Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Üvegösvény a Feszty-körképnél

Ópusztaszer - Élénkebb színű honfoglalók, új terepasztal, a képhez közel vezető „üvegösvény" várja húsvéttól az ópusztaszeri emlékpark látogatóit. Közben kívül és belül is dolgoznak a főépületen, a 640 milliós beruházás nyomán nyárra elkészül az 5 új kiállítás.
Kilométerekről látszik, hogy építkeznek Ópusztaszeren, a toronydaru folyamatosan pakolja föl az új tető szigetelőelemeit. A jellegzetes, jurta alakú épületen lesznek világítóablakok, másutt patinázott lemez fogja borítani. A 640 millió forintos beruházáson sokan dolgoznak, és az egész munka csak nyárra készül el. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nonprofit Kft. azonban tegnap bejelentette: húsvétra a fő látványosság, Feszty Árpád festménye már ismét látható lesz – közelebbről, mint eddig.

Tokovics Tamás igazgató arról számolt be, hogy miután különleges vegyi eljárással portalanították, megújították a körképet, épül egy új ösvény is, amelyen a látogatók ugyanolyan távolságból nézhetik a festmény részleteit, mint a kezdetekkor, a budapesti Városligetben. Üvegkorlát és helyenként üvegpadló készül, és lent is lesz látnivaló, mert változtatnak a terepasztalon. A kép világát a térben folytató látványosság megtisztult, és bővül, két elesett szláv harcossal. Ezek a bábuk még nem készültek el – máris eltűntek viszont azok az egyébként korhű cserépedények, amelyekkel a beázó tetőről csöpögő vizet fogták föl eddig, hogy ne legyenek gyanús foltok a száraz földön.

Munkások a Honfoglalás kellős közepén. A körképet ezután az épülő ösvényről közelebbről is meg lehet nézni. Fotók: Schmidt Andrea
Munkások a Honfoglalás kellős közepén. A körképet ezután az épülő ösvényről
közelebbről is meg lehet nézni. Fotók: Schmidt Andrea

Amellett, hogy a körképnél és a tetőn is dolgoznak, elkezdik megépíteni azt az 5 új kiállítást is, amely az Árpád-kort mutatja be. Ez azért lesz különleges, mert az a 300 év a magyar történelem legjobban kutatott korszaka. Rengeteg az új eredmény, amit látványos formában lehet bemutatni. Lesz egy kiállítás a honfoglalás koráról – és ez majd tisztázza, mi is a különbség a Feszty Árpád idejében létezett romantikus honfoglaláskép és a valóság között. Külön mutatják be a szeri monostort, olyannak, amilyen lehetett. A koponyák alapján, a legújabb technika segítségével nézhetik meg a látogatók a honfoglalók rekonstruált arcát. Lesz egy bemutató, amely a csengelei kunokról szól, egy másik pedig az Árpád-kor kulturális értékeit összegzi. A tárgyi világot látványosan bemutatva idézi fel a kiállítás az Árpád-kor emberét.

 A daru folyamatosan emeli be a tető új elemeit. Ennek már nem szabad beáznia. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A park nem kevesebbet vár az új látványosságtól, mint azt, hogy újból emelkedik a látogatók száma. Ennek érdekében április 4-én és 5-én húsvéti mulatságot, májusban betyártoborzót tartanak. A hagyományos néprajzi rendezvények mellett új ötletek is várhatók, és még tavasszal köszöntik a 4 milliomodik látogatót.

Olvasóink írták

 • 12. tuskóhopkins 2010. április 01. 08:45
  „Kedves Bakos András,
  köszönöm a választ. Továbbra is városm az ízásait. Szépirodalmmal hol jelenik meg? Tetszettek a délmagyaros tárcái, kár, hogy föláldozták ezt a rovatot a mindenaható Szent Bulvár oltárán.”
 • 11. bakosandras 2010. április 01. 07:08
  „Kedves Tuskóhopkins!
  Valóban hülyén néznek ki a számok, de ezt az írásmódot vezették be nem olyan régen az újságnál, és volt egy sereg érv arra, hogy miért lesz, lehet ez jobb, feltűnőbb stb. Lehet, hogy szép lassan vissza kellene térni az előző gyakorlathoz, de nem tudom, ez egyenként menne-e. Valószínű, a rovatvezetők, szerkesztők átírnák a betűt számra.”
 • 10. Zs 2010. március 31. 22:21
  „kicsit bővebben?!”
 • 9. kevlar59 2010. március 31. 19:16
  „lett volna régen is pénz erre, de föpártember agrárvégzettségü asszonya
  az emlékpark fö megmondoja (TSZ-mérnöknek hívták módszerváltás elött az ilyet, bruttó 3 év föiskola :)
  egy rendes világban ö domotoxolhatna a rózsatöveket a nemzet parkjában,
  nem észt osztana!”
 • 8. neggjo 2010. március 31. 10:05
  „sokáig arról lehetett hallani hogy veszélyben ez a műkincs amit egyre kevesebben értékelnek már :-(

  Jó látni hogy mégis foglalkoznak vele, van rá keret. Alig várom már hogy elmehessek megnézni :-)”
 • 7. Laurens 2010. március 31. 09:30
  „A 7. kép igazi csendélet!”
 • 6. tuskóhopkins 2010. március 31. 09:04
  „Kedves András, kegyed olyan jól ír, még verseire-novelláira is emlékszem. Ezért esett rosszul, amikor ezt olvastam: "elkezdik megépíteni azt az 5 új kiállítást is"... Az öt miért 5? Mint Fülig Jimmy naplójában... Nem érzi ezt nyelvrontásnak? Látom persze a DM gyakorlatát e téren, de talán éppen az Önhöz hasonló írástudóknak nem kellene ehhöz igazodni. Vagy rosszul gondolom, és lemaradtam a nyelvújíjtásról?”
 • 5. zehn 2010. március 31. 08:22
  „Kultusz - természetesen”
 • 4. Csecs 2010. március 31. 08:22
  „N. P. A betyárokat zsandárok fogják hajtani és mégse lesznek gárdisták. Kéne egy balta, hogy az ilyen kockafejeket kerekebbre faragjuk, komolyan mondom...”
 • 3. zehn 2010. március 31. 08:20
  „Hát igen.Mára a rettegett betyárvilág idegenforgalmi kulusszá szelídült. Tetszettek volna a 19.századi tanyavilágban élni!! Emlékeikből is kitörölnék a Rózsa Sándor féléket.”
 • 2. Kiscsillag0122 2010. március 31. 08:17
  „Ugyanmár ez csak játék nem kell komolyan venni, ha az attól h akasztófát játszottunk anno még mi sem lettünk ítélet végrehajtók...”
 • 1. N.P. 2010. március 31. 06:36
  „"májusban betyártoborzót tartanak" - nagyszerű! Legalább a történészek tudhatnák kik is voltak igazából a betyárok, vagy a bevétel mindenek felett? Gondolom a szlogenjük valami hasonló lesz: "Állj közénk - legyél Te is rablógyilkos!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaúton az M43-as csütörtökön megnyíló első szakaszán

Ma ideiglenesen átadják az M43-as első szakaszát a forgalomnak. Megnéztük, honnan hová vezet az út. Tovább olvasom