Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Tizenkét órás műszak a fekete homok mellett

Szeged - A Szegedi Öntöde Kft. ebben az évben egyszer már eljutott a gödör aljára, most feljövőben vannak – Kovács Sándor igazgató szerint. Az árbevétel és a létszám is megcsappant a tavalyihoz képest. Még nem akarnak elköltözni az értékes telekről.
Nem patikába, öntödébe mentünk gyárlátogatásra. Ezért nem is lepődtünk meg, hogy az üzemben minden fekete: a falak, a gépek, az anyag, amivel dolgoznak, és amit úgy hívnak, fekete homok.

A szegedi vas- és fémöntödéről ellentmondásos hírek szállingóztak a városban, azt hallottuk, már alig dolgozik ott annyi ember, hogy egy műszakot elindíthassanak. Arról is szól a városi legenda, hogy biztosan hamarosan elköltözik az üzem a Vásárhelyi Pál utca és a Kálvária sugárút sarkáról, az épülő buszport szomszédságából.

Kovács Sándor ügyvezető igazgató érdeklődésünkre, mennyire van nehéz helyzetben a szegedi nehézipar fellegvára, azt válaszolta: a gyár megmaradt, és ezt sikertörténetként éli meg a kft. 8 tulajdonosa, volt és jelenlegi dolgozók, akik 1994-ben Egzisztencia-hitelből privatizálták az állami vállalatot.

Melegváltás: három nap munkát három nap pihenés követ a szegedi öntödében. Fotó: Karnok Csaba
"Melegváltás": három nap munkát három nap pihenés követ a szegedi öntödében.
Fotó: Karnok Csaba

A tavalyi 2 milliárd forintos árbevételhez képest idén jóval kevesebbet várnak, reményeik szerint 1,2 milliárdot érhetnek majd el, szerény nyereséggel. Az autóipar – teherautókhoz is szállítanak öntvényeket – ugyanis a legnagyobb vevő, a termékek felét korábban ez a piac vette meg. A válság óta újabb partnerek után néztek.

Körbenőtte a város a régi gyárakat

A rendszerváltás után bezárt nagy szegedi gyárak – például Délép, Textilművek – helyén a 90-es években még ipari parkok jöttek létre. 2000 után fordult a trend: ritkult a barna mezős a fejlesztés, gyakoribb lett a bontás. Mára eltűnt a cipőgyár, az újszegedi szövőgyár, most bontják a kendergyárat a Londoni körúton. Hamarosan a kábelgyári telek is kiürül, hogy a helyén lakóparkot építsenek.

Idén a 170 fős létszámot is lépésről lépésre csökkentették, mostanra beálltak 110–120 főre. Januárban be kellett vezetni a 36 órás munkahetet, áprilisban és májusban a 32 órást, majd következett a visszakapaszkodás: szeptembertől a fizikai munkát végzők már 40 órában, az irodai alkalmazottak azonban még mindig csak 32 órában dolgoznak. Csökkentett fizetésért. Az üzemben a „melegváltás" miatt 10–12 órás a munkanap 3 napon át, de utána 3 nap pihenés következik.

Az egyenes kérdésre – tervezik-e a költözést a lassan már belvárosinak számító telekről – azt a választ kaptuk: nem. Kovács Sándor úgy fogalmazott: nagyon biztos piac kell ahhoz, hogy elmozduljanak. Kényszerítő körülmény sincs, hiszen az elektromos olvasztás miatt már 2002 óta nem füstöl a kémény.

Kiderült: sokak fantáziáját megmozgatja Szegeden az ütött-kopott gyár, nemrégiben a Közéleti Kávéház közönsége érkezett üzemlátogatásra. Nem csak maga az öntöde szocreálos: az irodaépületben filmet lehetne forgatni a 70-es évekből. Még az igazgató irodája is korhű, a sötétkék PVC-burkolaton műperzsa szőnyeg, retro stílusú az íróasztal és a szekrények, a Videoton márkájú rádióról nem is beszélve.

Gyárlátogatás a Szegedi Öntöde Kft.-nél - GALÉRIA

Olvasóink írták

 • 7. IVY 2009. október 02. 09:19
  „5. NTK
  Van még Szegeden ilyen munkahely!
  Gumigyár a neve!
  Exapós és anyós is ott dolgozott anno.
  Ma már mindketten rákosak. :(”
 • 6. AN 2009. október 02. 08:07
  „És van egy másik oldal is! A környéken családi házak és kórház van. És száll az a finom fekete por, akáhogy is mondják, hogy nem. Csak meg kell nézni, hogy egy eső mit hoz le a háztetőkről. Szerintem nem biztos, hogy ez jót tesz.
  Normális esetben (külföldön), nyomják ki a városból az ipari létesítményeket. Nálunk (nemcsak szegeden) meg orrba-szájba adják ki az ép. engedélyeket ipari célú ingatlanokra (lásd pl. Marso), ahelyett, hogy lakóparkot építenének a város centrumjától 3 km-re.”
 • 5. NTK 2009. október 01. 20:14
  „Egy üzemlátogatás keretében jártam itt tavaly. Ennél egészségtelenebb munkahelyet nemigen tudok elképzelni. Mindezt tényleg kevesebb mint százezerért. Az üzem az 50-es években épült, de állítom vannak olyan részei amelyek azóta sem voltak kifestve. A fekete por lelep mindent. A földön is több centi vastagon áll. Az öntő üzemrészekbe természetes fény szinte be se jut mert a felülvilágítók isten tudja mikor voltak letakarítva.
  Lehangoló az egész. A Csepel Művekben láttam ilyet anno. Semmi pénzért nem dolgoznék ott.”
 • 4. flexsnake 2009. október 01. 18:55
  „2. hogyne... :D

  a finomöntödéről szó sem esett :D”
 • 3. babocska 2009. október 01. 16:10
  „Nem igen többet vihetnek haza,meg az utána következő tüdőbajt amit az ottani levegőtől kaphatnak.Egyszer biztos jobb idők jönnek rájuk is és a hajdani 5oo fős létszám ismét lesz.”
 • 2. IVY 2009. október 01. 10:53
  „És mindezért mennyit vihetnek haza a dolgozók?
  Havi nettó 80ezret, -gondolom?”
 • 1. Zsoltee0716 2009. október 01. 10:16
  „Ők sem fáznak! Amúgy ez a gyár nem tudott volna síneket gyártani?
  Amivel én szoktam találkozni az az indítóvégek, aminek darabja 2-3kg mozog!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gigantikus méretű a pollenterhelés

Ablakon kidobott pénz volt idén az adófizetők által parlagfűirtásra felajánlott egymilliárd forint. Tovább olvasom