Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Túlépített zártkertek okoznak gondot Szatymazon

Szatymaz - 175 állandó lakcímmel rendelkező ember hiányzik ahhoz Szatymaznak, hogy több állami támogatáshoz jusson, az önkormányzat pedig több feladatot tudjon helyben ellátni. A faluban valójában jóval többen élnek 5000-nél, ám sokan a zártkertes övezetben olyan túlépített ingatlanon laknak, amelyek sose kaphatnak fennmaradási engedélyt, lakóik pedig állandó lakcímkártyát.

A Szeged környéki kistelepülések közül Szatymaz rendelkezik a legnagyobb zártkerti résszel: az 1225 zártkert a község mind a 4 körzetében megtalálható.

– Jelenleg ezek 15 százaléka túlépített, ami 185 ingatlant jelent. Az itt élők a hatóságtól a törvény értelmében soha nem kaphatnak fennmaradási engedélyt, amelynek következtében állandó lakcímkártyára sem jogosultak. Ez nagy problémát okoz Szatymaznak, hiszen a település jóléti szolgáltatásait ezek az emberek ugyanúgy igénybe veszik, mint akiknek a törvény szerint megfelelő nagyságú ingatlanuk van zártkertjükben, és állandó lakcímkártyával rendelkeznek. Például az állandó lakcímkártyával nem rendelkező rászorulók szociális segélyét önerőből kell finanszíroznia az önkormányzatnak – mondta Kormányos László polgármester.

A szatymazi zártkertek nagysága 750 és 3000 négyzetméter között mozog: a telek össznagyságának 3 százalékára lehetett felhúzni ingatlant tavalyig. Ekkor még nem 185, hanem 435 túlépített zártkert volt a falu külterületén.

Szép otthona és kertje van Ster Ferencéknek Szatymazon – a ház azonban hivatalosan nem lakó-, hanem gazdasági épület, emiatt támogatást és hitelt sem kaphatnak. Fotó: Frank Yvette
Szép otthona és kertje van Ster Ferencéknek Szatymazon – a ház azonban hivatalosan nem lakó-, hanem gazdasági épület, emiatt támogatást és hitelt sem kaphatnak. Fotó: Frank Yvette

– Ekkor az önkormányzat saját hatáskörében, hosszú hónapok harca után úgy döntött, hogy a beépíthetőséget felemeli 5 százalékra. 250 ingatlantulajdonos előtt köveztük ki az utat, hogy végre megkaphassa a fennmaradási engedélyt. Ennek ellenére sokan nem vették a fáradságot, hogy beszerezzék a szükséges okmányokat, amivel állandó lakcímkártyához juthattak volna. Szatymazon jelenleg 4825-en élnek, az állami normatíva elosztásánál az egyik határszám 5000 fő. Akinek azonban nincs fennmaradási engedélye az ingatlanára, és így lakcímkártyával sem rendelkezik, az az állam számára láthatatlan, értük semmilyen normatívát nem kap az önkormányzat. Ha hivatalosan is elérné Szatymaz az 5000-es lélekszámot, az önkormányzat is hatékonyabban tudna működni. A túlépített zártkertek lakóival biztosan meglenne ez a szám, de talán akkor is, ha a már említett 250 ingatlantulajdonos mindegyike elintézné épülete fennmaradási engedélyét – magyarázta a polgármester.

Azok se felhőtlenül boldogok, akiknek minden rendben van zártkertjükkel: a törvény értelmében ugyanis a 750 és 3000 négyzetméter közötti zártkertekben szabályosan felépített házak csak gazdasági épületnek minősülnek. Az I-es körzetben élő Ster Ferenc 1528 négyzetméteres zártkertjének 3 százalékára építette családi házát. Az épület teljesen közművesített, tévével és internettel felszerelt, az udvaron két halastóban koi pontyok úszkálnak, tetejükön tavirózsa ring.

– Nagyon jó itt élni, szép a házunk, a kertünk, csendes a környék, minden engedélyünk rendben van a zártkerttel kapcsolatban, ez az állandó lakcímünk, ám a házunk hivatalosan mégsem lakó-, hanem gazdasági épület, amelyet nem lehet átminősíteni lakóépületté, emiatt minden támogatástól elesünk. Nem jár a szocpol, és hitelt se tudunk felvenni. Korábban nagy szükségünk volt a pénzre, ezért a szülők szegedi, már egyébként is terhelt ingatlanára voltunk kénytelenek felvenni újabb hitelt. Nem jó ez így – magyarázta a fiatalember.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. mérges 2013. június 26. 07:58
  „A szatymazi tanyákon élők is fizetnek kommunális adót, kemény évi 7000 forintot, azaz közel se a belterületi 10000 forint felét. Az infrastrukturális - Szatymaz által biztosított - ellátottságukról meg ne is beszéljünk, mert közelít a nullához. Meg lehet nézni, hogy milyen szép és sűrűn lakott tanyavilággal rendelkezik a 3. körzet, amelynek képtelenek egy normális tömegközlekedési lehetőséget biztosítani. Külterületi fedett megállókat meg nagyítóval se lehet találni e térségben....”
 • 22. skype66 2013. június 26. 07:28
  „Nem kell állandó lakcím, szoc. segély, és hitel sem. Nem érdekel, hogy mennyi a házam piaci értéke. Nem kívánok az önkormányzat kénye- kedve szerint ilyen- olyan adókat fizetni . Ennek ára van. Piaci viszonylatban értéktelen az ingatlanom. Azok az emberek , akik " nem vették a fáradságot " a papírok beszerzésére, azok NEM AKARTAK PAPÍRT. nagy különbség.
  Egyébként meg ezért született a cikk : "értük semmilyen normatívát nem kap az önkormányzat "”
 • 21. panellako 2013. június 25. 18:15
  „18. kormoska 2013.06.24. 21:25

  A cikket is illik elolvasni!
  "- Ekkor az önkormányzat saját hatáskörében, hosszú hónapok harca után úgy döntött, hogy a beépíthetőséget felemeli 5 százalékra. "
  Ezt azért nem a földhivatalban kellet volna megkérdezni, hanem Szatymazon. Szegeden meg az építési osztályon.”
 • 20. majzik 2013. június 25. 15:20
  „Külterület, belterület, zártkert

  Kategóriák a beépítésre vonatkozólag, de természetesen lehetnek kivételek.

  Egy későbbi átminősítés igen csak sok problémát okozhat.

  Mellesleg jegyzem meg, hogy a ,,zártkert" térképi megbízhatósága nagyságrenddel gyengébb mint a belterületé. Lesz dolguk az ügyvédeknek !”
 • 19. szöszmő 2013. június 25. 11:25
  „1.v.imre 2013.06.24. 10:06
  Teljes mértékben igazad van. Mellesleg azt sem értem, miért nem lehet egy utcát számmal jelölni. Úgy gondolom ez kizárólag gáncsoskodás. Mivel másabb a Béke utca 16 a 14. utca 16-tól.”
 • 18. kormoska 2013. június 24. 21:25
  „12.ivivan

  Rosszul tudod,semmilyen korlátozás nincs a magasságot illetően,maximum az ésszerűség és a statika!
  Nálunk Subasán is ezért építkezik mindenki FELFELÉ,szabályosan.
  Kizárólag alapterület korlátozás van:A kiskertek,zártkertek területének 3%-a ami beépíthető.
  Ezt a Körzeti Földhivatalban kérdeztem meg idén márciusban.”
 • 17. csakhogy 2013. június 24. 20:32
  „Azért az út minőségének kifogásolása a polgármester feladatába belefér. Főként, hogy Ő is rendszeresen jár rajta. De meg lehet próbálni, egy össznépi feljelentés kezdeményezését a közutasokkal szemben, biztos volna csatlakozó az ügyhöz. A képen látható kiskertesnek gratulálok,de mutathatunk neki olyat is aki elhanyagolt és főként azokra vonatkozik az a 250 fő.”
 • 16. szatyi 2013. június 24. 18:54
  „"15. Erdogan 2013.06.24. 17:40 "
  Kiegészítésnek még csak annyit: Az öt aszfaltos bekötőút állapotáért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a felelős nem a polgármester, -legalább is a helységnévtábláig!”
 • 15. Erdogan 2013. június 24. 17:40
  „Kedves szatyi!
  Én is szatymazi vagyok/bár kezdem már bánni,hogy itt építettem,teli a padlás az aszfaltozásról való igérgettéssel!!!/.A "düllőút"nem véletlen volt macskakörmözve,Természetesen arra a legalább öt aszfaltos útra gondoltam,amelyiken valószínűleg mindketten autózunk!Ki kell próbálni kerékpárral és motorral is,hidd el megváltozik a látásmódod/főleg,ha a gyereked esetleg mögötted ül/A zártkerteseket nem "ekéztem",de nem is én dicsekedtem,hogy ugyan azokkal az infrastruktúrákkal rendelkeznek ,mint a belterületen élők!
  Ui:Kellemes kerékpározást/bár ez inkább túlélő túra lesz,hidd el!!”
 • 14. szatyi 2013. június 24. 15:42
  „"13. Erdogan 2013.06.24. 15:14 "

  Megértem az indulatodat, de hogy csillapítsam: Az "útkikövezés" nem szó szerint értendő, -talán jobb lett volna a cikkírónak is idézőjelbe tenni! Áttételes értelemben azt jelentené, hogy az önkormányzat a beépíthetőség megemelésével megkönnyítette az eddig nagyobbat építőknek az építményük legalizálását. Épp az a baj, hogy most sokan nem akarnak élni ezzel a lehetőséggel, pedig csak előnyükre szolgálna.
  "Mi itt lakók a zártkertesekkel ellentétben nem kevés évi min.10 000 forint kommunális adót fizetünk ki,és ha jól gondolom velük ellentétben a járműveink után is teljesítményadót fizetünk."
  A zártkertesek is fizetnek kommunális adót, igaz csak fele annyit, de az infrastrukturális ellátottságuk is kevesebb.
  Amennyiben megkapnák a lakhatási engedélyeket, akkor a járműveik után szintén oda fizetnék az adót ahova te is!
  Ezek miatt nem kellene a "zártkerteseket" ekézni!
  Nem tudom, hol élsz, de én -szatymaziként- legalább öt aszfaltos úton tudom Szatymazt megközelíteni! Természetesen lehet dűLőúton is, de ez minden falura elmondható.”
 • 13. Erdogan 2013. június 24. 15:14
  „Kedves Polgármester úr!Dicséretes,hogy a zártkertesek ügye a szívügye,gondolom jó sok rokona lakik ott!/Mivel már sokadszorra merül föl ez a téma,meg hát értem én,hogy kell a pénz/Jó lenne,ha a belterületen is szétnézne egy kicsit,mert mi tökig járunk a homokba./"250 ingatlantulajdonos előtt köveztük ki az utat",de hol???/Jókai,Rákóczi,Rózsa...stb. utcákon.Mi itt lakók a zártkertesekkel ellentétben nem kevés évi min.10 000 forint kommunális adót fizetünk ki,és ha jól gondolom velük ellentétben a járműveink után is teljesítményadót fizetünk.Írhatnának egy cikket arról is,vagy kérdezzék meg Kormányos urat,hogy miért van az,hogy Szatymazt gyakorlatilag csak "düllőúton"lehet megközelíteni ÉLETVESZÉLYES MUTATVÁNYOK KÖZEPETTE/nem az útjavítással van a baj,hanem azzal,hogy aki azt átvette még nincs börtönben szándékos rongálásért és közveszély okozásáért!/”
 • 12. ivivan 2013. június 24. 14:58
  „10. polo

  Biztos, hogy korlátozzák. Mindenhol meg van határozva a minumális és maximális beépítési magasság. Egyszer megnéztem már, és a szegedi kiskerteknél jellemzően 2,5 méteres maximális beépítési magasság van megadva, tehát lényegében földszintes épületet építhetsz.”
 • 11. piccola 2013. június 24. 14:48
  „deja vu...”
 • 10. polo 2013. június 24. 12:51
  „6. KJ1
  Én úgy tudom hogy csak 36 négyzetméteres lehet az alapterülete a házaknak, de a magasságot nem korlátozzák”
 • 9. majdénmegmondom 2013. június 24. 12:50
  „Most akkor mire is megy ki a játék?
  1. több állandó lakos = több kommunális adó és KUKA díj !
  2. több építésügyi eljárási illeték beszedése !
  3. várossá való felzárkóztatás ?
  4. Uniós pénzek bezsebelése?
  5. magasabb létszámú és képzettebb közmunkások?”
 • 8. pachakuti 2013. június 24. 12:10
  „Valami itt nem tiszta!
  Ha valakinek nincs, mert nem lehet szatymazi lakcímkártyája, az ugye nem is szatymazi lakos. Akkor a segílykét miért Szatymazon veszi igénybe?
  Egyébként valószínűleg a subasai szabályok (amit több száz hozzászólással kiveséztünk) Szatymazra is érvényesek!”
 • 7. ivivan 2013. június 24. 12:02
  „Mi is most állunk telekvásárlás előtt és éppen a kis kertek ezen hibája miatt nem veszünk olyat. Én megértem, hogy jó volt megvenni 1 millió alatt a telket, de azért ne gondolja senki, hogy azért ilyen olcsó, mert egyébként jó... Ha ez az átminősítés ilyen egyszerűen működne, akkor a kiskertek ára is megugrana hirtelen, hiszen kvázi építési telekként funkcionálnának. Egyből nem menne oda senki, hiszen elveszne a mostani jelentős anyagi előny...”
 • 6. KJ1 2013. június 24. 11:56
  „4. polo 2013.06.24. 10:46

  "Megtudja mondani nekem valaki mi köze az önkormányzatnak a az építési osztálynak ahhoz, hogy a saját megdolgozott leadózót pénzén vett teleket hány százalékosan építi be? Kit zavarnak?" - majd ha a házad földszintes házad mellett valaki fölépít egy 4 emeletes társasházat 24 parkolóhellyel akkor is kérdezd ezt meg.”
 • 5. hdcsaba 2013. június 24. 10:49
  „Nem lenne igazságos a kiskertek lakóövezetté nyilvánítása azokkal szemben, akik például a Baktói kiskertek helyett Baktóban vettek házat, csak hogy ne kelljen a fent említett problémákkal együtt élniük. De ide sorolhatjuk Hattyast, Tápét stb...
  Szerintem amikor valaki zártkertbe költözik, az elméletileg tisztában van azzal, hogy milyen következményeket von ez maga után.
  Mi is szerettünk volna odaköltözni, de minél mélyebbre ástunk a témában annál jobban elkeserített a kiskertek helyzete. Fölösleges egy olyan épületbe 6-8 milliót invesztálni amibe hivatalosan soha nem lakhat az ember.”
 • 4. polo 2013. június 24. 10:46
  „Megtudja mondani nekem valaki mi köze az önkormányzatnak a az építési osztálynak ahhoz, hogy a saját megdolgozott leadózót pénzén vett teleket hány százalékosan építi be? Kit zavarnak?
  Mert én értelmét nem látom ennek a húzza- vonnának már van vezetékes víz, gáz, csatorna, szemétszállítás akkor minek ez a rendelet vagy törvény?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonásig tilos tüzet rakni Csongrád megye erdeiben és környékükön

Általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a Csongrád megye területén lévő erdőkre és 200 méteres körzetükre. Tovább olvasom