Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Válságban is 7,5 milliárd három szállodára

Szeged - A megyében több szálloda 2009-2010-ben újul meg, pont a gazdasági válság idején. Joggal tettük fel a kérdést: megéri-e pénzt fektetni a korszerűsítésekbe?
Válság idején nem éri meg szállodát építeni, csak felújítani – ezt Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója nyilatkozta lapunknak, nemcsak a szállodalánc vezetőjeként, hanem a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége elnökeként is.

A szakmai szövetség, miután rálátása van az ország összes turisztikai beruházásra, már érzékeli, hogy a válság sok tervet megkérdőjelez, és több program le is fog állni – mondta Hülvely István. Szerinte az elnyert uniós források több mint felét nem tudják majd felhasználni.

A Hunguest-lánchoz tartozó szegedi Forrás felújítása viszont azért indokolt, mert az új Napfényfürdő vendégeire bazíroz, azokra a látogatókra, akik magas színvonalú szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni. A Forrás támogatási szerződését csütörtökön aláírta az NFÜ (a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség késlekedésével lapunkban is foglalkoztunk), így hamarosan elkezdődhet a 2008 szeptemberében bezárt szálloda felújítása.

Az újszegedi hotel 500 millió forintot nyert uniós pályázaton, a rekonstrukció csaknem 1,5 milliárd forintba kerül. Szeptember 1-jén négyszintes, négycsillagos szállóként, a Hunguest-hálózat legszínvonalasabb szállodájaként nyitja ki újra kapuit. A korábbi 177 szoba helyett 194 várja majd a vendégeket. Lesz 36 apartman is, amelyek közül 3 a luxuskategóriába tartozik. A hotelt a szomszédos gyógy- és élményfürdővel folyosó köti össze.

A Petőfi szállóban folyamatosan dolgoznak. Fotó: Tésik Attila
A Petőfi szállóban folyamatosan dolgoznak.
Fotó: Tésik Attila

A Quaestor-csoporthoz tartozó Régi Hungária Kft. is uniós pályázaton nyert 600 millió forintot a patinás, 1976 óta üresen álló valahai Kass szálloda rekonstrukciójára. A felújítás előreláthatóan több mint 2 milliárd forintba kerül, és 2010. augusztus 20-ára készül el. Négycsillagos szállót nyitnak majd meg, ötcsillagos minőséggel, fényűző berendezéssel, a régi étterem, bál- és zeneterem eredeti pompájában éled újjá. A Quaestor-csoport jelenleg 6-8 szállodaprojektben érdekelt: a szegedit is erre a láncra szeretnék felfűzni, a konferenciaturizmusra alapozva – nyilatkozta legutóbb a Délmagyarországnak Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató. Szerettük volna a Quaestort is kérdezni a válsággal kapcsolatban, de Molnár Sándort, a Régi Hungária Kft. ügyvezető igazgatóját nem értük el telefonon.

A szentesi Petőfiben bontanak

– A válság érzékenyen érint mindenkit, de nem fog életünk végéig tartani. Rengeteg vállalkozást tönkretesz, de egy idő után a gazdasági mutatók ismét felfelé ívelnek majd és lesz olyan réteg, amelynek igénye lesz egy 5 csillagos szálloda által nyújtott szolgáltatásokra. Emiatt nem érzem veszélyben a projekt jövőjét – mondta lapunknak Zsohár Árpád, a szentesi Petőfi Szálló felújítását végző fővárosi székhelyű Pendola Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a patinás épületben folyamatosan zajlanak a munkálatok, a kulturális örökségvédelmi hivatal által jóváhagyott bontásokat végzik a szakemberek. A finanszírozásról négy bankkal is tárgyalnak, ha pedig megkapják a szakhatósági engedélyeket, május végén megkezdődhet az építkezés, amely 2011 karácsonyára fejeződik majd be, előreláthatóan 4 milliárdos értékben.

Üdülési csekk

Még csak rebesgetik, hogy 2010. január 1-jével megszűnik a munkáltatók által dolgozóiknak juttatott üdülési csekkek adómentessége. Ha ez így lesz, akkor kevesebb vendég érkezik majd a szállodákba is. Maklári Lászlóné, a Forrás igazgatója elmondta: forgalmuk 8 százaléka származott üdülési csekkből.

Olvasóink írták

 • 9. geza 2009. február 24. 08:56
  „Pár hete még arról írt a DM hogy a Forrásnál levonultak az építők mert nem fizetnek.

  Azért arra is kíváncsi lennék hogy kinek építik a 4-5 * os szállót? Van rá fizetőképes kereslet (külföldiek, magyarok..)”
 • 8. csanyiv 2009. február 23. 23:49
  „Flex, csak nem gondolod, hogy ilyen hozzáállással költenének sátorra? :)”
 • 7. Kasza 2009. február 23. 21:14
  „NINCS VÁLSÁG AZ ORSZÁGBAN,EZ CSAK PARASZT VAKÍTÁS.NAGY A JÓLÉT.”
 • 6. flexsnake 2009. február 23. 18:57
  „Na ha rajtatok múlna akkor sátrakban laknánk mert arra sem költenétek pénzt...”
 • 5. karlvonbanhoff 2009. február 23. 17:37
  „Pont ezt feszegették a jereváni rádió magyar nyelvű adásában ma is.
  Valószínű,hogy Botkának fogják felújítani és mivel szinte bizti,hogy nem választják meg újból,ő lesz az új tulajdonos.
  Ezek szerint te is hallgattad az adást.
  www.jerevaniradio.hu”
 • 4. Kraftwerk 2009. február 23. 17:19
  „A legjobban akkor éri meg a válság idején pénzt(milliárdokat)fektetni szállodákba,ha valakinek valamilyen piszkos érdeke van benne,vagy éppen ki tudja még az utolsó hasznot-fillért is húzni belőle..............
  Láttunk már az ilyenekre hasonló példákat...........
  Felújítanak a város(nem kevés)pénzén épületeket fullosra,aztán elcsöndesül minden az épület körül,és mindjárt akad egy városházi atya,akinek fillérekért el is lehet adni titokban!!!!
  Csak erről nem írnak a lapokban..............”
 • 3. karlvonbanhoff 2009. február 23. 17:18
  „Bakker!
  Ekkora nyelvvel még viheted valamire!”
 • 2. Logaritmus 2009. február 23. 17:17
  „Köszönük Dr. Maklári Lászlóné hozzászólását! :D”
 • 1. igazságkereső 2009. február 23. 16:30
  „Őszintén drukkolok a szegedi "Forrás"-Hotel felújításának sikeréért, annál is inkább, mert megnyitása óta
  1987.november 3-tól 2000-ig egy kitűnő szállodai szakember Sándor Péter vezette eredményesen, majd miután ő Sopronban vette át két szálloda igazgatását,helyette ugyan csak a szakmában ismertnek és hozzáértőnek
  számító Dr.Maklári Lászlóné igazgatónő vezeti a Hotelt.Jól képzett szakembergárdával, kitűnő konyhájával
  továbbra is sikerre viheti és komoly eredményeket érhet el!Még azt is el tudom képzelni, hogy a fürdővel
  történő összekötés után, miután közös üzemeltetésről lesz szó, hogy vezérigazgatónak nevezzék ki és a
  két szolgáltató egység vezetése egy kézben öszpontosuljon!Érdemes lenne ezen illetékeseknek,elsősorban
  Hülvely elnök-vezérigazgató Úrnak elgondolkodnia, nem járna rosszul a "cég"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubilál a Herman Ottó Horgászegyesület

Szeged - 75 évvel ezelőtti alapítását ünnepli az idén az első szegedi horgászegyesület, a Herman… Tovább olvasom