Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Újra tekerik a réteskígyót

Újszentiván - Másodszor rendezik meg a tavaly hatalmas sikert aratott rétesfesztivált az újszentiváni lovaspályán április 3. és 5. között. A háromnapos rendezvényen a sütik mellett számos hagyományőrző és színes program várja a látogatókat.
Az idén másodszor megrendezett újszentiváni rétesfesztiválon április 3. és 5. között kipróbálható a közös, húszméteres óriásrétes-nyújtás, lesz réteskészítő és -evő verseny, illetve szakmai előadás az 500 éves gyökerű magyar süteményről. Koncertezik és táncházat rendez a Csík Zenekar, fellép az EtnoRom, Szalóki Ági és a Hóra Színház, néptáncműsort ad a Maros, illetve a Bánát Táncegyüttes, és lesz igazi „szögedi lakodalom" is. A kisebbeket a réteseken kívül gyermekfoglalkoztató, pónilovaglás, lovashintó, csúzlizda és íjászat várja.

A réteskészítő versenyre – amelyre 4-5 fős csoportok március 31-éig nevezhetnek – eddig 25 csapat jelentkezett, Szlovákiából és Szerbiából is – tudtuk meg Vass Szilvia főszervezőtől. A 25 tagú zsűri – amelybe meghívást kapott többek közt a megyés püspök, a kistérségi ÁNTSZ vezetője és az önkormányzati miniszter is – 5 kategóriában oszt díjakat. A versenyzők túrós, meggyes, almás, sós és különleges édes rétesekben mérhetik össze tudásukat, a felszerelésről és alapanyagokról maguknak kell gondoskodniuk.

Az újszentiváni rétesfesztivál főszereplői már tavaly meghódították közönségüket tudományukkal. Fotó: Schmidt Andrea
Az újszentiváni rétesfesztivál főszereplői már tavaly meghódították közönségüket tudományukkal. Fotó: Schmidt Andrea

Idén egy helyett öt standon is lehet majd a rétesválasztékból mazsolázni – megkóstolható többek közt az unikumnak számító fehér szarvasgombás változat is. A belépés pénteken mindenkinek, szombaton és vasárnap a helyieknek, nyugdíjasoknak és 14 éven aluliaknak ingyenes. A többiek 1500 (felnőtt) és 640 (diák) forintért vehetnek részt minden programon – a jegyek árából 400 illetve 240 forint „leehető".

Jó étvágyat! Fotó: DM/DV
Jó étvágyat!
Fotó: DM/DV

A fesztiválnak hivatalos pénze is van, a rétestallér. A sütikért az egységenként 80 forintot érő agyagpénzzel lehet majd fizetni. Bővebb információk a www.retesfesztival.com oldalon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzőművészet és gyógyászat a belvárosban

Szeged - Fotók, ruhák és gyógyítás egy helyen. A Szegeden nemrég megnyílt Szépség és Egészség Háza folyosóján és emeleti rendelőiben, betegváróiban Dusha Béla alkotásai lógnak. Tovább olvasom