Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Tíz százalékkal több a kikapcsolás

Csongrád megye - A nem fizető ügyfeleket tavaly július óta 90 helyett 60 napos türelmi időt követően zárják ki az energiaszolgáltatásból. Nehéz teher a villany- és gázszámla: több a kikapcsolás, mint tavaly, nőnek a szolgáltatók kintlévőségei is.
Az érintett fogyasztók érdekében tett javaslatot 2011-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lejárt tartozás miatti kikapcsolások türelmi idejének 60 napra csökkentésére. Ennek értelmében gyorsabban kikapcsolhatják a gázt, leszerelhetik a villanyórát. A szigorítástól többen a fizetési morál javulását, a hátralékok csökkenését várták – de maradt a sok kifizetetlen csekk. Megírtuk: egy friss felmérés szerint a háztartások 10 forintjukból 4-et lakásfenntartásra költenek.

Sokan továbbra sem tudják tartani a fizetési határidőket. A szerző illusztrációja
Sokan továbbra sem tudják tartani a fizetési határidőket. A szerző illusztrációja


– A szolgáltató arról tájékoztatott: február 27-étől 5 napon belül leszereli a mérőórát. Bementem az ügyfélszolgálatra, megtudni: lehetséges-e, hogy ne az első napon jöjjenek, hiszen holnapután kapok fizetést, rendezni tudom a számlát. Kiderült, nem lehet változtatni, pusztán az előírások miatt jelöltek ki több napot – panaszolta olvasónk.

Csorba László, a sokak által László testvérként ismert önkéntes szociális munkás lapunknak elmondta: a segélyek visszavágása lehetetlen helyzetbe hozta a családokat. – Ennyi pénzből már nem tudnak az emberek megélni. Eddig a hosszabb türelmi idő mellett csak-csak összegyűjtötték a villany- és gázszámlára valót, ma már ez nem megy.

Védőernyő

Aki bajba került, a Védőernyő a Díjhátralékosoknak Alapítványhoz pályázhat. Az önkormányzat szociális irodáján a panelprogramhoz panelplusz támogatást, rezsihez lakásfenntartási támogatást, lakbérhez lakbértámogatást, krízishelyzetben átmeneti segélyt, gyerekek ellátásához rendszeres, illetve rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményt és étkezési hozzájárulást lehet kérni.

Hiába tanácsolom a közüzemi díjakkal tartozóknak, hogy forduljanak az önkormányzat szociális irodájához, vagy éppen a Máltai Szeretetszolgálathoz, az átfutási idő miatt legtöbbször menthetetlenek. A visszakapcsolás pedig újabb súlyos tízezrekbe kerül – magyarázta László testvér, hozzátéve: sokan végső elkeseredésükben gyorskölcsönökhöz nyúlnak.

Az EDF DÉMÁSZ Zrt. Kommunikációs Csoportja tájékoztatott: 60 napot meghaladó hátralék esetén a cég tértivevényes levélben értesíti a fogyasztót, közölve a kikapcsolás várható időpontját. Felhatalmazás esetén SMS-ben is értesítik az ügyfelet. A kikapcsolási időszak 90-ről 60 napra rövidülésével kapcsolatban elmondták, az elmúlt fél évben 10 százalékkal nőtt a villamosenergia-szolgáltatásból kizárt fogyasztók száma. – A lakossági ügyfeleknél jelentkező összes hátralék összege számottevően nem változott az új szabályozás óta, a rövidebb türelmi idő hatására sem javult a fizetési hajlandóság – közölték.

– A tavalyi év hasonló időszakához képest a társaság kintlévősége folyamatosan növekszik. Sajnos a tartozások egy része már hosszabb ideje fennáll, arányuk is nő, amely rendkívül nagy finanszírozási terhet jelent a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. számára – közölte a gázszolgáltató kommunikációs osztálya. Hozzátették: számlázási rendszerükben a felszólítás egy teljesen automatikus zárt folyamat része. Az első fizetési felszólító levél mellé – évente egyszer – csatolnak egy dokumentumot, amelyben felhívják ügyfeleik figyelmét a védendő fogyasztói státusz lehetőségére, megküldik a felvételhez szükséges nyomtatványt is. – Javasoljuk fogyasztóinknak, hogy fizetési nehézség esetén időben lépjenek kapcsolatba a szolgáltatóval, mert jelentősebb kintlévőség felhalmozása esetén egyre nehezebb kitörni az adósságspirálból, és a szolgáltatónak pedig bizonyos idő letelte után nem marad más lehetősége, mint a kikapcsolás – hangsúlyozta a cég.

100 millióval támogatja hátralékosait az EDF DÉMÁSZ. Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyei, adósságcsapdába került fogyasztóit támogatja 100 millióval az EDF DÉMÁSZ a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. Azok jelentkezhetnek, akiknél már kikapcsolták az áramot, vagy erről szóló értesítővel rendelkeznek. Az adomány 10 százalékával pedig azokat segítik, akik fizetik a számláikat, de ez mindennapos problémát jelent nekik.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. W666W 2012. március 06. 15:16
  „Nekem EGY KÉRDÉSEM lenne MINDEN SZOLGÁLTATÓ FELÉ--
  Tisztelt Szolgáltatók !! Ha már ennyirre megcsappant a fizetési hajlandóság, akkor MIÉRT NEM TESZIK LEHETŐVÉ MINDENKI SZÁMÁRA a Kártyás feltöltös rendszert ??????
  Azt mindenki annyi Gázt, Villanyt , vizet használ amennyire van pénze ....

  Ja, hogy akkor nem lehetne egy szolgáltatónak éves szinten SZÁZMILLIÁRDOS HASZNA ???? ELKÉPZELHETŐ NEM ?????”
 • 34. klj-54 2012. március 06. 14:52
  „A tisztességtelen szolgáltatói magatartásról miért nem ír az újság írója?
  Arra gondolok, amikor NEM küldenek számlát és csak akkor szembesül a fogyasztó a fizetnivalóval, amikor már le akarják az órát szerelni...”
 • 33. Herli 2012. március 06. 14:47
  „30. qrumpli >>>>Mi az hogy nem lehet egy országot, megtanítani :kesztyűbe dudálni?

  Dehogynem, éppen ez folyik. Erre tetszettek kérem szavazni, akkor meg ne reklamáljon senki. Fogja be.”
 • 32. Moon 2012. március 06. 09:42
  „Talán ha a szolgáltató valóban az elfogyasztott villamosenergia díját fizettetné akkor lenne esély a kintlévőség csökkenésére. Természetesen nem ártana végre uniós munkabéreket fizetni a munkáltatóknak is hiszen mi is az unió tagjai vagyunk.
  Érdemes végigböngészni egy áramszámlát és megfigyelhető, hogy különféle ellenőrizhetetlen tételekkel felturbózzák a számla végösszegét.
  Kellenek a különféle "egyéb" tételek a számlám, mert azok árával lehet manipulálni úgy egy áremelést, hogy maga az energia ára nem változik.”
 • 31. Kisg 2012. március 06. 07:29
  „29-re: ez az egész szorzós rendszer egy baromság, és arról szól, hogy kevesebbet keljen adni, és az átlag ember számára átláthatatlan legyen.
  Vélemény: lakástámogatásnál, rezsitámogatásnál vegyék a jövedelmet, és kész! Ne szorozgassák gyerekkel, meg négyzetméterrel, meg a naptári dátummal, csak nézzék meg, kinek mennyiből kell megélnie, és ahhoz mérjék a kedvezményt/támogatást. Esetleg fogyasztási alapon. 35 nm-en élek, orvosi okok miatt nem lehetett gyerekem, nem vagyok roma, súlyos rokkant vagyok, olyan érában kezdtem dolgozni, amikor a fizetés 5000 Ft/hó volt (annyit dolgoztunk érte, mint ma a 91 ezerért), az után számolták ki a rokkantsági járadékot (szóval nem kibújtam a tb-járulék fizetése alól, csak akkor az a pénz annyit ért, mint ma 100 ezer...) és ezért még BÜNTETNEK IS???? Szemét egy rendszer, bárki is döntötte el ezt.”
 • 30. qrumpli 2012. március 06. 05:05
  „Hajrá FIDESZ!
  Győzzön a "jobbik"
  Mi az hogy nem lehet egy országot ,
  megtanítani :kesztyűbe dudálni?
  A szerelő pedig ,ha nem hajtja végre az utasítást :azt is elzavarják.HE HE!”
 • 29. mattil 2012. március 05. 19:12
  „28. Kisg 2012.03.05. 17:55
  "Árakat kellene csökkenteni, illetve azokat szociális alapon megállapítani, a gazdag fizessen többet a szolgáltatásért, ez lenne a "szolidaritási adó", a szegénynek, rászorulónak pedig csökkentsék a díjakat kifizethető szintre."
  Azt soha az életben nem fogom elfelejteni, amikor bevették a gázártámogatást. Mivel azelőtt -talán még van aki emlékszik rá- annak járt a legnagyobb támogatás, aki minél kevesebbet fogyasztott, így aztán a nyári nulla, télen pedig max 20-30 m3 fogyasztásomra a legnagyobb támogatást kaptam. Majd ezután hirtelen a háromszorosára emelkedett a havi díjam, mivel azt a jövedelem, gyerekek száma meg minden egyéb alapján adták, így aztán a környékemben minden "minimárbéres vállalkozó" meg be nem jelentett, meg gyerekes a jóval nagyobb fogyasztásával jogosult volt rá, én meg egyedülállóként az utolsó fillérig bejelentett állásommal semmire.
  Igaz ma már gázártámogatás sincs..
  Semmiféle!”
 • 28. Kisg 2012. március 05. 17:55
  „Ez a kifejezés egyszerűen bicskanyitogató: fizetési hajlandóság. Ki az a marha, aki nem fizeti a rezsijét, ha van miből?? Mit vártak a szolgáltatók, majd megrohanják őket a hátralékosok? Most, hogy a segélyeket, támogatásokat így megnyírták? Olyanok is belekerülnek a láncba, akiknek soha az életükben nem volt hátralékuk, és tényleg a csekkek voltak az elsők fizetés illetve nyugdíj után. De mikor azon kell gondolkodni, hogy gyógyszer vagy rezsi... Ez már egyszerűen embertelen. Árakat kellene csökkenteni, illetve azokat szociális alapon megállapítani, a gazdag fizessen többet a szolgáltatásért, ez lenne a "szolidaritási adó", a szegénynek, rászorulónak pedig csökkentsék a díjakat kifizethető szintre. Az átalány is egy állatság, én, aki egy évben kétszer kapcsolom be a gázt, nem főzök, ugyanannyit fizetek, mint aki azzal fűt egész télen. Levelet írtam a Szociális és családügyi minisztériumnak, hogy milyen helyzetben vagyok. Kaptam egy nagyon kedves, korrekt választ, hogy forduljak az önkormányzathoz. Minek? Lakásfenntartási támogatást kértem, a tavalyi összeg egynegyedét kapom, miközben a járadékom 1300 Ft-tal emelkedett...”
 • 27. Bendegúz007 2012. március 05. 17:21
  „Nemrég hallottam,hogy emelni akarják a gáz árát 5%-al áprilisban ,illetve a benzin árát szerdától,nem semmi,tényleg azt mondom hogy lassan már kénytelen elmenni az ember a hazájából.”
 • 26. Torontál 2012. március 05. 17:01
  „A külföldi multikkal szemben nagyon nehéz megvédeni a magyar fogyasztót.
  Arra mindig vigyázni fognak, hogy év végén egy pár milliárdot haza tudjanak utalni.
  Ha valaki hozzájuk mer nyúlni(bankadó, plázastop,étkezési jegy, stb.) az egész UNIÓ felzizzen....
  Ejnye de rossz nebulók ezek a magyarok.”
 • 25. nyomdasz63 2012. március 05. 16:35
  „18. csizmaskandur 2012.03.05. 14:09
  Soha nem szoktam vitázni senkivel,DE..Ha meg van "szerencsétlen szerelőknek" adva az időpont,akkor például az Ősz utca~Nádas utca környékén miért nem tartják a "megérkezni" időpontot,csak a 70éves,60 kilós egyedülálló feledékeny embereknél? Vagy talán "darab-vagy teljesítménybéresek"?
  <Ugyan...hagyjuk már ibolykát...>”
 • 24. tótkomlósi 2012. március 05. 16:23
  „22. Qllancs 2012.03.05. 15:52

  Pedig Zsiga Marcell megmondta, hogy szerinte meg lehet élni 47ezerből. Csak kiderült, hogy ő napi 47ezret értett!
  Hol élt ez az ember az előző 10 évben?”
 • 23. tótkomlósi 2012. március 05. 16:04
  „Az fel sem merült senkiben sem, hogy esetleg MUNKÁT kéne adni embereknek, meg azt megfizetni, hogy tudják fizetni a számláikat? Most mondta a rédió, hogy áprilistól emelik a gáz árát!

  Köszönjük viktor és csapata!”
 • 22. Qllancs 2012. március 05. 15:52
  „" A bajban lévők menjenek az önkormányzathoz :pl. lakásfenntartási támogatásért ....
  Na azzal a pénzel nem sokra mennek. Mert ugye adnak 2500.-ft / hó , csak ha a gáz számla meg 30 ezer ft , a villany meg 12 ezer ft,... hogyan--miből fizessék ki ??? Még a 47 ezer ft --jóóó kis fizetés se fedi le e- két számlát !!!
  Ez a statisztika se túl valós ! 10 ft-ból 4 ft a rezsi. Már aki 1 milla körül keres --ugye ????? Átlag emberre nem vonatkozik ! csak a gazdag--jól keresőkre igaz !a nép 5 % át érinti.
  a többi 95 % ra már NEM érvényes !!!!!
  mert aki minbéren van --annak 10 ftből --9 ft rezsi !!!”
 • 21. racionalitás? 2012. március 05. 14:24
  „15.mattil 2012.03.05. 13:36

  ez így van....gáz is elosztva 12 hónapra...nekem nem gond-----bár pár hónap és pápápá orbanisztán....olcsóbb -ez a lényeg.”
 • 20. tobaccoroad 2012. március 05. 14:22
  „Köszönjük meg Gyurcsány elvtárséknak,hogy eladták ezeket a cégeket a franciáknak akik gátlástalan haszonnal adják tovább az áramot és a gázt....”
 • 19. spiler 2012. március 05. 14:16
  „jogos a kikapcsolás aki nem fizet az ne is használja aki fizet azt meg becsüljék meg.
  kormányunk azt igérte senkinek sem nő a rezsije,,,,,,töllük kell számonkérni az igéretet”
 • 18. csizmaskandur 2012. március 05. 14:09
  „Ne a szerencsétlen szerelőket szidjátok, hogy nem tudnak fél órát várni! Nekik meg van adva, hogy mikor hová kell megérkezni. Ez a munkájuk!!!! Átkozni őket???! Szomorú...:-( Egy temetésen sem a sírásót kell szidni! És ha tudnátok, hogy napi hányszor hallják szegények, hogy éppen most mentek el befizetni a csekket, várják meg... Napra pontosan szerepel a kikapcsolási értesítőn, hogy mikor mehetnek. Miért kell az utolsó utáni pillanatra halasztani a befizetést??? Tudom, hogy nincs az embereknek pénze, de ha fél órával később be tudja fizetni, akkor fél órával hamarabb miért nem? Nem a szolgáltatót kell szidni, hanem azokat, akik ilyen helyzetbe hozták a lakosság felét, hogy gondot jelent kifizetni a számlákat!!!”
 • 17. thisiswhatklfisabout 2012. március 05. 13:52
  „Tejóég.

  Nem azért nem fizetnek, mert nem akarnak, hanem mert nem tudnak.

  Úristen. Le**som a bokám. Ki gondolta volna?

  A semmiből nem lehet villany meg gázszámlát fizetni, erre kéne rájönni. Fizetési morál javítgatása helyett talán a béreket kellene javítgatni.

  A legrosszabbul keresőknek csökkent a bére, az áfa változás + különböző tételek emelése miatt minden drágább, a fizetési határidő meg csökkent. És erre mégsem hajlandó a sok hálátlan csóringer fizetni IDŐBEN, sőt, még van pofája azt mondani, hogy nem tudja kifizetni a visszakapcsolási díjat sem. Fogadjunk, hogy még azért is felháborodnának, ha tudnák, hogy azért élnek tőlünk nyugatabbra olyan kurvajól (köztük az említett cégek tulajai is), mert szarért-húgyért dolgoztatnak náluk keletebbre, de legalább jó drágán adnak nekünk mindent, annyi különbséggel, hogy az még szarabb is, amit mi kapunk.

  Én komolyan nem értem, hogy a "döntéshozóink" hol élnek és mennyiből. Mert hogy nem itt és nem annyiból mint az átlagember, az biztos. Meg hogy nem a Magyarországon élők érdekeit nézik, az is.”
 • 16. mattil 2012. március 05. 13:41
  „"Hiába tanácsolom a közüzemi díjakkal tartozóknak, hogy forduljanak az önkormányzat szociális irodájához, vagy éppen a Máltai Szeretetszolgálathoz, az átfutási idő miatt legtöbbször menthetetlenek.."
  "Aki bajba került, a Védőernyő a Díjhátralékosoknak Alapítványhoz pályázhat"
  Egyrészt ezek a szervezetek épp azokon nem segítenek akik hirtelen megszorultak, (ha pl. munkahelyed van feletsd el mindet) másrészt az átfutási idejük, és az értesítési rendszerük borzalmas. Utóbbiba olyan nov-dec táján adtam be kérelmet, azóta még csak fel se hívtak, ki sem értesítettek.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előadás a kenyérről

A kenyér mindennapi táplálékunk. Sok téves információ kering róla. Melyik kenyér egészséges és miért? Tovább olvasom