Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Szükségpénzek a Móra Ferenc Múzeumban

Szükségpénzhez jutott a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Nem arról van azonban szó, hogy hirtelen segélyt kapott volna a közintézmény, hanem a múzeum numizmatikai gyűjteménye gyarapodott harminc úgynevezett szükségpénzzel.
Nagy Ádám pénztörténész a múzeum új szükségpénzeivel. Fotó: Dömötör Mihály
A pénztörténészek azokat a fizetőeszközöket nevezik szükségpénznek, amit válságos időkben - amikor valami komoly ok miatt az állam nem képes ellátni megfelelően kötelezettségeit - állítanak elő. A szükségpénz tehát egyfajta helyi hatóságok vagy magánszereplők (kocsmák, gyógyszertárak, kereskedők) által kiadott pénzhelyettesítő, amely megkönnyíti a mindennapos kifizetéseket. Ezek az átmeneti pénzek főként kisebb címleteket jelentenek, a háborús időkben a hadsereg igényei miatt ugyanis nincs elegendő fém, amiből pénzt tudnának verni, így jönnek képbe a papírra nyomtatott alkalmi fizetőeszközök.

A gyűjtők és a numizmatikusok számára a szükségpénz értékét viszonylagos ritkasága adja. Kevés maradt fenn belőlük. A most a múzeum birtokába került 1919 körül használt időszaki fizetőeszközöket egy magángyűjtőtől vásárolta a közintézmény. Az idős férfi úgy döntött, felszámolja több évtizeden át gondosan őrzött és gyarapított kollekcióját. A gyűjtemény egészéből a múzeum ezekre a pénztörténeti ritkaságokra tartott igényt.

Fotó: Dömötör Mihály
A friss szerzeményeket Nagy Ádám muzeológus fogja rendszerezni és beilleszteni a Móra Ferenc Múzeum pénztörténeti gyűjteményébe. Szintén hozzá kapcsolódó hír, hogy a napokban jelent meg a Leányfalusi Károllyal közösen írott, a Magyarország fém- és papírpénzeiről szóló újabb kötete, mely a pengő 1926 és 1946 közötti történetét dolgozza fel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegzsebű képviselők

Oláh János, Szentgyörgyi Pál, Póda Jenő és Pintér Ferenc a legvagyonosabb képviselő a szegedi… Tovább olvasom