról vitázott, törvénytelen-e a vád vagy sem. A döntés a bíróságé. A tárgyalás április 13-án folytatódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt óvodát zárnak be Szegeden

Öt óvodát zárnak be Szegeden
Az elmúlt öt évben 635 fővel csökkent a 3-6 éves gyermekek száma Szegeden, a februári közgyűlésnek ezért öt óvoda bezárását javasolják. Tovább olvasom