Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Valószínűleg nyolc pártlista közül választhatunk

Tegnap lejárt a határidő: 10 párt adta le az ajánlószelvényeket, mert menne az Európai Parlamentbe. Két-két párt közös listát állított. A szelvények egy részét az OVB még ellenőrzi. Várhatóan 8 pártlista közül választhatunk a június 7-i uniós választáson.
Huszonkilenc tervezte, huszonhatot nyilvántartásba vett az európai parlamenti (EP) választáson listát állítani szándékozó pártok közül az Országos Választási Bizottság (OVB). Ám ezek közül a szervezetek közül tegnap délután négy óráig csak 10 adta le a június 7-i megméretkezéshez szükséges ajánlószelvény-mennyiséget.

Az EP-választáson ugyanis csak azok a pártok állíthatnak listát, amelyek sikerrel „kopogtattak" a választók ajtaján, vagyis összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást. A pártoknak az ajánlószelvények leadásával legkésőbb tegnap 16 óráig kellett bejelenteniük a listájukat. Ezzel együtt meg kellett nevezniük a listán szereplő jelöltjeiket is. Egy-egy párt listáján legfeljebb 66 jelölt szerepelhet, de a szavazólapra csak 22 kerül fel. Magyarország ugyanis ennyi képviselőt küldhet az EP-be.

Tegnap délután ötkor a www.valasztas.hu honlap szerint a Fidesz és a KDNP, valamint a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt állított közös listát. A választáson önálló listával indulna a Jobbik, az MCF Roma Összefogás, az MDF, az MSZP, a Munkáspárt, valamint az SZDSZ. Két párt – a Jobbik és az MSZP – összegyűjtött szelvényeit már korábban ellenőrizték, önálló listáikat nyilvántartásba vették. A többieknél az OVB kontrollálja, érvényesek-e a leadott ajánlásköteg darabjai.

Kampányolni június 5-én éjfélig lehet. Voksunkat június 7-én, 6 és 19 óra között adhatjuk le – a szavazólapon látható pártlisták közül az egyikre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megindult a kullancsok rohama

Szeged - Mivel az Unió betiltotta a kullancsok irtását, és a tél is enyhe volt, kullancsinvázió várható idén. A régióban már most két újabb Lyme-kóros betegről tudnak. Tovább olvasom