Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Sztárparádéval jön A víg özvegy

Szeged - Bár Lehár operettje, A víg özvegy csak a második produkció a szabadtérin, mégis ennek az előadásnak a csapata érkezett meg először Szegedre. Szombaton tartották az olvasópróbát a nagyszínházban – több szerepben is „nagyágyút" vetnek be.

Folytatódhat az Alföldi Róbert Csárdáskirálynőjével és Eszenyi Enikő Marica grófnőjével kezdődött operettszéria a szabadtérin. Úgy tűnik, az Egyesült Államokban élő operarendező, Kozma Péter hasonlóan gondolkodik a mai, modern színházként is játszható műfajról, mint a korábbi években zajos sikereket arató kollégái. Legalábbis ez derült ki, amikor a szombati olvasópróba kezdete előtt rendezői koncepcióját ismertette a Szegedi Nemzeti Színház színpadán.

Az alapításának 80 éves jubileumát ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékok igazi sztárparádéval állítja ki a Lehár Ferenc nemzetközi karrierjét megalapozó háromfelvonásos nagyoperettet. Igazi „nagyágyúkat" is bevetnek. A Nemzet Színészei közül ketten is fellépnek: Haumann Péter alakítja Báró Zéta Mirko nagykövetet, Molnár Piroska Kromov tanácsos (Szacsvay László) feleségét. Bajor Imre játssza Nyegust, Csákányi Eszter a konzul, Hernádi Judit pedig a katonai attasé nejét. A címszerepet Herczenik Anna, Danilót Kálmán Péter, Valencienne-t Keszei Bori énekli. Kozma Péter arról beszélt: az operett zenéje hihetetlenül komplex, gyönyörű, cselekménye pedig roppant sokrétegű. A több szálon futó szerelmi történet nagyszerű lehetőséget ad az emberi kapcsolatok és az ezeket meghatározó társadalmi normák viszonyának ábrázolására. Annak bemutatására is, hogy az élet különböző szakaszaiban miként működnek a párkapcsolatok, mi az, ami állandó, s mi változik. Nem cél, hogy aktuálpolitizáljanak, de azért lehetnek áthallásos dolgok. Például Pontevedrónak az államcsőd elkerülése érdekében szüksége van a dúsgazdag özvegy, Glavari Hanna vagyonára.

Bajor Imre és Haumann Péter az olvasópróbán. Fotó: Hollósi Zsolt
Bajor Imre és Haumann Péter az olvasópróbán.
Fotó: Hollósi Zsolt

Kesselyák Gergely, a produkció karmestere, a szabadtéri művészeti vezetője sajnálattal mondta: hiába próbálnak kétszázan a nagyszínházban, nem működik a büfé. A Kossuth-díjas művészek még egy kávét sem tudnak venni a hosszú próbák alatt. A színpadra beállítottak két ballonos vízautomatát, hogy legalább a védőitalt biztosítsák. Szükség is volt rá, szombaton szédítő meleg volt a légkondicionálóval nem rendelkező teátrumban. A színészek nem panaszkodtak, egymás között inkább arról beszélgettek: már Szeged sem a régi. Nem értették, hogy engedheti meg a város, hogy bezárják egyik jelképét, a szabadtérin vendégszereplő művészek kedvelt találkozóhelyét, a Virág cukrászdát.

A víg özvegy olvasópróbája


Felturbózott változat

A darabot Böhm György dramaturg turbózta fel a szabadtérire: az új változatban akad egy-két új szerep is. Zeke Edit a tervek segítségével bemutatta a színészeknek a felvonásonként változó, fehér-fekete, zöld és vörös-arany jelmezeket. Várták a színpadkép makettjét is, de az nem érkezett meg időben, így csak elmesélték: a díszlet meghatározó eleme az eldőlt Eiffel-torony lesz.

Olvasóink írták

 • 3. qrumpli 2011. június 21. 02:57
  „Szeged átalakítás miatt ZÁRVA!”
 • 2. penilili 2011. június 20. 16:20
  „Kedves Polgármester Úr!
  Csapjon már a nyakuk közé ezeknek a felújításokat végző cégeknek, kimentek a kamionok az nagyon szép és nagyon jó, de itt az idegenforgalmi szezon és nem lehet közlekedni Szegeden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nemcsak a Virág cukrászda, de a 40 éve bezárt régi Hungária is nagy szégyene Szegednek, az is kedvelt helye volt nemcsak a színészeknek, de a szegedieknek is. Az meg, hogy nincs büfé a szinházba röhej, hát akár 100 üzemeltető is lenne, ha meghirdetnék.”
 • 1. info 2011. június 20. 14:02
  „"Nem értették, hogy engedheti meg a város, hogy bezárják egyik jelképét, a szabadtérin vendégszereplő művészek kedvelt találkozóhelyét, a Virág cukrászdát."- Ha ők nem értik, mi szegediek mit is mondhatnánk? Mennyi minden nem érthető.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi lopások, verekedés, szeméremsértés, kukarugdosás

Újra mozgalmas hétvégéjük volt a szegedi rendőröknek. Lopásnál és verekedésnél is többször kellett intézkedniük. Tovább olvasom