Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Túrákkal népszerűsítik a természettudományt

Szeged - Ismeretterjesztő előadásokon, terepgyakorlatokon tenné vonzóbbá a középiskolások számára a természettudományokat a szegedi Elementum Egyesület. Városi túra és zsombói tábor is szerepel a terveik között.
– 2011 őszén alakult az Elementum Egyesület azzal a céllal, hogy főként természettudományos ismeretterjesztést végezzen. Úgy vettük észre, hogy a mostani fiatalság ismeretanyaga ebben a témakörben eléggé hiányos – mondja Bencsik Attila elnök, az SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszéke földtudományi iskolájának doktoranduszhallgatója és tanszéki mérnöke.

Geotea

Az egyesület egyik célkitűzése, hogy újjáélessze az úgynevezett Geotea-programokat. Szeptembertől 2-3 hetente országosan elismert előadókat hívnának meg Szegedre, hogy tovább népszerűsítsék a természettudományokat.

– Több ismeretterjesztő előadást tartottunk megalakulásunk után, például bemutattuk diákoknak az ásványtani tanszéket – fűzi hozzá Tóth Ferenc, aki szintén doktorjelölt és az egyesület elnökségi tagja. Eddigi legnagyobb rendezvényük, a Séta Szeged szívében tavaly májusban közel 200 embert mozgatott meg. A Tisza-parti város főbb látnivalóit fűzték fel egy útra, amely a Móra-múzeumtól indult, és olyan helyszíneket tartalmazott, mint például a dóm, a Reök-palota, a Lechner téri görög katolikus kápolna és a Szent István téri víztorony. A nagy érdeklődésre való tekintettel az idén kibővítik a programot: 200-300 forintért juthatnak majd be a résztvevők az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontba, valamint fél áron nézhetik meg az Alsóvárosi Tájházat. Május 25-én nagyjából 400 városi túrázóra számítanak, akik akár biciklivel is bejárhatják a látnivalókat.

– A túrázás szervesen hozzátartozik a geológus életéhez. Szeged környékén nagyon szép kerékpáros útvonalak vannak, figyelemre méltó egyebek között a zsombói ősláp és a csólyospálosi mészkőkibukkanás – említ néhány érdekességet Bencsik Attila. A tantermi előadások mellett terepgyakorlatokat is terveznek. Pályázatot adnak be egy tematikus programra, öt nap alatt a zsombói földtani, illetve botanikai értékeket mutatnák be hátrányos helyzetű gyerekeknek. A jelenleg 12 állandó taggal működő Elementum Egyesület onnan kapta a nevét, hogy elemként kívánják betölteni a funkciójukat, ahogy fogalmaznak: „olyan alkotóelemként, amely talán újratölti a diákságban az érdeklődést a tudományok felé, legyen az egy rendhagyó fizikaórán a multiverzumról vagy éppen ammoniteszek után kutatva a Bakonyban".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden is átszaladt a Békefutás

Mindenki megváltoztathatja a világot, mert mindenki hihetetlenül erős - Dipavajan Renner. Tovább olvasom