Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Utolsó nap a szegedi kórház szülészetén

Szeged - Bódis Lajos professzor 1953-ban segítette világra az első kisbabát a szegedi II. kórház általa alapított szülészeti osztályán, ahol azóta több mint hatvanezer csecsemő látta meg a napvilágot. Mától már csak a klinika fogadja Szegeden a szülő nőket.
Az anyuka hangját alig hallani, az orvos és a szülésznő biztató szavait annál inkább. Egy utolsó hajrá, és felsír Sarah. A gyönyörű, fekete hajú kislány tegnap délelőtt tizenegy óra tizenhat perckor, 3520 grammal és 53 centivel látta meg a napvilágot a szegedi II. kórház megszüntetésre ítélt szülészeti osztályán. A boldog édesapa, az egyiptomi származású, Szegeden élő Manqarious Ehab egy pillanatra sem tévesztette szem elől gyermekét: apás szülés volt. Kezébe vette a csöppséget, és ringatni kezdte. Szép pillanat volt.

Több mint hatvanezer baba

Több mint fél évszázada, 1953. február 10-én dr. Bódis Lajos szülész, nőgyógyász professzor természetes úton segítette világra az első kisbabát az általa alapított II. kórházi osztályon. Az emlékezetes pillanat óta a mostani bezárásig több mint hatvanezer újszülött látta meg a napvilágot a szülészeten. A hetvenes évek közepéig ezerötszáz, majd a nyolcvanas évektől napjainkig évente átlagosan több mint nyolcszáz gyermek született a kórházi osztályon.

– Nekünk az első, de a kórházban valószínűleg az utolsó szülés zajlott – mondta Manqariousné Miskolczi Beatrix, a fiatal anyuka elcsukló hangon. Sugárzott a boldogságtól. – Nehéz szülésen mentem keresztül. Csütörtökön fektettek be, már csak egyedül én voltam terhes kismama az osztályon. A hét végén azonban kaptam új szobatársakat – mondta a harminckét éves nő, aki azt is elárulta: egy kicsit izgult, hogy meglegyen a baba, mielőtt végleg kiürül az osztály.

Manqarious Sarah előtt született Seller Sára Mária, aki vasárnap reggel hét óra ötvenkét perckor, 3410 gramm súllyal látta meg a napvilágot. Édesanyja, a huszonhat éves Sellerné Héjja Piroska már második kislányát szülte a kórházban. Eredetileg mára volt kiírva, így nagyon boldog volt, hogy egy nappal hamarabb, a megszokott helyen adhatott életet gyermekének.

A kórházi osztályon most három szobában tizenöt kismama lábadozik. Szombaton még két császármetszéses és két természetes szülést vezettek le a szakemberek. Az utolsó hét végén – tegnapi lapzártánkig –, összesen öt csecsemő látta meg a napvilágot. Az osztály sürgősségi esetben még ma reggel fél 8-ig fogadhatott szülő nőket. Az ügyeletes nővérek az újszülött osztályon tizennégy babát látnak el. Ezen a héten még ügyeletet tartanak a kórházban, a lábadozók hazabocsátása után végleg kiürül az osztály.

Nagy Aranka, az osztályos nővér és Czank Zoltán, az ügyeletes szakorvos nehéz szívvel hagyják el a kórházat. Elmondták, sok régi beteg látogatta meg, hívta fel őket az utolsó napokban: szerencsét kívántak.

– Harmincnégy éve vagyok szülésznő, és 1975 óta dolgozom a kórházban – közölte Nagy Györgyné Évike, akitől azt is megtudtuk, pályafutása alatt több ezer kisbabát segített már a világra. Az utolsó két szülést követően Iskander Atif, egyiptomi származású szülész nőgyógyász főorvost is elragadták az érzelmek, huszonhét évet töltött itt, s most szomorúan távozik. A munkatársak többsége valószínűleg a klinikán folytatja hivatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral a kiállításra

Szeged - Japán mocik dübörögtek tegnap délután a Móra parkban. Csapatostól gördültek a közművelődési… Tovább olvasom