Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Valóban öregít a túlsúly?

Szeged - Születéstől fogva folyamatosan öregszünk, de a naptári életkorból nem arányosan következik a biológiai öregedés: azt a genetikai adottságok és az életminőség befolyásolja. A cukorbetegség, az elhízás, az érelmeszesedés például meggyorsíthatja a folyamatot.
– Itt az ideje, hogy vegyek valami ránctalanító krémet. Látod a szemem körül a szarkalábakat?

– Hol? Miről beszélsz?

Gyakran zajlik hasonló párbeszéd a húszas éveik végén járó nők között. A gyengébbik nem képviselői rosszul tűrik az öregedést, míg a férfiak legtöbbje sármosabbnak érzi magát, ha megjelennek a szarkalábak. Azt is az öregedés rovására írjuk, ha otthon felejtjük a kulcsunkat, vagy kimegy a fejünkből egy-egy szó, gondolat.

Tudósok szerint a szellemi képesség a 22. életévben a csúcsához ér, és 27 éves kortól hanyatlásnak indul. A Virginia Egyetem szakemberei különböző életkorú embereken figyelték az öregedés folyamatait. Arra a megállapításra jutottak, hogy a következtetés, a gondolkodás gyorsasága és a térlátás már 27 éves kortól, míg az emlékezés 37. életévben indul hanyatlásnak. A kutatásból az is kiderült, hogy a felhalmozott tudásanyagon alapuló képességek, mint például a szókincs és az általános ismeret legalább hatvanéves korunkig javulnak – írta a hvg.hu.

A biológiai és a naptári öregedés nem függ szorosan össze. Fotó: Segesvári Csaba
A biológiai és a naptári öregedés nem függ szorosan össze.
Fotó: Segesvári Csaba

– Az öregedésnek számos oka van. Olyan nincs, hogy valaki megtalálta az „öregedés génjét" – mondta Raskó István, a Szegedi Biológiai Központ Genetikai Intézetének igazgatója. Számos tényezőt említett, ami befolyásolja, kinél milyen gyorsan indul be látványosabban az öregedés, hiszen megszületésünktől kezdve folyamatosan életünk végéig öregszünk.

Mikorra érdemes babát tervezni?

– A mai modern korban teljesen eltolódott az első gyermek vállalásának ideje, és a társadalmi feltételekhez szép lassan a nők szervezete is alkalmazkodik. De egy nő testének fizikai állapota 30 éves kor körül a legideálisabb az első gyermek kihordásához. A pszichikai érettség is erre az időszakra alakul ki teljes mértékben – tudtuk meg Raskó István genetikustól.

A normális sejtműködés közben lejátszódó olyan anyagcsere-folyamatok során, mint például a sejtanyagcsere, szabadgyökök szabadulnak fel, melyek károsítják a biológiailag fontos molekulákat, így az örökítő anyagot is. A sejtosztódás során pedig megrövidülnek a kromoszómák, és egy bizonyos osztódási szám után a sejtek el is pusztulnak. A természetes folyamatok mind öregedést eredményeznek. Ezenkívül ha valaki olyan génkészletet örökölt, ami hajlamosít például a cukorbetegségre, érelmeszesedésre vagy időskori elbutulásra, hajlamosabb lesz a korai öregedésre. A külső környezet – életmód, légszennyezettség – is előidézheti a DNS-károsodás felhalmozódását, ezáltal gyorsíthatja ezeket a folyamatokat.

– Kísérletek igazolják, hogy ha a testtömegindex eltér a normálistól, azaz valaki elhízott, akkor automatikusan hajlamosabb lesz az öregedésre – magyarázta Raskó István. Az őszülésre is megkaptuk tőle a választ: a hajszálban légbuborékok veszik át a pigmentsejtek helyét. A bőr ráncosodását vízháztartásának csökkenése és a sejtvázalkotók megváltozása okozza. De a kevésbé ruganyos bőr és az őszülés is a már korábban említett biológiai folyamatok függvénye. Emiatt a biológiai és naptári öregedés egyáltalán nem függ össze. Valakinél már huszonévesen, másoknál csak a negyvenéves kor körül jelennek meg az öregedés látványos tünetei. A hajhullás, a látás romlása, a hormonális változások is a folyamat következményei. A memória romlása fiatalkorban csak akkor tekinthető az öregedés következményének, ha valaki Alzheimer-, illetve Parkinson-kórban szenved, vagy ha magas a vér koleszterinszintje. Az utóbbi miatt ugyanis kialakulhat nyaki érelmeszesedés, részleges nyaki érelzáródás, ami megakadályozza, hogy az agysejtek megfelelő oxigénhez jussanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyaloglás egyéniségfüggő

Szeged - Sétálni, gyalogolni, kocogni, futni – mindegy, csak mozogjunk! – vallja… Tovább olvasom