Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Vajdasági szív – még háromszor érezhető

Szeged - Nyemcsok Éva Eső, lapunk munkatársának első darabját még háromszor láthatják a Thealter fesztiválon, a régi zsinagóga udvarán.
Ez nem lenni vers, én imitálni vers – mondja Domonkos István szövegét Nyemcsok Éva Eső. Ő nem lenni színész, imitálni színészet, de nagyon megtévesztően.

Lapunk munkatársa gimnazistaként még játszani akart, de aztán még jobban akart újságot írni. Azért színházközelben maradt: a Thealter webnaplóját például ötödik éve ő írja. Idén először lép fel a fesztiválon, a Tolnai Ottó, Domonkos István és saját szövegre épülő Zenedoboz – a vajdasági szív című produkció bemutatója szombat este volt a régi zsinagóga udvarán.

Jelenet az előadásból. A képen a szerző. Fotó: Veréb Simon
Jelenet az előadásból. A képen a szerző.
Fotó: Veréb Simon

Az idei Thealter központi témája Tolnai Ottó vajdasági író életműve. Éva negyedórás előadása arról is mesél, milyen félbalkáni lelencként élni. Magyarországon szerbnek lenni, Szerbiában magyarnak. Tűrni, hogy a magyar határőr fegyver után kutatva a táskában talált fényképekről faggasson. Milyen volt Szegedről Szabadkára sajtot, vajat csempészni, és három farmerban hazajönni. Van még egy férfi és egy nő, Ottó és Doreen. Őket nem csak a határok választják el egymástól. A darab egyszereplős, mégis mozgalmas Szemendrey István filmjének, Meisner Miklós fotóinak köszönhetően. Közreműködnek képen és hangban Éva gyerekei: Meyer Eszter-Virág és Greskovics Marcell Péter. A grafikákat Csizek Tamás készítette, technikus Turcsányi István.

A Zenedoboz látható még július 19-én 22 órától, július 23-án 21-től és július 24-én 20.30-tól a zsinagóga kertjében. A belépés ingyenes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak ideiglenes az enyhülés

Tegnap délután megérkezett a hidegfront, amely véget vetett a kánikulának. Az enyhe idő azonban nem tart sokáig: hétvégére ismét hőség várható. Tovább olvasom