Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Újszegedi bevásárlóközpont: új belváros?

Komoly versenytársat jelent a belvárosi üzletek számára, hogy Szegeden több befektető is bevásárlóközpontot építene. A város vezetői a belváros további szépítését ígérik, és azt: szerethető kereskedelmi központ alakul ki Újszegeden.
Lebontották az egykori újszegedi szövőgyár százegynéhány éves téglacsarnokait. A Spar csoport ingatlanfejlesztő cége már jövőre nekilátna egy hatalmas bevásárlóközpont építésének. A telek a nagykörúton belül található – igaz, a körút dél-újszegedi szakasza még el sem készült. A befektető feladata, hogy arrébb tegye az újszegedi állomást, lebontson egy utcát, átvágja a vasúti töltést, hogy biztosítsa az eljutást a bevásárlóközponthoz.

A központ ügyét a Dél-alföldi Területi Tervtanács is tárgyalta. Az építészek kérték, hogy nemzetközi építészeti-urbanisztikai tervpályázatot írjanak ki – erre nem került sor. Az első nyilvánosságot kapott terv nagy riadalmat okozott, azon Europark néven egy hatalmas dobozépület szerepelt, amelyet óriási, autóparkoló vesz körül. A telket birtokló cég ügyvezető igazgatója, Fábián Attila akkor azt mondta, hogy az előzetes egyeztetési anyagtól teljesen eltérő módon valósítják meg az épületegyüttest.

Régi és új

A Szeged Plaza megnyitásakor „Szeged új belvárosa" szlogennel hirdették a város új bevásárlóközpontját. Nemrég kiderült az is, hogy Árkád nevű központ épülne a kendergyár nagykörúti telkén. Móravároson Tesco és Kika építését készítik elő. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azonban nem félti a belvárost. Emlékeztet arra, hogy az önkormányzat sem érdekelt abban, hogy a tőle üzletet bérlők kiköltözzenek. Kialakult egy stabil bérlői kör, akik a belvárosban árusítanak. Szerinte ütemezve továbbhaladhat a városközpont átépítése, és így állja majd a versenyt a csábító bevásárlóközpontokkal. Hozzátette azt is: a tapasztalatok szerint nem minden területen valósítják meg a beruházást az érdeklődő ingatlanfejlesztő cégek – létezik a terjeszkedésnek gazdasági korlátja.

Március óta azonban szinte semmit sem tudni arról, hogy néz majd ki az újszegedi belváros, a kereskedelmi negyed. Nagy Sándor alpolgármester szerint a város a befektető értésére adta, hogy nem egy külvárosi hipermarketre emlékeztető épületet szeretnének a Tisza-partra. A szabályozásba bekerült, hogy az élő város szerkezetéhez illő együttest várnak, ahol a parkolót több darabban helyezik el, és zöldfelületekkel tagolják. Az épületre készült egy tanulmányterv, amely a város igényeinek megfelel, ezt továbbtervezteti a befektető. Ezt az anyagot azonban csak a város vezetői és a főépítész láthatta. Kerestük telefonon az ingatlanbefektető cég vezetőjét, Fábián Attilát, de csak egyszer értük el. Akkor azt mondta, később hívjuk újra, de a telefont többet nem vette föl, üzenetre nem reagált.

A bevásárlóközpont kapcsán írt cikket az epiteszforum.hu című lapba Borvendég Béla. Az ismert, szegedi kötődésű szakember szerint a város szerkezetébe olyan komolyan beavatkoznak, hogy a Lechner-féle, nagy árvíz utáni várostervet módosítják. Szerinte építészeti szempontból a Dóm tér kulturális értékéhez közel álló művészi vállalkozásról lenne szó – jó esetben – Dél-Újszeged beépítésekor. A Lechner-féle terv emlegetése jogos, hiszen az építők az általa megrajzolt nagykörutat folytatnák. Kis szépséghibája a dolognak, hogy korábban ezt Lechner utódai úgy rajzolták meg, hogy ne vágja ketté a szövőgyár telkét. Emiatt a körút kicsit „sarkos" lesz Dél-Újszegeden – ezen a vonalvezetésen a város nem módosított.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentés nyolc perc alatt

Bár az egyetemisták már visszajöttek Szegedre, egyelőre kevesen jelentkeznek a véradó állomáson.… Tovább olvasom