Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Tíz évet kapott az Olajbányász téri postarabló

Szeged - Fegyveresen, közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett rablás miatt jogerősen tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta Novodonszki Sándort a Szegedi Ítélőtábla kedden. A férfi tavaly június végén egy robbanószerkezetre hasonlító tárggyal rabolta ki az Olajbányász téri postahivatalt: zsákmánya 1 millió 170 ezer forint volt. „Soha nem voltam erőszakos bűntevő, a légynek se tudnék ártani" – mondta a vádlott az utolsó szó jogán.
Jogerősen tíz év fegyházbüntetésre ítélte közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett fegyveres rablásért a Szegedi Ítélőtábla Novodonszki Sándort.

A most 46 éves hódmezővásárhelyi férfi – ahogy megírtuk – tavaly június 28-én rabolta ki az Olajbányász téri postahivatalt egy robbanószerkezetre hasonlító tárggyal. Erről utóbb kiderült, hogy egy gyógyszeres dobozra sötét szigetelőszalaggal ráerősített mobiltelefon volt, ám a postai dolgozókat ez mégis annyira megrémítette, hogy a férfinek 1 millió 170 ezer forintot adtak át. A férfi azzal fenyegetőzött, ha nem kap pénzt, robbant, mivel rákos, három hónapja van hátra, neki már úgyis minden mindegy. Novodonszki a zsákmánnyal elmenekült, országos elfogatóparancsot adtak ki ellene, majd július 1-jén Siófokon egy bevásárlóközpont parkolójában fogták el a rendőrök. A rabolt pénz jelentős részét a férfi szerencsejátékra költötte.

– Anyagi gondjaim voltak, de családi vállalkozásban dolgoztam, nem volt szükségem a rabolt pénzre, tudtam volna törleszteni. Hódmezővásárhelyről autóztam Szegedre azon a napom, az agyamat hirtelen elöntötte a vér, nem tudom miért csináltam mindezt, nagyon megbántam a tettem. Mióta előzetesben vagyok, próbálok túladni családom segítségével a garázsunkon, a befolyt pénzből kárpótolnám a postát. Soha nem voltam erőszakos bűntevő, a légynek se tudnék ártani. Borzasztó nagy hülyeséget csináltam, ami a jövőbeli életemre is hatással lesz. A családom még megvan, de tudom, hogy ők sem fognak megmaradni mellettem – mondta a többszörösen büntetett előéletű férfi az utolsó szó jogán.

Novodonszkit első fokon idén februárban 8 és fél év fegyházzal sújtotta a Szegedi Törvényszék. A keddi tárgyaláson az ügyészség súlyosításért, a védelem enyhítésért fellebbezett. Az Ítélőtábla az ügyészség álláspontját fogadta el, az első fokon figyelembe vett számos enyhítő körülményt vette el. Például azt, hogy tényleges erőszak nem történt; az Ítélőtábla szerint az életellenes fenyegetés megtörtént, így ezt nem lehet enyhítő körülménynek tekinteni. Ugyanígy elvetették azt a korábbi enyhítő körülményt is, hogy a szerkezetet nem tudta volna felrobbantani a rabló. A dolgozók és az ügyfelek a szerkezet igazinak vélték. A súlyos bűncselekmény büntetési tétele 5-től 15 évig tartó szabadságvesztés, aminek középmértéke 10 év. Ennyi időre súlyosította a büntetőtanács az első fokon meghozott 8 és fél év fegyházat. A férfi büntetése kétharmadának letöltése után bocsátható először feltételesen szabadságra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beesett a játszótér az ablakon

Eldőlt, 49 milliót költhetnek el az egyéni önkormányzati képviselők a körzetükre a választásig. Legjobban Baktó jár, dupla pénzt költhet egy alkunak köszönhetően. Tovább olvasom