Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Több művészt, mint közgazdászt taníttat az állam

Szeged - Tanévenként 200–800 ezer forintos képzési költséget kell majd fizetniük azoknak a hallgatóknak, akik kiszorulnak a szűkebbre szabott államilag finanszírozott felsőoktatási keretből. Egyes képzéseken több lesz az ingyenes férőhely.
Szeptembertől a magyar egyetemeken háromszor annyian tanulhatnak államilag finanszírozott művészeti képzésen, mint a gazdaságtudományi karokon – derül ki az oktatási államtitkárság múlt héten nyilvánosságra hozott adataiból. Megírtuk: szinte minden karon jelentősen csökkenti a kormány az állami finanszírozású keretszámot, különösen a közgazdász- és jogászképzés struktúrája alakul át (lásd táblázatunkat).

Tavaly még 4900 közgazdász képzését támogatta az állam – szeptembertől 250-ét fogja. A művészeti szakokon viszont 570-ről 740-re nő a hasonló státuszú hallgatók száma. – Az interneten megjelent számok irányadóak, az ország valamennyi művészeti felsőoktatási intézményére vonatkoznak. Még nem tudjuk, karunkon hogyan alakulnak a keretszámok – mondja Kerek Ferenc, a zeneművészeti kar dékánja. Bízik abban, hogy legalább a 2011-es év államilag finanszírozott hallgatói keretszámát elérik.

Zongoraóra a zeneművészeti karon. Szeptembertől többen ülhetnek a zongora mögé közpénzből. Fotó: Schmidt Andrea
Zongoraóra a zeneművészeti karon. Szeptembertől többen ülhetnek a zongora mögé közpénzből. Fotó: Schmidt Andrea

Az előadó-művészet alapszakon például 35, tanári mesterszakon 30, hangszer- és énekművész mesterszakon 11 hallgatót vettek fel.

– Nem tudom, mi az oka annak, hogy a mai viszonyok között éppen a művészeti területen növelik az államilag finanszírozott keretszámot – mondta a dékán. Kerek Ferenc szerint ezzel ismerik el a művészeti nevelés fontosságát.

Az oktatási államtitkárság új fogalmat is bevezetett: a részösztöndíjas diákét. Ez 5 képzési területet érint az alapszakokon: az agrárt, az informatikát, a műszakit, az orvos- és egészségtudományit, valamint a természettudományit – a képzés bizonyos részét az állam állja. Ezeken a területeken összességében – az egészségtudományi szakokat leszámítva – nőtt azok száma, akiket támogat az állam, de azoké is, akik fizetnek a képzésükért. Az egységes, osztatlan képzések közül csak az orvos- és egészségtudományi területen nő az állami ösztöndíjasok száma, 1500-ról 1800-ra.

Ausztriában 5000 forintért tanulhatnak

Ausztriában egy nemrég hatályba lépett törvény eltörli a felsőoktatási intézményekben a tandíjat. A magyar diák, amennyiben EU-érettségivel és aktív német nyelvtudással rendelkezik, ingyen tanulhat bármelyik osztrák egyetemen. Akár több szakon egyszerre, ez esetben is marad a tandíjmentesség. Valamennyi osztrák és EU-országbeli felsőoktatási hallgató egyetlen költsége a diákegyesületi tagdíj, ami szemeszterenként 15 euró, azaz körülbelül 5000 forint.

Költségek

A bölcsészettudományi alapképzésben – amely az óvodapedagógus- és tanítóképzés mellett a legolcsóbb lenne – 230–400 ezer forint között határozták meg a képzési költséget egy tanévre. Kivétel a pszichológia szak, amelyért 450–600 ezer forintot lehet kérni. A gazdaságtudományok területén alapképzésben 300–700 ezer, mesterképzésben 450–800 ezer forint között mozog majd a képzési költség a tervek szerint. Az osztatlan jogászképzés ára 300–700 ezer forint. A pontos összegeket az egyetemek, főiskolák határozzák meg január végéig.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. allegro 2012. január 13. 10:24
  „42. mivaan? 2012.01.13. 09:09
  Lehet nem mindegyiken, de a legtöbb képzésen igen, még a fizikus képzésen is. És én is voltam 4 órás laborgyakorlatokon anno, levelező tagozaton is, 2 éven át, kéthetente, szombatonként csak kémia labor volt, ahol első évben ketten, második évben egyedül csináltam minden gyakorlatot végig. Amellett még mikrobi és más technikai laborokon is megfordultam, nemcsak mutatóban.
  Van mérnöki, közgazdász és jogi diplomám is. Egyetemi szinten. Viszont és lehet, hogy pont ezért, nem vagyok sem talpnyaló, sem mások fölött átgázoló öntelt alak. Sem ások pénzére utazó.
  Abból próbálok boldogulni, amit kínál a sors, hol jobbat, hol kevésbé, de még mindenhol sokat tanultam a munkáimból is. Elmélet és gyakorlat támogatja a legjobban egymást, már csak tudom. Mint ahogyan te is magyarázod.”
 • 42. mivaan? 2012. január 13. 09:09
  „allegro! Nem minden képzés alatt lehet dolgozni pl. orvos, vegyész(biológus, fizikus)hallgatóként nemcsak előadások, szemináriumok, hanem 4-7 órás laborgyakorlatok is vannak, ezt nem lehet (állandó)munka mellett csinálni.
  Ezenkívül mert a te szüleid téged nem támoggattak, nem más a hibás, akiket meg támogatnak a szüleik és nappalin tanulnak. Ill. valamit nagyon elb..tál, ha olyat tanultál, hogy emiatt nem alapítottál családot és mindened ráment. Nem gondoltál még arra, hogy rosszul döntöttél? Tudod: olyat kell tanulni amiből jól meg tudsz élni - hamár belefektetsz soksok pénzt, időt.”
 • 41. bambinaXX 2012. január 13. 06:51
  „35! Egyetértek! Érdekes, máskor az a téma, hogy nincsenek megfizetve az orvosok, vagy nincs elég m.hely (jogászok) - valami nemjól van.

  De nem kellene sarkosítani:nem minden "gazdag" gyereke "hülye" és sokan (nemgazdagok) nem valók egyetemre - 8 év alatt sikerül elvégezni.. az ilyennek minek diploma? a felvételi pont azért van, hogy a java kerüljön be. és azt gondolom, hogy a fizetősöknek is kellene elvárás, ne csak kicsengessék az összeget és kész..”
 • 40. allegro 2012. január 12. 22:09
  „A gyerek is kifizetheti magának. Én is megtettem és már eddig is sokan. A nappalis léhűtők által fricskázott levelező hallgatók, munka mellett szabad tanulni és tandíjat fizetni másnak is! Sőt jobban tanulni is lehet a nappalisoknál!

  Nem mintha egyetértenék ezzel, de egyik szemem szemem sír, a másik nevet.

  Emlékeim szerint éppen a Fidesz nyitotta ki tágra az egyetemek kapuit! 1998-2002 között indult meg a nagy ingyen tömegképzés. Emlékszik még rá valaki????!!!!! Hahó!!

  Mert én nagyon! Főleg azután néhány évre rá a tüntetésekre. "megnégyszereztétek az államadósságot!" - állt egy táblán és a képembe kérdezte egy ifjú titán, hogy ugye? "Meg ám ti, a megnégyszereződött ingyenélő tömeg az egyetemeken.
  Míg mi egyetemi tanulmányaink mellett dolgoztunk, adókat, járulékokat fizettünk és még magas tandíjat, költségtérítést is! Természetes módon tettük ezt sokan. Na a tüntetőktől aztán eldurrant az agyam.
  Hogy egy kicsike áldozatot sem hajlandók magukért vállalni. Erre is emlékszünk ugye???!!

  Most tessék itt van! Szabad hozni nagyot, áldozatot, sőt mindenki szívhat, az is, én is, aki ezidáig minden "befektetésem a saját taníttatásomban hever"!
  Húsz éves munkaviszony után sem hevertem még ki.De lehet utánam csinálni. Utánunk. A most egyetemre igyekvők szülei sem tanulhattak még, tehát kvittek lesznek...Ám lesz majd a munkaerőpiacon nagy sárdobálás egymásra, mint volt már felvi fórumokon, mert bezzeg ti tanulhattatok ingyen, (unokafivérek, nővérek) mi meg nem! Oszd meg és uralkodj törvénye most is igaz lesz. Hajjaj lesz itt még nemulass!”
 • 39. elgergho 2012. január 12. 20:15
  „jozko
  <moderálva> Szerinted, csak azért, mert én mondjuk jogász leszek, a tanár szüleim (egyetemi diplomával kb 130. 000 Ft fizetéssel) csörgessék ki a 700.000 tandíjat, mert lehet, hogy én majd 10 év múlva megkeresek 30000 Ft-ot.
  Abban viszont igazad van ,hogy sok a z idióta az egyetemeken, de nem ennyien,amennyivel a helyek csökkentek. Ezzel csak a gazdag, és az általad az egyetemi klubokban a pénzét elverő suttyók járhatnak egyetemre. A diploma befektetés, csak nem tudom ki, miből fogja a gyerekének kifizetni.”
 • 38. lukrecia 2012. január 12. 18:09
  „A kozepfoku kepzest le kellene szukiteni kb 10--20 alapszakmara. Onnan lehetne csak specializalodni. A hobbi, konyvtar, bufe, zene , jogi, nepmuvelo, szocial stb targyakat tanuloknak nem adnek semmi allami tamogatast. A hobbijukat, munkakerulesuket apucijuk fizesse, ne az ossz tarsadalam.
  Kiemelt tamogatasban reszesitenem a gepeszeket, elektro , mezogazdasagi, es meg par hiany produktiv szakmat.”
 • 37. tatár 2012. január 12. 17:59
  „35. jozko 2012.01.12. 17:00

  Milyen diplomád van, ha és amennyiben? Mennyit fizettél érte?”
 • 36. Szercsi 2012. január 12. 17:09
  „macs! Szerintem egy főkönyvelőnek felesleges közgazdásznak lennie, ez a feladat egy jó pénzügy-számviteli középiskolával tökéletesen megoldható.
  Gondold el az arányokat: 2 mérnökre jut 1 közgazdász. Szerintem arányosan nézve 20 mérnökre, bőven elég 1 db közgazdász...”
 • 35. jozko 2012. január 12. 17:00
  „Ingyenes marxista-leninista esti egyetem, a felkészülési és vizsgaidőszakokra fizetett szabadsággal,
  a doktori /díszdoktori.../ sarzsikhoz illő dupla fizetéssel,
  biztos /lehetőleg elnöki.../ elhelyezkedési lehetőséggel...
  Ez tetszik /tetszene/ ?

  Miért lenne ingyenes a piacképes diplomát biztosító tudás?
  Esetleg azért , hogy...no de hagyjuk.
  Ami ingyen van, annyit is ér...ennyit a mostanában WC papírra nyomott "diplomákról" .
  Kötelező például a diákhitelt az egyetemi klubokban "felélni" ?

  Aki tényleg keresett szakon, piacképes tudást biztosító diplomát szerez-valószínű, hogy majdan meg is kérheti az árát...akarom mondani a bérét! /És megtérülhet a befektetés/
  Remélem, addigra a munkaadók előtt is lesz értéke a tudásnak...
  egyelőre meglehetősen alulfizetik a legtöbbször!

  Egyáltalán ne gondolja senki, hogy eddig olcsó volt az "ingyenes" oktatás annak,
  aki tényleg felkészült akart lenni.
  Eljön talán az idő, amikor szépségversenyek helyett /mellett/ "tudásversenyeket" rendezhetünk -
  nemzetközi összehasonlításban is dobogós helyekkel!

  Egyébként pedig hány önként jelentkező akarja az adóját tovább emeltetni vagy önkéntes
  többletadományokat fizetni azért, hogy szépreményű fiatalok /talán túlzott/ tömege ingyenes
  felsőoktatásban részesüljön, tényleg használható tudásra tegyen szert,
  amivel jó eséllyes vagyonokat kereshet/nek a jobbak/, ha nem itthon, hát külföldön?
  Lássam, mekkora a tolongás?

  El kellene ezen is gondolkodni.”
 • 34. macs 2012. január 12. 16:52
  „33. Szercsi,
  szerintem a jó főkönyvelő közgazdász csak pénzügy-számvitel szakon végzett. Bocs, ha tévedek. :-)”
 • 33. Szercsi 2012. január 12. 16:05
  „Sok gondolat igaz, az előző hozzászólásokból, de úgy gondolom, teljesen jogos a döntés. A 250 közgazdász évente elég is egy ekkora országnak. Nem közgazdászok kellenek, hanem jó könyvelők, főkönyvelők. Az újságban szerepel egy táblázat, mely szerint eddig 9850 volt az összes műszaki képzés száma és 4900 a gazdaságtudományi. Ez nem volt normális..”
 • 32. csmano 2012. január 12. 14:14
  „A művész a nótádat hozza el, ha mulatsz, a közgazdász meg megmondja, hogy hülyeséget beszélsz, és így csődbe megy az ország.
  A helyükben én is vígan mulatnék, és művészetet támogatnám az adófizetők pénzéből.”
 • 31. dondongó 2012. január 12. 14:03
  „Figyelembe véve S. Pali bácsi szumó kumm Laudával megvédett úgynevezett doktori disszertációját valamint az érettségivel állítólag rendelkező transznemű néni/bácsi kinevezését fejlesztési miniszternek: ebben az országban valóban nem létkérdés a diploma a boldoguláshoz.:-)”
 • 30. jq 2012. január 12. 13:29
  „Attól nem javul az oktatás színvonala, hogy több hallgatót vesznek fel, sőt, pont ellenkezőleg, ha minden oda nem való hülyét felvesznek, akkor alaposan leromlik a színvonal.
  Nem sok szakemberre, hanem jó szakemberekre van szükség, főleg, ha a képzésük sokba kerül.”
 • 29. gavallér 2012. január 12. 12:41
  „A vizitdíj és a tandíj ellen mintha lett volna már népszavazósdi. És monnnyon le is. A kérdés felvetődik azon a területen is, ha ilyen sok közgazdász van ,akkor miért vagyunk itt ahol most vagyunk? Mert az ilyen közgazdászból még egy is sok.
  Mellesleg Ausztriában harmad annyi ügyvéd van mint itthon.”
 • 28. Larsson 2012. január 12. 12:22
  „26.

  Elnézve a mostanság érettségizett embereket nem sok mindent bíznék rájuk, írni/olvasni még tudnak, helyesen írni már nem, számolni meg végképp nem, sztem azt se tudja fele mi a különbség a bruttó és nettó között!”
 • 27. allegro 2012. január 12. 12:15
  „Mondjuk csodálkoztam jó ideje azon honnan van ez a rengeteg közgazdásznak alkalmas gyerek???!!

  20-25 éve még a közgazdasági szakközepekbe is a kitűnőket vették fel és még mi sem tanulhattunk tovább, hanem irány a munka, ezt mutatták meg számunkra, a legjobbak számára is, ha nem gimnáziumba mentünk, mert azt tanácsolták otthon: legyen szakmád! Az a biztos!
  Az ország 3 db közgazdász képző helye pedig igen messze volt, a vidéki libáknak nem is hozták közelebb, internet pedig még nem létezett a számunkra, közhírré sem tették.
  Azután tanulhattunk munka mellett, sok tandíjat, költségtérítést kifizetve. Félévente 3 havi fizetésem én is tandíjra költöttem, igen sok féléven át, mire végigjártam munka mellett főiskolát, egyetemet!
  Értelemszerűen ez az út nem is járt családalapítással!
  A tanulásra az igényt már senkitől nem vehetik el, és ha ilyen áron, akkor is vállalja, legfeljebb nem lesz családalapítás. Mindenki a magas költségtérítések miatt évtizedekig arra keres, azután nem lesz nyugdíja sem, mert mindezek mellett lehetetlen volt a gyerekvállalás is!
  A régi tudatlan világot nem lehet visszahozni,hogy alig felnőttek szülik a gyerekeket világnak, mert semmi mást nem láttak maguk körül.
  Persze az is lehet, hogy ez lesz! Ha nincs munka, se tanulási lehetőség, lesz megélhetési gyerekgyártás. Ismerős?”
 • 26. kontrapista 2012. január 12. 11:35
  „Egy mindennapi példa : az egyik szegedi építőcég pályázatot írt ki úgymond " mindenes titkári állásra ", minimum középiskolai képesítéssel. A jelenkezők között több mint tíz diplomás nyelvvizsgával jelentkező volt, aki a minimálbérért is vállalná a munkát. Feltevődik a kérdés, ki vezeti félre a tanulnivágyókat ?”
 • 25. pistimolnar 2012. január 12. 11:12
  „5.nelek! Nagy igazság amit írtál!
  Különben meg igencsak művékeszkedni kell a mai világban, hogy valamennyire boldoguljon az ember fia, no meg a lánya.”
 • 24. racionalitás? 2012. január 12. 11:09
  „17. pala1964 2012.01.12. 09:46

  a keresztyéni szellemmel nem fér össze a gondolkodni képes közgazdász és jogász, csak a "zenemuzsika" (copyright by Besenyő Pista bácsi)...

  a KERESZTÉNYSÉG MEGCSÚFOLÁSA-HOGY A FITYISZ BAGÁZS TÁRSA HASZNÁLNI MERI A NEVÜKET.....AZ EGYHÁZ HA NEM TILTAKOZIK-AKKOR BŰNRÉSZES....ja -hogy onnan kapja pénzt az érseki-püspöki luxuskocsikra....bocsi....
  mindkettő egyformán ´hiteles"´ !!!”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhígult szakma, megtépázott presztízzsel: ügyvédnek mindenkit fel kell venni

K. Zoltán és ügyvédjelöltje, valamint Hadfi János ügyei miatt régen látott presztízsveszteséget szenvedett el a Szegedi Ügyvédi Kamara. Tovább olvasom