Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Új szabályokhoz új közterületesek kellenek

Új szabályokhoz új közterületesek kellenekA Fekete sas utcában büntettek, a Szent István téren csak figyelmeztettek. Osváth Zsolt 18 éve, Riskó Antal 7 éve közterület-felügyelő. Fotó: Török János
Élénk vitát váltott ki olvasóinkból, hogy az új önkormányzati rendelet alapján januártól súlyos büntetést fizethet, aki zöld területen parkol, felmászik egy szoborra, nem rendeltetésszerűen használja a szökőkutat, vagy nem megfelelő helyen engedi szabadon a kutyáját. Minden szabály viszont csak annyit ér, amennyit be lehet tartatni belőle. Erre való az önkormányzat közterület-felügyelete.
– Jelenleg 12-en teljesítenek szolgálatot az utcákon, vagyis minden állást betöltünk – vont gyorsmérleget Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodavezetője. A háttérben, vagyis az irodában hatan dolgoznak, a hivatali portaszolgálatot kilencen látják el. A közteresek hétfőtől péntekig két műszakban, 7-től 15, illetve 13-tól 21 óráig ügyelnek a rendre. Az irodavezető rendelhet el késő esti vagy hétvégi túlmunkát.

Az új rendelkezések betartatásához 8 fővel javasolja a szakiroda megnövelni a közterület-felügyelők létszámát. A bővítésről a közgyűlés dönthet, hiszen ők is köztisztviselők, bővíteni kellene az apparátust. Mindeközben nem is vonzó pálya az övék, nagy a fluktuáció. Bár vannak köztük 10-20 éve dolgozó munkatársak, sokaknak nem perspektíva a havi bruttó 129 ezer forintos garantált bérminimum. Ez ugyan emelkedik januártól 25 százalékkal, vagyis nagyjából 161 ezer forint áll majd a bérpapírjukon. Ennél többet viszont csak 47-48 éves koruktól keresnek, merthogy a bértábla nyolc éve változatlan. Arról nem is beszélve, hogy nem csábító ajánlat, mert stresszes munkáról van szó. Nem is mindjárt lehet valaki közteres; az újoncoknak fél év próbaidő után féléves tanfolyamot kell elvégezniük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beköltözött az ünnep varázsa a Szeged Plazába

Beköltözött az ünnep varázsa a Szeged Plazába
Manók és szarvasok társaságában, egy karácsonyfa belsejében tölthetik idejüket a Szeged Plaza… Tovább olvasom