Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Tamás 13 évesen örökös halfőző

Szeged - Csonka Tamás örökös halfőző díjat kapott szombaton a halfesztiválon. A fiatalember mindössze 13 éves, 6 éves kora óta szakácskodik a Partfürdőn.
– Idén sült hallal neveztem, de főztem már halászlevet, harcsapaprikást is – mondja Csonka Tamás. A 13 éves fiatalember idén Frank Sándortól megkapta az örökös halfőző érdemrendet. Ehhez az kell, hogy valaki 7 éven keresztül mindig nevezzen a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál főzőversenyére.

– Tamás tehát 6 éves kora óta állandó induló. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen egyedül főz. Édesapja sokat segít neki, Tomi pedig igyekszik minden trükköt, fortélyt ellesni – meséli Csonkáné Ibolya, a fiú édesanyja.

A paprika a titka a halászlének az ifjú szakács szerint. Fotó: DM/DV
A paprika a titka a halászlének az ifjú szakács szerint.
Fotó: DM/DV

Tamás már 6 éves kora előtt kijárt a fesztiválra a Szegedi Paprika Rt. csapatával, anyukája ugyanis ott dolgozik. Már akkor segédkezett az előkészületeknél, élvezettel figyelte, hogyan készül az étel. Szüleinek eszébe jutott, hogy fiukat indítják a versenyen.

– Idén is elégedett volt velünk a zsűri, a sült hal díszítését kritizálták kicsit. Túlzásba vittük – magyarázza Tomi. Az ifjú főző az Alsóvárosi Általános Iskola tanulója, jelenleg 8. osztályos. Azt mondja: nem készül szakács pályára, inkább műszaki vonalra lépne. Hobbi szinten marad a főzésnél, ahogy édesapja is. Otthon gyakran segédkezik a konyhai munkáknál, a kertben pedig a bográcsozásnál.

A halhoz is kötődik Tamás: rendszeresen jár pecázni apukájával és barátaival is. Nincs mindig kapás, de szerinte nem ez a lényeg, hanem a kikapcsolódás.

A jó halászlé titkát – tisztességes szakácshoz méltóan – Tamás nem titkolja. Sőt, humorral fűszerezi a receptet. – Legfontosabb a jó paprika. Azért az sem árt, ha a halunk és a hagymánk is finom.

Olvasóink írták

  • 3. seawasp 2011. szeptember 16. 13:12
    „,, Nincs mindig kapás, de szerinte nem ez a lényeg, hanem a kikapcsolódás."
    A hal mindig eszik, csak nem tudjuk: mit - hol - miért? :-D
    A rakósbotos módszerrel nincs ,,haltalan" horgászat!”
  • 2. aniko1772 2011. szeptember 12. 12:24
    „Gratulálunk! Mi már rég óta tudjuk, hogy "Szeged hírős város...." És az Alsóvárosiak a legjobbak! Tomi csak így tovább!!!!!!!!!!!!”
  • 1. bubuk 2011. szeptember 10. 13:21
    „Ez az! Jó alsóvárosi nem hagyja említés nélkül a jó paprikát! Hajrá,Öcsém!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hundertwasser - diákoknak szuperkedvezménnyel

Pezseg az élet a REÖK-ben: ismét ellepték az ovisok és iskolások a kiállítótermeket. Jövő héten… Tovább olvasom