Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Tömeges kérdőjelek az új típusú influenza körül

Szeged - Sokkal több jelenleg a bizonytalanság az új típusú influenza elleni hazai védekezés körül, mint az, ami biztosan tudható. A szakemberek például nem tudják, ki kaphat ingyenesen a vakcinából, és azt sem, miként kivitelezhető a tömeges oltás.
A H1N1-világjárvány kezdete óta 140 fertőzött beteget találtak itthon, egyikük a betegség szövődményeitől meghalt. Csongrád megyében 6, Békésben 1 fertőzöttről tud eddig a régiós ÁNTSZ. A hazai gyártású vakcinák emberi tesztelése jelenleg folyik, ezek eredményétől függően október elején kezdődhetnek a tömeges oltások.

A kormány a hazai vakcinagyártó cégtől összesen 6 millió ampullát rendelt – ebből 4 milliót ingyenesen kaphat meg a kockázati csoportba tartozók egy része. A fél és 3 év közti gyerekeknek, a terheseknek, illetve a krónikus betegeknek a hírek szerint nem kell majd fizetniük az oltásért. A fiataloknak viszont – akik közül eddig a legtöbben megfertőződtek, illetve meghaltak a világban – fizetniük kell érte. Arról azonban, hogy kinek jár ingyen és kinek kell nagyjából 1100 forintot fizetnie a vakcináért, egyelőre semmiféle hivatalos információt sem kapott a régiós ÁNTSZ, és így a háziorvosok sem – tudtuk meg Tombácz Zsuzsanna regionális járványügyi osztályvezetőtől.

A kormány tervei szerint elsőként az ország stratégiai ágazataiban – egészségügyi, rendvédelmi és közüzemi – dolgozókat oltják majd be. Erre félmillió adagot különítenek el. Így tehát egy kukás valószínűleg előbb kap majd H1N1 elleni védőoltást, mint például egy tanár.

Nem tisztázott az sem, hogy a kormány miből fizeti ki az ingyenes vakcinák árát, és az oltásokat beadó háziorvo- sok munkadíját. A nem kötelező védőoltások beadásáért – ilyen az új típusú influenza elleni is – ugyanis fizetni kell. Az orvos viszont nem kérhet többet érte, mint amennyit a páciens az oltóanyagért fizetett a patikában. Akinek pedig az állam fizeti a vakcinát, annak a beadási díját is állnia kell.

A másik probléma, hogy októberben 4 hét alatt kellene beoltania mindenkit a háziorvosoknak. Szilárd András tápéi háziorvos, a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke szerint ezt azonban lehetetlen megoldani. Oltás előtt ugyanis fel kell mérni a páciens egészségügyi állapotát, tájékoztatni kell a szövődményekről, és alá kell íratni vele egy beleegyező nyilatkozatot. Mindez betegenként 10 perc. Becslése szerint, ha praxisonként csak 1000 embert oltanak be, egy hétig nonstop kellene oltaniuk, ami fizikai képtelenség – pláne az őszi, hurutos időszakban. A rendelők váróiban pedig el kellene különíteni egymástól az oltásért érkezőket a betegektől, ami a rendelők többségében szintén megoldhatatlan.

Olvasóink írták

  • 2. Töklámpa 2009. augusztus 24. 22:24
    „Törvény szerint a nem kötelező védőoltás beadása nem az E alapból finanszírozott tevékenység, a térítést a páciensnek kell állnia hasonlóan pl. a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálathoz. Ez már évek óta így van, a jogszabály nem most változott. Van egy másik része is a dolognak. Csak a kötelező védőoltások esetében vállal az állam felelősséget. A em kötelező oltás esetén az oltóorvosé a felelősség. Ingyen munka alkalmasint sok milliós kártérítési felelősséggel szemben.... nem tisztességes.”
  • 1. varosszel 2009. augusztus 24. 22:12
    „http://giulio.freeblog.hu

    "ÜGYVÉDI MEGBÍZÁS

    Több, mint 150 háziorvos ad megbízást budapesti ügyvédi irodának a védőoltásokkal kapcsolatos keret jellegű szerződések elkészítésére, és az ezzel kapcsolatos képviseleti tevékenységek ellátására."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvencek legóból

Szeged - Többek között piros teve, monumentális papagáj, transzformereket megszégyenítő hiúz versengett a Szegedi Vadaspark legóversenyén. Tovább olvasom