Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Új kiállítások a Múzeumok éjszakáján

Szeged - Új kiállításokkal várják a látogatókat a Múzeumok éjszakáján ma Szegeden. A Várban Térformálás címmel a 21 éves Tér és Forma Építész Iroda tárlata látható, a Fekete Házban pedig gróf Bánffy Miklós munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők.
A 21 éves Tér és Forma Építész Iroda tárlatát nyitják meg ma 18 órakor a Várban, ahol az elmúlt két évtized legfontosabb, az iroda által tervezett épületek tervrajzait, fotóit mutatják be. A tárlat érdekességet is tartogat a látogatók számára: megtekinthetik Székó Gábor szobrász alkotásait, amelyeket a művész az épületekre reflektálva, a helyszínen készített el. A nagy árvíz előtti Szeged városképét is megismerhetik az érdeklődők: egy óriásmakettel szemléltetik az 1879 előtti városszerkezetet, valamint szintén maketten keresztül mutatják be a mai Szeged szerkezeti felépítését. A kiállításon bemutatják a Tisza-part rekonstrukciójának és a NOÉ lakóhajónak a terveit is.

Gróf Bánffy Miklós önkarikatúrája.
Gróf Bánffy Miklós önkarikatúrája.


18.30-kor Gyémánt Csilla színháztörténész nyitja meg a Fekete Házban a gróf Bánffy Miklós életét és munkásságát bemutató emléktárlatot. Bánffy volt azon politikusok egyike, aki kieszközölte az ausztriai területek visszacsatolásáról tartott népszavazást, amelynek eredményeként „a hűség városa", Sopron és környéke visszakerült az országhoz 1922-ben. A két világháború között a Bethlen-kormányban külügyminiszteri posztot töltött be, a politika mellett pedig íróként, grafikusként, rendezőként és jelmeztervezőként is tevékenykedett. A kiállításon az érdeklődők megtekinthetik Az embert tragédiájának eredeti szövegkönyvét – Madách művének 1934-es bemutatóját a Szegedi Szabadtéri Játékokon ő rendezte. A kiállítás másik különlegessége a Varázsfuvola egyik jelmezének rekonstrukciója, amelynek eredetijét Bánffy tervezte 1913-ban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színészt próbáló Tragédia-próbák

Szinte családias hangulatban zajlanak Az ember tragédiájának színészt próbáló próbái a Dóm téren. Tovább olvasom