Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Túl sok nejlonzacskót használunk

Szeged - Évente több mint 8 milliárd nejlonzacskó végzi a szemétdombon Európában. Amióta a legtöbb áruházban nem adják ingyen, talán többen újra és újra felhasználják a bevásárlószatyrokat.
Csökkenteni kell a könnyű műanyagból készült bevásárlótáskák mennyiségét – kötelezi a tagállamokat az Európai Bizottság közelmúltban elfogadott javaslata. A nejlonok több száz év múlva sem bomlanak le teljesen, és különösen a tengeri élővilágra ártalmas, mikroszkopikus részecskék formájában maradnak fenn a környezetben. Janez Potocnik környezetvédelmi biztos szerint „igen súlyos és szembetűnő környezeti problémával állunk szemben. Európában évente több mint 8 milliárd darab nejlonzacskó végzi a szemétdombon, és ez elképesztő mértékű környezeti károkat okoz".

Különösen a tengeri élővilágra ártalmasak a lassan lebomló részecskék. Fotó: Schmidt Andrea
Különösen a tengeri élővilágra ártalmasak a lassan lebomló részecskék.
Fotó: Schmidt Andrea

Meglepő eredmények a műanyagról

A Felelős Gasztrohős című internetes blog szerzői kéthetes „Zacsi Böjtöt" hirdettek a Facebookon október 21. és november 4. között. Közel hétszázan csatlakoztak a kezdeményezéshez, akik vállalták, hogy a zsemlét és a zöldségeket is otthonról vitt szatyrokba teszik a boltokban. Az Independent című brit lap birtokába került kutatási eredmények viszont meglepő adatokat tartalmaznak: ha egy műanyag zacskót két alkalommal is felhasználnak, az annyival járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint a legalább négyszer felhasznált papírtáska, azaz a környezetbarátként hirdetett papírt kétszer annyit kell használni, mint a műanyagot, hogy ne ártsunk vele többet a természetnek. Ahhoz, hogy egy pamutból készült szatyor környezetre gyakorolt hatása ennél ne legyen nagyobb, legalább 171-szer kell használni, mielőtt a szemétbe dobják.

A legtöbb multi pénztáránál már rég nem pakolhatunk ingyenes szatyrokba.

– A Tesco mintegy 3 és fél évvel ezelőtt, a környezetért érzett felelősségének tudatában a hazai láncok közül elsőként döntött úgy, hogy nem adja ingyenesen a műanyag zacskókat a vásárlások során. Jelenleg a bevásárlószatyrot 32 forintért áruljuk a vásárlóink számára. Az elmúlt egy évben körülbelül 30 millió darabot értékesítettünk. Ez a jelenleg a legnagyobb mennyiségben eladott szatyor a Tesco választékában, amelyet közel 5 éve forgalmazunk – közölte Varga Eszter, a Tesco-Global Áruházak Zrt. külső kommunikációs specialistája.

– Régen nem igazán hoztam magammal szatyrot, mert ingyen adtak annyit, amennyi kellett. Amióta pénzbe kerül, mindig van a táskámban legalább kettő. Textilszatyrot használok, mert jó erős, nagy, és ha bepiszkolódik, kimosom – mondta kérdésünkre egy vásárló az egyik szegedi áruházban.

A Mars téri piacon úgy láttuk, a legtöbb kereskedő nejlonban adja portékáit, és a vevők sem tiltakoznak ez ellen. A nagycsarnok szatyorárusa, Kalmár István 1991 óta kínálja a különböző méretű, színű és vastagságú nejlontáskákat. – Egyelőre hiába tiltják, szorongatják, mégis erre van kereslet. Nálam elsősorban kintről, a városból érkezők vásárolnak, nagyobb mennyiségben is. A műanyag tasak környezetvédelmi termékdíja 41 forint kilónként, a nagyobb táskának 1800 forint – tudtuk meg az eladótól, aki úgy véli, az ő életében már nem fognak papírcsomagolásra váltani tömegesen. Talán inkább a most feltörekvő ifjúság.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képben Szóban 2013

A Délmagyarország és a Délvilág évösszegző kiadványa. Tovább olvasom