Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Szótárazzunk az interneten?

Szeged - Az online szótár nem szorítja ki a papíralapút, és ez így rendben is van a Grimm Kiadó ügyvezető igazgatója szerint. Nyelvtanulóknak a hagyományos szótárt ajánlja.
– Manapság mindenki, aki nincs otthon a módszertanban, azt gondolja, hogy már csak digitális tananyagok és szótárak lesznek – mondja az emberek téves elgondolását Borbás László, a szegedi Grimm Kiadó ügyvezető igazgatója. Bár az övék Európa egyik legmodernebb online szótári rendszere, rögtön igazolja a nyomtatott szótárak létjogosultságát.

– A 12–18 éves iskolai tanulók, akik megveszik a papíralapú szótárt, ingyenesen megkapják az online hozzáférést is. Az elmúlt egy év tapasztalata mutatja, hogy akik megkapták az online verziót, azoknak kevesebb mint tíz százaléka jelentkezik be az online rendszerbe – emeli ki.

A nyomtatott és az online szótárak jól kiegészítik egymást. Fotó: Karnok Csaba
A nyomtatott és az online szótárak jól kiegészítik egymást. Fotó: Karnok Csaba

– A nyelvtanulók esetében a szótárhasználat módszertanilag alapvetően papíralapú szótárból javasolt, mert jobban rögzül az ismeretanyag. Jó néhány kiegészítő információ is csatlakozhat az adott témakörhöz, amely elektronikusan nem jeleníthető meg. A szótárhasználatnak komoly didaktikai jelentősége van mind a nyelvtanulás, mind a későbbi kommunikáció szempontjából – hangsúlyozza Borbás László.

A 3. heti nyertesek

Kisorsoltuk játékunk harmadik heti nyerteseit:
Ménich Beáta (Szeged), Tóth Rózsa (Szeged) és Fekete András(Klárafalva). Nyereményük egy-egy 5000 forint értékű vásárlási utalvány, amely a Grimm Idegen Nyelvű Könyvesboltban (Szeged, Kölcsey utca 4.) vehető át.
Gratulálunk!

Akkor kiknek javasolt az online szótár használata? A Grimm Kiadó ügyvezetője szerint azoknak, akik már ismerik a nyelvet, és a munkájukhoz használják a szótárt, azoknak, akik folyamatosan gépen fordítanak, és szaknyelvi vagy köznyelvi tartalomra van szükségük, végül pedig azoknak, akiknek nincs lehetőségük másra, mint hogy az interneten utánanézzenek bizonyos szótáraknak. A szakember javasolja, hogy senki se használjon ellenőrizetlen forrásból származó, internetalapú szótárt, mert ez óriási fordítási hibákhoz vezethet.

A digitális szótárnak akkor van értelme, ha olyan tartalom áll mögötte, amely szerkesztett, és a felhasználónak lehetősége van nagyobb mélységben ellenőrizni fordításának helyességét. A Grimm Kiadó online szótárai leképezik, hogy milyen gyakran fordul elő az adott szó, és kontextusban mutatják a jelentését. Az elektronikus szótárak között egyébként kétfélét különböztetünk meg, az egyik az úgynevezett dinamikus, amely az interneten elérhető, a másik statikus, letölthető.

Olvasóink írták

  • 1. szegediekek 2013. szeptember 26. 21:20
    „"Jó néhány kiegészítő információ is csatlakozhat az adott témakörhöz, amely elektronikusan nem jeleníthető meg."

    Peldaul?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztegetni próbált a török: kitiltották

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a vesztegetés miatt Acay Baki török kamionsofőr ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék első fokon meghozott ítéletét. Tovább olvasom