Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Törlesztőrészletek és számlák

Szeged - A hitelek megemelkedett törlesztőrészletei és a kifizetetlen közüzemi számlák miatt tavaly óta több ezerrel nőtt azoknak a száma, akik igénybe veszik az SZKTT Humán Szolgáltató Központ Szegedi Családsegítő Közösségi Ház adósságkezelési támogatását.
Már nyitás előtt fél órával gyülekeznek az emberek a Kereszttöltés utcai Tabán Családsegítő Központnál. Van, aki először kér segítséget, van, aki évek óta támaszra szorul. Utóbbiak közé tartozik Bene Zoltánné. A fiatalasszony három kiskorú gyermeket nevel egy garzonlakásban. Havonta majdnem 60 ezer forint a rezsi. – Négy éve jöttem ide először. Akkor már több százezer forinttal tartoztam a szegedi hőszolgáltatónak. Munkanélkülivé váltam, nem tudtam, mit csináljak, de itt segítettek kifizetni a hátralék egy részét. Most a lakbérrel vagyok elmaradva, pedig találtam egy takarítói állást – mondja.

Bene Zoltánné három kiskorú gyermeket nevel. Fotó: Segesvári Csaba
Bene Zoltánné három kiskorú gyermeket nevel.
Fotó: Segesvári Csaba

Még nincs pontos idei statisztika, de az máris látszik, hogy duplájára nőtt a díjhátralékosok száma – hallottuk Boldogné Árva Anna adósságkezelési tanácsadótól. Aggasztónak nevezte, hogy már a középosztályba tartozó családok, sőt húszas éveikben járó fiatalok is felkeresik őket, mert a lakáshitelt még ki tudják fizetni, de a közüzemi számlákat már nem. Ilyenkor a szolgáltatóktól hátralékigazolást kell kérni. A szegedi központ a hő- és gázszolgáltatóval, az IKV Zrt.-vel, a környezetgazdálkodási társasággal, valamint több közös képviselővel is együttműködik. Tárgyal a Démásszal is.

A Tabán mellett az alsóvárosi szolgálatnál is működik adósságkezelési tanácsadás, a két helyen irányítószámtól függően lehet jelentkezni. A szolgáltatás lényege, hogy a tartozás 75 százalékát az állam átvállalja, az adósnak a további 25 százalékot kell fizetnie. Persze feltételekkel: törvény szabályozza, hány havi és milyen nagyságú elmaradáson lehet segíteni. Egy ember évente legfeljebb 200 ezer forintot kaphat, jövőre viszont már 300 ezret – tájékoztatott Boldogné Árva Anna. A segítség egy évig jár, azután csak egy év elteltével lehet újra igénybe venni. A tapasztalatok szerint a kliensek 20 százaléka visszakerül a rendszerbe.

Olvasóink írták

  • 2. utazó81 2009. november 25. 22:26
    „Szerintem a falvakban lakók erről nem is tudnak,hogy ez létezik.”
  • 1. web 2009. november 25. 20:25
    „Elég szomorú, hogy ide jutottunk. Azok az emberek akikre szavaztunk! biztos nem takarítói fizetésből rendezik számláikat. Nincsenek napi gondjaik, NYUGODT LELKIISMERETTEL ALSZANAK -sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honfoglalás és 6:3 - kopjafát avattak Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Az Árpád-emlékmű és a nagy királyok szobrainak közelében, a Feszty-körképet bemutató… Tovább olvasom