Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tolnay-kiállítás a TIK-ben

Szeged - 14 éves volt Góg Laura, amikor bátorságot merített és bekopogott Tolnay Klári öltözőjének ajtaján. Az akkor 80 éves színésznő szívesen fogadta ifjú rajongóját, később levelezés, baráti kapcsolat alakult ki közöttük.
– Egy nagyon bölcs, okos és vagány nőt ismertem meg a személyében – emlékezett vissza Góg Laura jogász, színháztörténész, Tolnay-kutató.

– Négy évig, a haláláig tartott a kapcsolatunk. Sokat kutattam utána, az életéről, az összegyűjtött anyagokat az elmúlt években rendszereztem. Pár évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy születésének 100. évfordulójára emlékévet szervezzek – magyarázta.

Portrék és filmjelenetek emlékeztetnek Tolnay Klári szépségére és sikereire a kiállításon. Fotó: Schmidt Andrea
Portrék és filmjelenetek emlékeztetnek Tolnay Klári szépségére és sikereire a kiállításon. Fotó: Schmidt Andrea

Most ennek a Tolnay 100 Emlékévnek az egyik állomása Szeged: az SZTE Klebelsberg Könyvtár földszintjén kiállítást rendeztek a színésznő tiszteletére. Portrék és filmjelenetek emlékeztetnek Tolnay Klári szépségére és sikereire, egy vitrinben pedig például kedvenc könyveit gyűjtötték össze a szervezők. Thomas Mann Egy apolitikus ember elmélkedései mellett ott fekszik Márai Sándor Varázs című műve, amit Tolnayhoz írt, de kiállították Szabó Magda Régimódi történetét is – Góg Laurától megtudtuk: a színésznő ezt a darabot tanulta utoljára, de már nem játszotta el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Isonzó vidékére utaznak a győztesek

Görgey Artúr nevét viselő történelmi vetélkedőt rendeztek Szegeden. Tovább olvasom