Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Tálalás franciás stílusban

Szécsi Zoltán, a szegedi Novotel Hotel séfje legújabb szakácskönyvünkben, A konyha mestereinek titkaiban egészséges előételeket és leveseket készített, könnyed és zöldségekben gazdag tálalásban.
Szécsi Zoltán 1985-ben, 14 évesen lépett be először a szegedi szálloda – akkor még Új Hungária, ma már Novotel Hotel – küszöbén, szakácsként végigjárta a ranglétrát, és öt évvel ezelőtt a jelenlegi igazgató, Vezekényi Péter nevezte ki séfnek. Eredetileg azonban erdész szeretett volna lenni, nagyapja is az volt, a nagybátyja pedig vadász. A természet szeretetét még a sándorfalvi erdőben töltött nyári vakációs élmények alapozták meg, aztán később már csak a horgászás iránti szenvedély maradt. Egyszer a karácsonyi csukát is maga fogta ki, és töltötte meg különféle finomságokkal.

Reformhamgurger grillzöldséghajóval tálalva. Fotók: Karnok Csaba
Reformhamgurger grillzöldséghajóval tálalva. Fotók: Karnok Csaba

Az élet aztán az erdőből a konyhába terelte. – Sokan azért választják ezt a szakmát, mert úgy gondolják, hogy itt mindig sokat lehet enni. Ez persze tévedés, amikor már nem lehet valakit zavarba hozni a konyhában, és megszokja, hogy többnyire a hétvégéi és az ünnepnapjai is munkával telnek, akkor elképzelhető, hogy nem módosít pályát – mondja a szakember a szálloda halljában ülve. Szabadságon van, ennek ellenére rendszeresen bejár, hogy intézze a fontosabb ügyeket, ügyeljen a munkára. Készül a hétvégi három disznóvágásra, sokaknak készül belőle igazi disznótoros lakoma. Munkamániás?

– Nem erről van szó, itt minden részlet fontos – hárítja a kérdést. Azt mondja, egy krumplis tészta is lehet nagyon finom, ha minőségi hozzávalóból készítjük, például hazai burgonyából, annak más az íze és az illata, mint az exportnak. A belőle készült gombóc is finomabb. És ha már a kedvenceknél tartunk, kihagyhatatlan az édesanyja szilvalekváros gombóca. A családi legendárium szerint ennél az ételnél kezdődött minden, a konyha, a főzés iránti érdeklődés.

Szécsi Zoltán.
Szécsi Zoltán.

Szécsi Zoltán, legújabb szakácskönyvünk, A konyha mestereinek titkai leves- és előétel-felelőse – a Novotel franciás stílusához illően – kisebb adagokban, az ételeket sok zöldséggel kísérve tálalta receptjeit.

– Bár a magyarok még csak barátkozgatnak az előétellel, mégis érdemes néhány finomságot, vendégváró falatkát felvenni az otthoni repertoárba. Partikra, szilveszteri bulira és baráti összejövetelekhez is ajánlom. A leves teljesen más, a magyarok szinte mindenből tudnak levest főzni, mondhatni levesnagyhatalom vagyunk – fogalmaz a séf, aki kötetünkbe egészséges ételeket válogatott, mint például a grillzöldség-hajóval kísért reformhamburgert, a füstölt lazaccal kínált avokádópástétomot, vagy a csicseriborsóval töltött paprikát kéksajtmártásban.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épen megúszta a halálos balesetet okozó BMW sofőrje

A szegedi Izabella-hídnál egy 26 éves BMW-s áttért a szemközti sávba, összeütközött egy szembejövő… Tovább olvasom