Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Törvénysértő az otthoni szemétégetés

Szeged- Törvényt sért, aki otthon szemetet éget, Magyarországon mégis több százezren teszik ezt mindennap - sokan kényszerből. A Szegedi Járási Hivatal tavaly mindössze nyolcszor intézkedett, két esetben 25-25 ezer forintra bírságolták a szemetet égetőket.
Nehéz tetten érni a szemetet égetőket és azzal fűtőket – derült ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálatának válaszából. A hivataltól azt kérdeztük, az elmúlt évben hány ilyen esetet vizsgált a hatóság, és milyen büntetések születtek.

A környezetvédelemmel foglalkozó Greenpeace szerint megdöbbentő, mi minden tűnik el a kályhákban, tűzhelyekben: műanyag hulladék, bálás ruha, cipőtalp, autógumi. A szervezet szerint van olyan része az országnak, ahol a kommunális hulladék egyharmadát elégeti a lakosság. A mérgező füst többek között szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos elváltozásokat, fejlődési rendellenességet okozhat. Az otthoni szemétégetés törvénysértő, mégis rengetegen megteszik. Olvasóink hozzászólásaiból kiderült, van, aki az autógumit és a kertészeti fóliát is a tűzre rakja.

Sokan életvitelszerűen élnek Szeged közelében, a Ballagi-tói kiskertekben felhúzott törékeny, áram és csatorna nélküli hétvégi házikókban – Ruhát, cipőt, mindent rádobok – morgolódott az egyik sarki, szeméttel és lomokkal teli udvaron tevékenykedő férfi. – A kukából élek, elég csúnyaság van itt, ne fotózzanak engem – hárította el fotóriporter kollégánkat.
 
Ebből az udvarból mindent eltüzel a tulajdonos: ruhát, cipőt, szemetet. Fotó: Schmidt Andrea

Kicsit beljebb egy korábban hajléktalanként élő házaspár ebédhez készülődött. Azt mondták, fával fűtenek, de a sűrű füst csípős volt az égő műanyagtól. Elárulták, az ő udvarukon azért nincs szemét, mert elégetik. De nem csak külterületen, Szeged belvárosában is orrba vágja néhol az embert az eltüzelt műanyag bűze.

– Olyan ez, mint a kutya láncon tartása, tetten kell érni az elkövetőt. Az egyik szomszédnál olyan fekete a füst, hogy alig akar kijönni a kéményből. A műanyag ételes dobozt is eltüzeli, az én ruháim meg beveszik a szagot – panaszolta egy nyugdíjas asszony Gyálaréten.

A Szegedi Járási Hivatal illetékességi területén a 2015-ben nyolc levegőtisztaság-védelmi eljárás indult lakossági tüzelőberendezésben történő hulladékégetés miatt, két esetben pedig nyílt téri égetés miatt jártak el.
A nyílt téri égetés ügyében 25-25 ezer forintos levegővédelmi bírságot szabtak ki. Az egyik szabálysértő a részletfizetési kedvezmény ellenére sem fizette be a pénzt, ellene végrehajtási eljárás indul. A szemétégetések miatt nem tudtak bírságot kiszabni, mivel a helyszíni szemle alkalmával nem tudták tetten érni a hulladékot égető lakót.
 
Ebéd készül a komfort nélküli házikóban. A szükség nagy úr, a tűzre szemét is kerül. Fotó: Schmidt Andrea

A Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálatától megtudtuk, a hivatal akár 300 ezer forintos levegőtisztaság-védelmi bírságot is kiszabhat.
Gyilkos részecskék

Magyarország ellen már uniós kötelezettségszegési eljárás is folyamatban van a megengedettnél nagyobb levegőszennyezés miatt. A leginkább egészségkárosító légszennyező anyag, a részecskeszennyezés legfőbb forrása az illegális szemétégetés. A részecskeszennyezés felelős többek között szív- és érrendszeri, légúti és daganatos megbetegedésekért. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2015. novemberi jelentése szerint Magyarországon csak a PM2,5-részecskeszennyezés miatt 12 ezer 800 ember hal meg évente.
Olvasói vélemények

Borbás Jenő: – Ez egy nagy baromság! Az üzemek égetik nagyban a veszélyes hulladékokat, műanyag kannákat, festékporos szűrőket, olajos rongyot, kesztyűket, és mindent, mert ezek leadása az előírt módon drága nekik.

Házi Árpád: – A probléma súlyos! Szégyellje magát úgy a lakosság 70-80 százaléka.

Rácz Attila: – Talán mondjuk nem az én tejeszacskóm fogja megmérgezni a világot, hanem mondjuk a kínaiak, ahol mondjuk nem is látszik a szmogtól a legtöbb nagyváros!

Gránicz Mária: – Nekem két szomszédom nem tudom mit éget, de szörnyű fekete füst jön tőlük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rovásírásos csontlemez és hamvasztásos sírlelet egy új szegedi kiállításon

Rovásírásos íjcsontlemezt és egy hamvasztásos sír tárgyait is láthatja a közönség a szegedi Móra Ferenc Múzeum hétfőtől látogatható új időszaki kiállításán. Tovább olvasom