Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Tiszai határátkelőhely nyílt Szegednél

Szegednél személy- és teherforgalmi kikötővel, Magyarkanizsánál kikötőmólóval vízi határátkelőhely nyílt a Tiszán. A turistahajók és uszályok augusztustól kelhetnek át itt Szerbia és Magyarország között, könnyebben és gyorsabban, mint eddig.
Augusztus elsejétől működik a tiszai határátkelőhely, amelynek magyarországi kikötőjét szerdán avatták fel Szegeden, a Belvedere-palota mellett. A beruházás 1,6 millió euróból, uniós támogatással készült el. A DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. kezdeményezésére összefogott a cél érdekében az ATIVIZIG, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a vajdasági tartományi kormány és a magyarkanizsai önkormányzat. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese az avatáson azt mondta, a meglévő száz határátkelőhely mellé 2020-ig még ötvenet szeretne létesíteni a kormány, a Szerbiával közös szakaszon hamarosan megnyíló régi röszkei mellett még kettőt. Tehát nem csak kerítés épül ezen a határon. A kormány azt is szorgalmazza, hogy a Tisza nemzetközi vízi úttá minősüljön. Ha egy hajó belépett Szerbia felől Magyarországra, a rendőrség és a többi társhatóság eddig is Szegednél ellenőrizte, az új mólón azonban már megfelelő körülmények között lehet elvégezni ezt a munkát – emelte ki Halmosi Zsolt vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Az emeletes úszóműre sokan kíváncsiak voltak, a tisztségviselők, politikusok mellett láttuk Gulyás Jenőt is. Ő lapunk Csörög rovatában gyakran szerepel, és többször szorgalmazta a tiszai hajózás felélesztését. Amelynek jelentőségéről Juhász Tünde kormánymegbízott mondott köszöntőt az avatóünnepség résztvevőit szállító hajón.

A vízi teherszállítás eddig azért sem volt jellemző, mert a határátlépés és vámolás körülményes. A mostani beruházás révén azonban teherforgalmi átkelő is nyílt a szegedi medencés kikötőben, amelyet felújítottak, a bejáratát kikotorták, és gondoskodnak arról, hogy ezután mindig bejárhassanak ide a nagyobb hajók. Csókási Eszter, a DKMT ügyvezetője bejelentette, konferencián fogják megismertetni a turizmusszervezőkkel és a szállító cégekkel az új lehetőségeket, de már volt érdeklődő.

A szerb–magyar határon átkelő hajóknak itt kell megállniuk augusztustól ellenőrzésre. Fotó: Schmidt Andrea, Bakos András (galéria)

Magyarország és Szerbia 2016-ig 65 millió eurót költhet el közös határ menti beruházásokra, remélhetőleg a többi terv is ilyen sikerrel valósul meg – mondta a kikötőnél Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Az a kérdés, hogy lesznek-e vállalkozások, amelyek az ömlesztett árut hajóra rakják. Belgiumban, Dániában már húsz kilométeres szállításhoz is igénybe veszik a vízi utat – mondta a hajón, útban Szerbia felé Rausch Sándor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke. Ő arról beszélt, a dunai szállításban rejlő lehetőségeket nem használják ki eléggé, Kakas Béla, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke a Tiszára vonatkozó megyei tervekről számolt be. Branislav Bugarski, a vajdasági tartományi kormány titkára szóba hozta: a Vajdaságban nem örülnek a kerítésépítésnek, de épp ez az átkelőhely a példa arra, hogy a két ország képes az együttműködésre is.

Az avatás résztvevőit szállító hajó volt az első, amely a beruházás elkészülte után átkelt Szerbiába. Magyarkanizsánál egyelőre egy kikötőmóló áll a vízen, de a hónap végéig elkészül a többi is. Így összesen három nagy és két kisebb kikötőmóló, egy rendőrségi és két katasztrófavédelmi feladatokat ellátó hajó áll munkába augusztustól – mondta a magyarkanizsai kikötőnél Fejsztámer Róbert, a magyarkanizsai önkormányzat pénzügyi főosztályvezetője. A csúszás oka, hogy Szerbiában most módosították – az uniós csatlakozásra készülve – az úszóművekre vonatkozó szabályokat. Ha elkészül a kanizsai kikötőkomplexum, az országban ez lesz a második, amely minden új előírásnak megfelel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garázdaságért már állt bíróság előtt a Tímeát brutálisan megverő börtönőr

Garázdaságért állt már bíróság előtt az az immár volt börtönőr, akit azzal gyanúsít a Szegedi… Tovább olvasom