Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Vadasparki, füvészkerti programok, kiállítások, túraajánlatok

Csongrád megye – Ha teheti, mozduljon ki a hétvégén. Számos szabadtéri program várja, a föld napi rendezvényektől kezdve a különböző kirándulásokig.
Pénteken a Somogyi-könyvtárban fél öttől kezdődik a Könyv-örökbefogadási ünnepség. A Szegedért Alapítvány 2013. évi díjazottjai a korábbi esztendők megkezdett hagyományait folytatva, a könyvtár gyűjteményéből ritkaságokat fogadnak örökbe.

A Kövér Béla Bábszínházban fél háromtól A Háromágú tölgyfa tündére című darabot játsszák.

Délután öttől a Millenniumi Kávéházban Óriásméretű krémesevő versenyt rendeznek – evőeszközök nélkül.

Az IH-ban Müller Péter tart előadást 18 órától.

Kirándulási ajánlataink

Április 20., szombat
Óbánya, Turistaház az Öreg Malomhoz
Medvehagymát kedvelő természetbarátoknak szervez 15 kilométeres körtúrát a szegedi Kétágú Hegy Egyesület a Kelet-Mecsekbe, óbányai indulással. A tájegység legszebb völgyeit (Óbányai- és Hidasi-völgy) és híres vízeséseit (Ferde-vízesés, Csurgó-forrás) is érintő gyalogtúra során a túravezető, Csabai Ferenc – egy rögtönzött mini gasztroshow keretében – bemutatja, hogyan készül a Mecsek emblematikus kora tavaszi gyógynövényéből a medvehagymapesto. Az érdeklődők a túra részleteiről és a jelentkezés feltételeiről a természetfilm-fesztivál honlapján a túranaptárra kattintva tudhatnak meg többet, a www.csodakut.eu weboldalon.

Szeged-Rókus vasútállomás
9.33: A túrázók vonattal jutnak Gyulára, ahol beléphetnek abba a szobába, ahol Erkel Ferenc megszületett, láthatják a Ladics-házat, a reformkori hangulatot árasztó 170 éves cukrászdát, sétálhatnak az Élővíz-csatorna füzes partján, de nagy élmény lesz 600 éves gótikus téglavár termeit végigjárni, és fokáról lenézni a pálinkafesztivál ünnepi forgatagára. Jelentkezés: Dósa Endre. Tel.: 30/838-9450.

Mórahalom, Millenniumi sétány
7.30: találkozó helye, megközelítés: Mórahalom, a Millenniumi sétány körforgalom felőli részén. A gyülekező után együtt indulnak a röszkei határátkelő felé, amelyet átlépve Szabadka felé veszik az irányt, és rövid utazás után érkeznek a Ludas Természeti Rezervátumba, ahol a tanösvény bejárásával megismerhetik a Ludas-tó élővilágát. Az érkezés várhatóan 8.30, a kirándulás időtartam: 5 óra. Túravezető: Szűcs Anikó, 30/257-7541.

Vasúttörténeti kiállítás nyílik pénteken a Fekete házban. A 125 éves a MÁV szegedi üzletvezetősége és 20 éves a Vasúttörténeti Alapítvány című kiállítás megnyitójára várják az érdeklődőket. A kiállítást megnyitja: Fehér Péter központvezető, Szabó Gyula kuratóriumi elnök, Fogas Ottó múzeumigazgató. A kiállítás május 21-éig tekinthető meg.

A Millenniumi Kávéházban péntek 20 órától az Indigó zenekar koncertezik. Másnap szintén este nyolctól Latinest Szabados László szervezésében. Az est ingyenes tánctanítást, utána pedig egy táncos bulit kínál.

Szombaton a Füvészkertben tíztől délután négyig a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Föld napja alkalmából családi programot szervez. A belépés díjtalan.

A Somogyi-könyvtárban tíz órától Légy te is mackódoktor! Idén is megnyitják „mackókórházukat" a Gyermekkönyvtárban a szegedi orvostanhallgatók. Délelőtt a Teddy Maci Kórházban az óvodásokkal és kisiskolásokkal együtt gyógyítják meg a beteg játékmackókat. A játékos foglalkozáson a gyerekek megtanulhatják, hogy nem is kell annyira félni az orvosi vizsgálattól, s talán még a „szuritól" sem.

Immáron ötödik alkalommal rendezik meg a Szeged Plaza Raceland tuning kupát. Reggeltől estig tartó ingyenes programok. Tuning autó kiállítás és -verseny. Táltos közlekedésbiztonsági játszóház a legkisebbeknek. Gergely Sanyi motoros kaszkadőr bemutatója. Szöllösi Péter és a Stuntmasters team kaszkadőr bemutatója.

Vasárnap a Vadasparkban Bűnös állatkereskedelem címmel kínálnak akciódús programot. A rendezvény a tavalyi nagy sikerű Együtt az állatcsempészek ellen program folytatása, amely idén is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei segítségével valósul majd meg. Újra lesz látványos állatcsempész-elfogás és kutyabemutató.

Délután öttől a Móra Ferenc Múzeumban Gitár- és hárfaest a Tavaszi Hárfanapok keretében. Közreműködik: Anasztázia Razvaljajeva – hárfa, Környei Miklós – gitár.

Este fél nyolctól Mozart-estet szerveznek a Dómban. A Bedő Gábor vezetésével színpadra lépő König Szalonzenekar Mozart-est című egyházzenei áhítata belépő nélkül kínál szórakozási lehetőséget a zenekedvelők számára, azonban a rendezvény nem titkolt szándéka a szegedi Tiszavirág közösség nyári táborának jótékony, anyagi támogatása is, gyűjtést szerveznek sérült gyermekek táboroztatására. A francia gyökerű Hit és Fény mozgalom szegedi közössége 2010 őszétől működik, kitűzött céljuk, hogy a város és a közvetlen térség szellemi és/vagy testi sérült fiataljainak és a fiatalok családjának havi rendszerességgel találkozót biztosítsanak, amely megtartja a tagokat a hitben és a reményben egyaránt. A közösség vezetői, Holcz Ágnes és Majoros Zsuzsanna idén harmadik alkalommal szerveznek nyári tábort, amely nyitott más szellemi és/vagy fizikai nehézségekkel küzdő fiatalok számára is. A 2013-as, Bodrogkisfaludon helyet kapó tábor anyagi költségei az előző éves tapasztalatokhoz hasonlóan igen magasak, a szervezők nem tudják önerőből fedezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kollaboráns jobbikos tolja Simicska szekerét Szegeden˝

Miközben zöld tollakkal ékeskedik a Jobbik a parlamentben, Szegeden a Tiszába engedné a termálvizet – mondja az LMP. Tovább olvasom