Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Több pénz, kevesebb díj művészeti elismerésekre

Szeged - Vita alakult ki több művészeti díj keretszámáról és pénzösszegéről a kultúráért felelős államtitkár és színházi szakmai szervezetek között. A színészeknek járó Jászai Mari-díjból például évente 13 helyett csak 7-et adományoznának, viszont 200 ezerről 1,395 millió forintra emelnék a vele járó pénzjutalmat.
Nyílt levélben fordult négy előadóművészeti szervezet L. Simon László kulturális államtitkárhoz a múlt héten azt kérve: ne csökkentsék a művészeti középdíjak eredeti keretszámait. Az államtitkár a pécsi színházi évadnyitón jelentette be: ősszel változás várható a művészeti kitüntetések rendszerében azért, hogy a Kossuth-díj alatti elismerések értéke, presztízse nagyobb legyen. Öt előadóművészeti díjat érint a hónap végén megjelenő rendelet – mindegyik elismeréssel bruttó 200 ezer forint járt eddig. A tervek szerint a Jászai Mari-díjat évente az eddigi 13 helyett 7 színművész, a Harangozó Gyula-díjat 7 helyett 2 táncművész kapná, a Nádasdy Kálmán-díjat pedig 2 helyett egyetlen alkotó vehetné át zenés színházi rendezői, színháztudományi, dramaturgi vagy műfordítói tevékenységért. A Blattner Géza- és a Hortobágyi Károly-díjat kétévente egy-egy báb- és artistaművésznek ítélnék oda. Miközben a kitüntetettek száma csökkenne, a díjjal járó pénzösszeg emelkedne: a Jászai- és a Harangozó-díjasok 1 millió 395 ezer forintot, a Nádasdy-díjasok 930 ezret, a Blattner- és Hortobágyi-díjasok 697 ezer 500 forintot kapnának.

Művészek a nézőtéren – ha csökkentenék a díjak számát, négy-öt év is eltelne, mire egy társulatból valakit elismernének. Fotó: Karnok Csaba
Művészek a nézőtéren – ha csökkentenék a díjak számát, négy-öt év is eltelne, mire egy társulatból valakit elismernének. Fotó: Karnok Csaba


Szeged jól áll

Információink szerint a vidéki színházaknak hosszú évekig kell azért lobbizniuk, hogy a szakmai díjakra felterjesztett művészeik megkapjanak egy-egy elismerést. A szegedi teátrum ebből a szempontból másokhoz képest jól áll, hiszen számos művészeti díjjal rendelkező művész akad a társulatban, sőt, a Kossuth-díjas Király Leventét még a Nemzet Színészévé is megválasztották.

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke, Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, Konrád Antal, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Bagó Bertalan, a Magyar Színházrendezői Testület elnöke nyílt levélben arra kérte a kulturális államtitkárt: állítsa vissza a hosszú évek alatt kialakult keretszámokat, és növelje a díjakról döntő kuratóriumok taglétszámát. A színházi szervezetek szerint a Jászai Mari-díj esetében az eddigi évi 13 elismerés is kevésnek bizonyult a kiemelkedő művészi munka elismerésére. Így következhetett be, hogy ma a színházművészek többnyire pályájuk csúcsán, gyakran életművük elismeréseként kapják meg azt a díjat, ami korábban inkább a legtehetségesebb fiatalok kitüntetése volt.

– Véleményem szerint a Jászai Mari-díj és az összes többi hasonló szintű művészeti díj nem devalválódott az elmúlt években. Az átadott elismerések száma nem hígította föl az ilyen díjakkal rendelkezők elég exkluzív körét, sőt a korábbiakhoz képest sokkal hosszabb ideje tartó magas színvonalú művészi pályafutás az, amit ezekkel a díjakkal elismernek – hangsúlyozza Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. – Azzal teljesen egyetértek, hogy a pénzdíjat helyreállítják, de felhívnám a figyelmet: attól, hogy az olimpiai érmeink száma Londonban sokkal több volt, mint Pekingben, még nem kellett leszállítani az érmekhez rendelt pénzbeli elismeréseket, sőt, fölemelték.

A művészeti díjak esetében is – amelyek mögött szintén kiemelkedő teljesítmények állnak – ugyanezt kellene tenni. A sport és a művészeti élet elismeréseivel járó pénzösszegeknek egymással párhuzamosan kellene emelkedniük.

* * *

Nem változtatnak

L. Simon László fenntartja a művészeti középdíjakkal kapcsolatos álláspontját, az új rendelet már nem változhat. A kultúráért felelős államtitkár a színházi szakmai szervezeteknek küldött válaszlevelében azt írja: „a művészeti középdíjak ügyében 2012. július 24-én az államtitkárságon 28 művészeti szervezettel egyeztettünk. Az egyeztetésen a Magyar Színházi Társaság képviselője is jelen volt, és egyetértettünk abban, hogy vissza kell állítani az állam által adományozott díjak presztízsét. Akkor is és azóta is többször elmondtam, hogy szerintem az állami kitüntetések presztízsét az arra javaslatot tevő szakmai kuratórium legitimációja, az egy évben adható díjak száma és az ezekkel járó összegek nagysága határozza meg. (...) az egyeztetéseken kialakult létszámokon sem tudunk vitatkozni. Már csak azért sem, mert időközben a művészeti középdíjakkal is foglalkozó miniszteri rendelet végleges formát kapott, remélhetőleg hamarosan elfogadják, és megjelenik a Magyar Közlönyben."
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színház, tánc és zene: a MASZK Őszi Kollekciója

A Meszecsinka együttes lemezbemutató koncertjével indult tegnap a MASZK Őszi Kollekciójának programsorozata a szegedi Hajnóczy utcai régi zsinagógában. Tovább olvasom