Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Tóth Péter: A terrorista Ságvári pártján állnak a tiltakozók

Szeged - Ságvári Endrének és Károlyi Mihálynak is el kell tűnnie Szegedről - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke.
- A szegedi Károlyi Mihály kollégium nevének megváltoztatására is szükség van - mondta mai sajtótájékoztatóján Tóth Péter. A Jobbik szegedi elnöke, önkormányzati képviselője szerint ugyanis Károlyi Mihály, az első magyar köztársaság elnöke hazaáruló, ő Trianon egyik fő okozója. - A vörös gróf szobra már eltűnt a budapesti Kossuth térről, Szegeden sincs helye Károlyi Mihálynak, akinek a Kossuth Lajos sugárúti egyetemi kollégium viseli a nevét - hangsúlyozta Tóth Péter.

Ságvári Endréről szólva elmondta, ellene már nyolc éve is tiltakozott a Jobbik. A politikus szerint a szegedi egyetem gyakorló gimnáziuma nem viselheti egy - ahogyan fogalmazott - terrorista rendőrgyilkos nevét. - A terrorista pártján állnak a Je suis Ságvári szlogent használó tiltakozók is - mondta a Jobbik városi elnöke, aki ízléstelennek nevezte, hogy a Demokratikus Koalíció a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott sajtótájékoztatóján Ságvári kapcsán márkanévről beszélt. Szerinte ezzel a DK a gyilkosok utódpártja. - Ságvári Endrének és Károlyi Mihálynak is el kell tűnnie Szegedről - mondta.

Közölte, a Jobbik nemcsak elvenni,de adni is akar a névváltoztatási ügyben. - Ismerve, milyen állapotban van a gimnázium és a kollégium épülete, jeleztem Szávay Istvánnak, a Jobbik országgyűlési képviselőjének, kérje a kormánytól a parlamentben, hogy ne csak az intézmények neveit változtassák meg, hanem adjanak pénzt az épületek felújítására is - magyarázta a jobbikos politikus. Hozzátette, tervezik, hogy történész-konferenciát szerveznek Ságvári és Károlyi ügyében. Kérdésünkre, a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában az szerepel, hogy Ságváriról "nem ajánlott" közterületet, Károlyiról pedig "nem javasolt" közterületet, illetve közintézményt elnevezni, azt válaszolta, "a történelem megítélése relatív, de egyértelmű állásfoglalásokat kellene tenni, az ajánlásokon túl pedig törvénybe kellene iktatni, hogy kinek a neve nem viselhető a 21. században."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosított Röszke kiegyensúlyozott gazdálkodása

A csökkenő állami támogatás mellett az önkormányzat saját forrásból pótolja a működéshez szükséges összeget. Tovább olvasom