Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Tanítható immunrendszer

Eleget kell aludni, igyekezzünk egészségesen táplálkozni és az élet minden területén egyensúlyt teremteni, így könnyedén elkerülhetjük ősszel a náthát is.
Ilyenkor ősszel sok náthás emberrel találkozunk, ezért elkezdjük nagy dózisban fogyasztani a vitaminokat. Természetesen nem megy veszendőbe, de ettől még ugyanúgy fogást találnak az immunrendszerünk védekező mechanizmusán a különböző baktériumok, vírusok, ha például nem aludtunk eleget, és emiatt stresszesek vagyunk.

– Az immunrendszerünk működése rendkívül komplex folyamat, a lényeg, hogy egyensúlyban legyen. Amikor azt mondjuk, hogy erősíteni kell, akkor arra gondolunk, hogy a baktériumokkal, vírusokkal szembeni védekező mechanizmusaink gyengülnek, náthásak leszünk, elkapunk különböző fertőző betegségeket, és ez ellen kell lépéseket tenni. De számos olyan betegség van, ami nem az immunrendszer gyengeségéből adódik, hanem éppen a fokozott működéséből. Ezek az allergiás és autoimmun betegségek. Az újabban felismert csoport pedig az autoinflammatorikus betegségek – világít rá prof. dr. Bata Zsuzsanna bőrgyógyász, klinikai immunológus és allergológus.

Hozzáteszi: – Sok táplálékkiegészítőt és vitamint olyan címszó alatt reklámoznak, hogy erősíthetjük vele az immunrendszerünket. A kutatások nem bizonyítják, hogy ezek a kiegészítők valóban egyensúlyban tartják az immunrendszerünk működését, hogy szükségünk van rájuk, ha egészségesen, kiegyensúlyozottan élünk. Utóbbi annyit takar, hogy egészségesen táplálkozunk, amelynek része a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás, jót alszunk, nem rohangálunk túl sokat, és nem stresszelünk állandóan.

– Nehezebb az egyensúlyt fenntartania a 21. század emberének? – kérdeztük a szakorvost.

 Kisgyermekkor

A szakorvostól megtudjuk: egy egészséges immunrendszerű gyermeket nem kell hermetikus körülmények között nevelni. Viszont az a kisgyermek, aki nagyon rossz higiénés körülmények között nő fel, sokkal többet lesz beteg. Ebben sem szabad végletekben gondolkodni. Mivel a kisgyerekek időközönként találkoznak különböző mikrobákkal és valamiféle ellenreakciót produkálnak, az immunrendszerük egyre jobban védekezik.

– A fejlett országokban az allergiás betegségek valóban dominálnak, de ne felejtsük el, hogy a nagymamáink idejében már az újszülöttek meghalhattak különböző fertőző betegségekben. Bizonyos csoportok azt hangsúlyozzák, hogy a védőoltásoknak szerepe lehet egyéb, más betegségek kialakulásában. Csak azt felejtik el megemlíteni, hogy amíg nem volt védőoltás, addig gyerekek haltak meg szamárköhögésben és gyermekbénulásban. Ugyanígy voltak nagymamáink az antibiotikum felfedezése előtt, akik megérték a nyolcvan évet mindenféle allergia nélkül, de nagyon sokan már húszévesen meghaltak tüdőgyulladásban. Sokféle elmélet létezik arra, hogy az allergiás betegségek miért gyakoribbak a fejlett világban. A környezeti hatások szerepet játszanak ebben. Kétségtelen, hogy a bakteriális és az egyéb mikrobás fertőzésekkel szembeni gyógyszeres védekezésünknek az ára, hogy könnyebben kialakulnak az allergiás betegségek a szervezetben. Ez nem egyértelműen eldöntött kérdés. Az tény, hogy sok olyan kémiai anyagot használunk, amelyeket ha túlzásba viszünk, lehet, hogy annyira nem egészségesek. De a modern táplálkozás, a sok készétel fogyasztása hasonlóan allergiás reakciókhoz vezethet. Rengeteg tartósítószert, ételadalékot, ételszínezéket használnak az előállításuk során. Ilyen műételeket is lehet enni, de ebben az esetben is az egyensúly megtartását hangsúlyoznám – érvel prof. dr. Bata Zsuzsanna.

Ha egészségesek vagyunk, az immunrendszer nagyon képlékeny, rendkívül jól reagál a környezeti hatásokra, emiatt képes a megújulásra. Addig, amíg nagyon komoly betegségek nem alakulnak ki, jól tanítható. Sohasem késő elkezdeni egészségesen táplálkozni és sportolni.

Kisgyermekkor

A szakorvostól megtudjuk: egy egészséges immunrendszerű gyermeket nem kell hermetikus körülmények között nevelni. Viszont az a kisgyermek, aki nagyon rossz higiénés körülmények között nő fel, sokkal többet lesz beteg. Ebben sem szabad végletekben gondolkodni. Mivel a kisgyerekek időközönként találkoznak különböző mikrobákkal és valamiféle ellenreakciót produkálnak, az immunrendszerük egyre jobban védekezik.

Egy egészséges immunrendszerű gyermeket nem kell steril körülmények között nevelni. Fotó: Dreamstime

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

375 ezer forintos bírságot kapott a Szepesi család

Vissza kell építenie az elbontott cserépkályhát, és ki kell fizetnie 375 ezer forint bírságot a Szepesi családnak. Tovább olvasom