Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Topon a szegedi egyetem

Szeged - Vidék-Magyarország legjobb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem. Előkelő helyezést ért el az SZTE több kara is a Felvi és a HVG különböző szempontú rangsoraiban.
A topegyetemek listáján ezüstérmes a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), amelyet csak a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) előz meg. Az oktatók kiválósága alapján is ez a sorrend, ugyanakkor az állami támogatású képzések hallgatóinak kiválósága alapján összehasonlított 46 intézmény közül az 5. helyezett a szegedi universitas.

Már többször a világ ötszáz legjobb egyeteme közé sorolták a közel 30 ezer hallgatót oktató szegedi universitast. Ez elsősorban az itteni kutatók hazai és nemzetközi tudományos eredményeinek köszönhető. Ugyanakkor a HVG Diploma különszáma egyik összeállításából az is kiderül: a hamburgi Die Zeit hetilap és a CHE független német közhasznú szervezet közös listáján 2 magyar felsőoktatási intézmény szerepel – az egyik az SZTE az orvosi képzéssel.

A szegedi universitas karai is a topon vannak. Az összesített kari rangsorban ezüstérmes a szegedi bölcsészkar. E teljesítmény mögött jelentős erőfeszítés lehet, hiszen egy évvel ezelőtt a hallgatói és oktatói kiválóság alapján a hetedik helyezést kapta. A szegedi egyetem orvoskarát az ötödik helyre rangsorolták.

A 19 agrárképző kar közül a piaci rangsorban, vagyis a munkáltatók szempontjai alapján 6. az SZTE Hódmezővásárhelyen működő mezőgazdasági kara. A gazdasági képzésben jeleskedő 33 intézményt összevető listák közül például a hallgatók kiválósága alapján a szegedi GTK bronzérmes, az ottani alapszakok közül a pénzügy és számviteli ezüstöt érdemel. Az informatikai képzést minősítő, összesített képzési rangsorban a 10 intézmény közül a 2. hely az itteni TTIK-é. A jogi és igazgatási képzés hasonló listáján a szegedi ÁJTK a 4., de a jogászképzés a 3. legjobb. Bronzérmes a természettudományi képzéssel foglalkozó 8 kar közül a szegedi. A leendő pedagógusokat tanító 17 intézmény közül, illetve az oktatók kiválósága alapján az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara az abszolút győztes.

Olvasóink írták

 • 5. macs 2010. november 18. 19:54
  „Tudja valaki, hogy az ELI megépítése, mekkorát lendíteni az egyetem hírnevén?”
 • 4. nikyke 2010. november 18. 16:42
  „Tudja valaki, hogy mire lehet menni egy bölcsész diplomával? :))”
 • 3. gavallér 2010. november 18. 11:02
  „SZTM mindenben az első.”
 • 2. szerpp 2010. november 18. 10:08
  „Tudja valaki hogy miért vidék Szeged?”
 • 1. kispacni 2010. november 18. 09:23
  „tudja valaki, hol lehet megtekinteni a listát ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cristina Baggio nyerte a nemzetközi operaversenyt

A gálát a műsorban közreműködő Pannon Filharmonikusok kíséretével és Oliver von Dohnányi vezényletével éneklő győztesek fellépése zárta. Tovább olvasom