Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Takargatnivalót jelent a meztelenség

Szeged - Életünk közel egyharmadát alvással töltjük. Ez idő alatt minden ember álmodik, ha gyakran nem is emlékszik rá. Pedig az álmoknak fontos szerepük van, ezért nem árt, ha tudjuk, hogyan értelmezzük a lelkünk mélyéről vetített „mozielőadást”.
– Gyermekkoromban gyakran gyötörtek rémálmok. Az ágyam körül kígyókat és békákat láttam, meg sem mertem mozdulni – emlékezett vissza Butora Sára, az Egyetem Arca, aki elárulta, mostanában nem rémisztik csúszómászók alvás közben, de gyakran előre megálmodja azokat a szituációkat, amelyektől tart: például az egyetemi vizsgáit.

Erotikus élmények

Vizsgákról Szemerédi Álmos is gyakran álmodott főiskolás korában. A radioe.hu internetes csatorna műsorvezetője legtöbbször emlékezik is a fantazmagóriákra.

– Kamaszkoromban sokszor álmodtam azt, hogy üldöznek, vagy repülök a levegőben. Megtörtént eseményt azonban sosem pörgetett le újra az agyam, de előfordult, hogy később megtörtént, amit korábban megálmodtam – mondta a műsorvezető. Elárulta, mostanában barátai, ismerősei szerepelnek éjszakai „képzeletfilmjében", akikkel együtt nyaral vagy bulizik, de kedvencei mégis azok az erotikus álmok, amelyekre ébredés után is szívesen visszaemlékszik.

A kígyó mint szimbólum

Kíváncsiak voltunk, mire utalhatnak Sára és Álmos álmai, ezért felkerestünk egy álomfejtőt. Varga Attilától megtudtuk, akadnak olyan szimbólumok, amelyek minden embernél ugyanazt jelentik. – A kígyó serdülőkorú lányoknál jelentheti a szexualitástól való félelmet, de utalhat arra is, hogy akiben addig megbízott, visszaél jóindulatával. Ha álmunkban üldöznek bennünket, de nem tudunk elmenekülni, azt mutathatja, hogy valami miatt nem tudjuk megvalósítani önmagunkat. A repülés jó, hiszen azt jelenti, közel járunk egy probléma megoldásához. Felülről látjuk a világot, rálátunk a problémára. Az erotikus álom lehet egy meglévő élmény újraálmodása, vagy vágyálom, amellyel az illető pótolja azt, amit a hétköznapokban nem kaphat meg – magyarázta az álomfejtő.

Miről álmodik a lány? – Butora Sára, az Egyetem Arca gyakran a vizsgáiról.
Fotó: Karnok Csaba

Megszámlálhatatlanul sokan foglalkoztak azzal, mi is valójában az álom, de még mindig csak feltételezések és különböző teóriák vannak róla. A pszichológia és a modern álomtudomány eredményei mégis arra utalnak, érdemes több figyelmet fordítani álmainkra, hiszen megfejtésük segíthet a problémák megoldásában.

Nem emlékszünk

Csabai Mártától, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docensétől megtudtuk, az álmok a tudattalan megnyilvánulásai. Az emberi lélek olyan tartalmai, amelyek máshogyan nem érhetők el, ezért is kell megfejteni őket.

Megfejtések

Zuhanás: megoldásra váró problémás helyzetet jelenthet. Úszás a levegőben: érzelmekkel kevert gondolatok uralkodnak lelkünkön. Meztelenség: takargatnivalónk van. Foghullás: nehéz helyzet előtt állunk.

– Az álmokban egyrészt a mindenapjainkban velünk történteket dolgozzuk fel, másrészt a jövőnk felé is mutathatnak, hiszen kivetítik vágyainkat, szorongásainkat, félelmeinket, amelyeket esetleg nem engedünk meg magunknak a valóságban. Néha úgy érezzük, megtörténik velünk az, amit egyszer már megálmodtunk. Ilyenkor azonban csak szorongtunk egy dologtól, amiről tudtuk, hogy be fog következni, ezért jelent meg álmunkban – magyarázta Csabai Márta, akitől azt is megkérdeztük, hogy lehet az, hogy néhányan azt állítják, sosem álmodnak.

– Mindannyian álmodunk, de nem mindig emlékezünk álomképekre. Ennek az az oka, hogy az alvásnak több fázisa van: ezek egyikében gyakoribb az álomtevékenység. Az, hogy mennyire emlékszünk, vagy egyáltalán emlékszünk-e az álmokra, attól függ, melyik fázisban ébredtünk – mondta.

Nők és férfiak

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a nők valóságos „álomakrobaták". Mivel érzelmesebbek, így álmaik is sokkal színesebbek, mint a teremtés koronáinak. Gyakrabban álmodnak színesben, és akár zenét is hallhatnak közben. Ezt többek között azzal magyarázzák, hogy szemük ideghártyája lényegesen érzékenyebb, mint a férfiaké. Az urak pedig aktívabbak és agresszívabbak az álmaikban, mint a nők. Álmaik leggyakoribb témája a hivatásuk, versenytársaik, társadalmi helyzetük, a tekintély és a birtoklás. A férfiak gyakrabban álmodnak a szexről.

Olvasóink írták

  • 2. kop 2008. március 15. 00:28
    „Én se igazán értettem ezt a cikket. Az álmokról szól, erre beraknak egy csajról egy képet. Ez még talán érthető lenne a tartalom alapján, de mondjuk a póz érdekes. A meztelenkedésről szóló részhez meg valóban túlöltözött. A Délmagyar közölt már le durva képeket, ez a hölgy is belefért volna lengébb öltözetben. Ha meg nem akart, akkor mi volt az újság célja?”
  • 1. Na 2008. március 14. 15:15
    „jó csaj, csak túlöltözött a cikkhez”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi Ágnes főzésben és kultúrában is ínyenc

Szeged - Jeles és ismert személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot választanak maguknak a hétvégén, és azt szívesen ajánlják-e másoknak is. Tovább olvasom