Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

Vagyonosodási vizsgálat egy hallókészülék miatt

Szeged - 400 ezer forintot kért kölcsön fia hallókészülékéhez Pásztor Józsefné, a pénzt vissza is fizette. A kölcsönadó vállalkozónál vagyonosodási vizsgálatba kezdett a NAV, a tranzakció miatt a nyugdíjas nő is az adóhatóság látókörébe került.
 Nem verik nagydobra

Az elmúlt években már nem kommunikálja az adóhatóság, hogy milyen eredménnyel zárultak a vagyonosodási vizsgálatok. A legutóbbi, 2007-es adatok azt mutatták, a vizsgált adózóknál átlagosan 5,3 millió forint hiányt találtak.

– Tértivevényes levelet hozott a postás az adóhatóságtól: azt írták, vagyonosodási vizsgálatot rendelnek el ellenem. Kicsit meglepődtem, hiszen 2006 óta nyugdíjas vagyok, nincs takargatnivalóm – kezdte a beszélgetést Pásztor Józsefné. A nyugdíjas nő azért fordult lapunkhoz, hogy elmesélje, egy ártatlannak tűnő kölcsönnel is bajba kerülhet a tisztességes adózó.

– A fiamnak 2009-ben elromlott a hallókészüléke, az OEP pedig csak 7 évente fizeti a cserét. Tamás főiskolára járt, munkát is kapott, hiába leveleztünk az OEP-pel, nem engedtek a határidőből. A készülék 929 ezer forintba került, a család összeadta a vételár egy részét, a maradékot, 400 ezer forintot pedig egy ismerőstől kértük kölcsön. Erről szerződés is született, a pénzt többek között Tamás béréből a meghatározott időben visszafizettük – folytatta Pásztor Józsefné. Elmondta, az utalást a saját számlájáról teljesítette, utólag úgy látja, ez okozta a problémát.

– Amikor a vagyonosodási vizsgálat miatt felhívtam az adóhatóságot, elmondták, egy építési vállalkozó ellenőrzése kapcsán jutottak el hozzám. Bankkivonatokat, bevallásokat kértek – mesélte a bottal is nehezen mozgó, mozgássérült nyugdíjas nő. Pásztor Józsefné elmondta, levelet írt az adóhatóságnak, amiben azt javasolta: mivel a NAV minden adatot le tud kérni, mentesítsék őt a sok ügyintézéssel járó feladat alól. Megfogalmazott egy nyilatkozatot is, amelyben felsorolta, mikor és mire kért kölcsön a vállalkozótól, azt hogyan költötték el.

Pásztor Józsefné szerint túl sok energiát pazarolt rá az adóhatóság. A szerző felvétele
Pásztor Józsefné szerint túl sok energiát pazarolt rá az adóhatóság. A szerző felvétele

– Nem tudom, mit kerestek nálam. Korábban könyvelőként dolgoztam, sejtem, mit vizsgálnak. Lehet, hogy arra kíváncsiak, hogy a havi 72 ezer forintos nyugdíjamból hogyan tudtam a 400 ezer forintos kölcsönt visszafizetni. A válasz egyszerű: a család adta össze a pénzt, én pedig elutaltam – magyarázta Pásztor Józsefné. Az adóhatóság másfél hónap után értesítette Pásztornét, hogy ha fenntartja nyilatkozatát, akkor azt az eljárásban elfogadják. A nyugdíjas nő vagyonosodási ügye végül megoldódott, nem bírságolták meg. Pásztor Józsefné ugyanakkor úgy véli, túl sok energiát pazarolt rá az adóhatóság.

Mit vizsgál egy nyugdíjas könyvelőn az adóhatóság? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságától megtudtuk, a revizorok ellenőrzik, nyilatkoztatják a vagyonosodási vizsgálat alá vont személyekkel kapcsolatban álló adózókat. Azt írták, előfordul, hogy azt is vizsgálni kell, hogy az adózónak volt-e elég jövedelme egy kölcsön visszafizetéséhez. Az, hogy az adózó nyugdíjas-e vagy sem, az ügy szempontjából érdektelen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivattyúznak, de visszafolyik

Három Csongrád megyei településen van I. fokú, hét településen II. fokú belvízvédelmi készültség. Tovább olvasom