Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Van remény! Megkoronázták a vértói dombot

Szeged - Vasárnapig Szögedi-szer magyar napokat tartanak Vértón, ahol a negyedik emelet magasságában felállították a Fény - a magyar feltámadás emlékjelét is.
Vértó közel 30 éves, ami kiváló apropója a ma kezdődött, vasárnapig tartó Szögedi-szer magyar napoknak. A családi ünnep a „vértói nép kívánsága", mely pénteken a Fény - a magyar feltámadás emlékjelének avatásával, előadásokkal és koncertekkel kezdődött.

– Együtt ültettünk fákat 30 éve, együtt parkosítottunk, akkor még társadalmi munkában – mesélte Apró Juhász János, a rendezvény szervezője.

Van remény! Megkoronázták a vértói dombot. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Megtudtuk: a vértói domb tetején kialakított Magyar Történelmi Nemzeti Emlékhelyet a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület egyetlen forint állami támogatás nélkül hozta létre. – Az életfa, a Székely himnusz emlékműve, a Magyar Oltár mellé a Fény - a magyar föltámadás emlékjele szoborcsoport kerül – mutatta a legújabb mementót Apró Juhász János. A péntek délutáni napsütésben bemutatta: ha szemben állunk a szoborcsoporttal, hátul Anahita ősi magyar istenanyát, előtte pedig a családot látjuk. – Szöged vezér, egy fősámán, a megvakított Vazul, valamint Koppány lelke is helyet kapott.

A szakrális jelentőségű helyen közel 150-en gyűltek össze a szoboravatásra. Miközben a tárogató a Székely himnusz dallamait játszotta, Apró Juhász János szer üzenetéről beszélt. – Baj van, nagyon nagy baj. A világ- és a nemzet is veszélybe került, aminek az oka egyebek mellett a nemzeten belüli széthúzás is. Aki ide eljön, a nemzeti egység jegyében beszélgethet – fogalmazott.

Van remény! Megkoronázták a vértói dombot. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az avatót megelőző pillanatokban Szelei Magdolna kért áldást az összegyűltekre. – Áldott legyen mindenki, aki ma vállalta az utazást a Földre, bármelyik bolygóról is jött – fogalmazott a magyar lelket ébresztő tanító, aki arra is emlékeztetett: a tejúton keresztül érkeztünk a Földre. Kiderült: ősi domb a Vértó, koronája az új szobor. A közel négy emelet magasban tartott beszédet többen csukott szemmel hallgatták, a hangosítás hiányában minden szavát mi sem érthettük.

Szintén elfújta a szél Apró Juhász János rendszerváltást kritizáló szavait, szer üzenetét azonban tisztán hallottuk: baj van. Miután az egybegyűltek megismerkedtek a családi ünnep szabályaival a dombtetőről a színpadhoz vonultak. A háromnapos gyűlés szombaton hajnalban Fehér-tavi szakrális napfelkelte-nézéssel, majd 9 órától a szer-tartás kezdetével folytatódik.
Egy nagy szeméttelep volt itt Kálmán Tiborné 1982-ben költözött Vértóra. – Nem bírtuk már nézni ezt a sok szemetet, gépet kértünk a Déléptől és nekiláttunk a környék rendbetételének – emlékezett a vértói őslakos. Kiemelte: János műve a domb, ami a mellette lévő tó kitakarításából alakult ki.

Olvasóink írták

111 hozzászólás
 • 111. Koszta 2012. szeptember 11. 20:46
  „Aranyigazság Jozko középútjában!
  Három kiegészítés:
  1, A hinduk is és a japánok is kialakítanak a szoba sarkában oltárt, ima helyet... Bárhova költözzenek... Az is szakrális lesz onnantól kezdve...
  2, Aki magyar, annak nem kell magyarkodni... Ahogyan egy osztrák, avagy német nem osztrákoskodik és nem németeskedik, midőn akár a hétköznapokban is tiroli bőrnadrágot vesz. Szintén nem skótkodás, ha egy skót szoknyát húz egy esküvőre, avagy nemzeti ünnepre... Miért pont a magyar magyarkodna hasonló helyzetben?
  Aki nem magyar születésű és anyanyelvű, de magyar történelmet (finnugorizmust) kreál (Paul Hunsdorfer, Joseph Budenz) na az magyarkodik...
  3, Nem feltétlen "kötelező" a másik "meggyőzése"... Van hogy elég elfogadni... Főleg ha nem fog a másiknak ártani...”
 • 110. panelnyugger 2012. szeptember 11. 09:26
  „Huntürkök!
  Üzenet a vezértől:
  "Merjünk Buták Lenni!"
  Baltás gyilkos, valamint a a szakrális szánkódomb esetében is.
  Bátrak is vagytok.”
 • 109. jozko 2012. szeptember 10. 16:32
  „Minden, ami sok, ami túlzó - megárt.

  Ez minden -bármelyik oldalról érkező- hozzászólásra igaz.
  A szervezők természetesnek szánt és tartott "magyarkodásából" hiányzik a mai magyar valáság iránti "diplomatikus"
  hozzáigazodás - azzal a módszerrel több hívet lehetne szerezni a magyar, a nemzeti ügynek!

  Az ellenpárt részéről is legalább ennyire hiányzik a tolerancia!
  / Sajnos ez ősmagyar sajátosság, nem Kádár, nem Orbán hibáztatható érte! /

  Az ókori római légiók minden legionáriusának a menetfelszereléséhez hozzátartozott 2 db cölöp
  Vagy sátorépítéshez, vagy sáncépítéshez használták - de amit - akár jelképesen is - körülkerítettek vele, az táborbontásig a Római Birodalomhoz tartozott, annak törvényei és szokásai, regulája volt érvényes!
  Bizonyos vallások követői a megfelelő időpontban - bárhol is vannak a világon- kiterítik az imaszőnyeget, orientálódnak /Kelet felé.../ és elvégzik az időszerű istentiszteletet.
  Arra az időre a szőnyeggel elfoglalt terület "szent hely " a számukra.
  Kellene e ezért lenéznünk őket, vagy ezt másképpen gondolnunk?

  Nem kell túlozni - és a hiteltelenség jelzőjét elviselni: A Vértói domb lehet Nemzeti Emlékhely akkor is, ha ZIL billencsek hordták össze - és nem hun vitézek a süvegeikkel!
  Ha úgy rendezték be, úgy tartják /tiszteletben.../ , akkor mellébeszélés nélkül is "működik "!

  Ami az "ősmagyar", vagy "erélyies" szókincst illeti, - lehet megmosolyogtató - sem ertőltetni, sem "kiröhögni" nem kell/lene/ !
  Kanadában éltem egy ideig /magyarok között!/.
  Már ők is, de a "régebbi generációs" kanadaiak még inkább "megmosolyogták" az anyaországi magyarok erőltetett "angolos, amerikaias" nyelvi és viselkedési szokásait!
  Egyszóval, egy nem mindennap gyakorolt kultúra erőltetése legalább olyan természetellenes, mint a merev elutasítása!
  Ami bevált: az arany középút!
  Nem legyűrni, nem a földbe tiporni az ellenfelet - csupán meggyőzni!
  Szerintem...”
 • 108. Smerdis 2012. szeptember 10. 10:15
  „az első képen miért fejezi le a japán szamuráj azt a nőt?”
 • 107. kötekedő 2012. szeptember 10. 08:33
  „Volt egy kis zsongas a domb aljaban meg a dombon. Nehogy mar ne lehessen elviselni egy ilyet hetvegen. Az ovodaban uvoltozo, visito gyerekek sokkalta zavarobbak, megsem megyek panaszra sehova.
  Az meg, hogy mennyire magyarkodnak vagy nem az O dolguk. Senkire sem kenyszeritettek ra az elmeletuket.”
 • 106. Kékcitrom1 2012. szeptember 10. 05:03
  „77. meska 2012.09.08. 18:28
  Nagyon sajnálom a gyermek balesetét, remélem azóta meggyógyult!
  És köszönet neked, hogy általad választ kaptam egy kérdésemre.Eddig nem tudtam mi céljuk a kapuk lábánál épített dombocskáknak, most már tudom! Azért építették oda, hogy a lesikló szánkók ne tudjanak egyenesen nekiszáguldani a kapuk lábának, a kis dombocskák elvezetik a szánkót a kaputól. Szerintem ez azt mutatja, hogy az építők igenis odafigyeltek a biztonságra is, hogy a szánkózódomb használható maradjon.”
 • 105. vmagdi 2012. szeptember 09. 20:07
  „megmondom őszintén, mindenki azt csinál amit akar :))) de ez a minden mindennek keverés számomra nevetséges, pláne a jósok látok és katolikus papok egyszerre. Ismerek valakit, aki az örökélet vizét árulja, meg megáldja a kerteket és állatokat... na jó pénzért persze”
 • 104. Kékcitrom1 2012. szeptember 09. 19:01
  „96. vmagdi 2012.09.09. 10:45
  Az általad említett szobor, ha jól tudom Vazul, akit megvakítottak és az alkotó ezt a tényt az alak kezébe temetett arcával szimbolizálja. Nem egy szívmelengető tény, de a mi történelmünkhöz tartozik.
  A feszület előtt is sokan fejet hajtanak, pedig annak a története sem leányálom, és mégis....”
 • 103. Queenmargareth 2012. szeptember 09. 18:58
  „"És egy idézet az egyik székelykapuról: MAGYARNAK NEM SZÜLETNI, LENNI KELL!" érdekes egy székelykapun, főleg, hogy egy időben a székelyek szuverenitásukat akarták elérni, se nem román, se nem magyar hovatartozást nem akartak.

  A természetnek természetesen ereje, energiája van, de hogy miként használjuk fel az más dolog. Nem kell egy kapukkal feldíszített domb, elég, ha leülsz egy öles fa tövébe......
  Elég, ha lefekszel a földre!!!És érzed az energiáját, kapod, ha akarod, ha nem.
  Elég, ha bemégy egy barlangba, felmászol egy hegycsúcsra, belelépsz egy patakba, elég.”
 • 102. partizánok 2012. szeptember 09. 17:34
  „92. Kékcitrom1 2012.09.09. 09:00

  "... Részemről mindent el fogok követni, hogy a következő rendezvény ennél sokkal nagyobb hírverést kapjon előre, hogy akik most nem, vagy későn értesültek róla, azok is ott lehessenek.És kívánok mindenkinek szeretet, boldogságot és hitet, főképpen önmagában.
  És egy idézet az egyik székelykapuról: MAGYARNAK NEM SZÜLETNI, LENNI KELL!..."

  Örülök, hogy vannak emberek,akik így gondolkodnak még.
  További sok sikert a munkádban és tevékenységedben!”
 • 101. macs 2012. szeptember 09. 14:25
  „93. hős,
  csak kiegészítésként. Ott ahol a követ találták, később régészeti feltárások voltak és egy XIII. századi templom ill. kolostor maradványait találták meg. Csak megkockáztatom, hogy mi van akkor, ha a kő ennek a templomnak egy darabja?
  Egyébként Pilisszántó közelében élt a magyar remete-rendalapító Esztergomi Boldog Özséb, akit az általa - a mai település helyén - alapított monostorban, mely a Szent Kereszt nevet viselte, temették el.
  érdemes ezt a képet megnézni:
  http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Coptic_Cross_Large.png&filetimestamp=20100228201535
  ugye mutat hasonlóságot?”
 • 100. csak-egy-anyuka 2012. szeptember 09. 13:43
  „hoppárézimi!Minden tiszteletem a tiéd!Csatlakozom ,és továbbra is az a véleményem,hogy sok az irígy ember,az irígység pedig nagyon rossz dolgok forrása lehet.Ha valaki annyira szegedinek vallja magát,akkor legalább annyit illene tudni,hogy a Vértó egy hatalmas tónak a maradványa,amit meghagytak belőle.De mint már írtam ,nem ismerjük a történelmünket sem.Az internet sok más dologra is használható!Ismeretszerzésre is.......”
 • 99. macs 2012. szeptember 09. 13:11
  „93. hős,
  igazad van! nagyon sok mindenről nagyon keveset tudunk, és még sok minden rejtőzik a föld alatt.
  Az általad belinkelt film érdekes, bár engem az nagyon zavart, hogy folyton arra hivatkoztak, hogy magyar szakemberek ilyet még nem láttak. OK!, nem láttak, de mi lenne, ha körbe kérdeznének, van a világon még jó néhány szakember. Valaki említett egy boszniai temetőt, ahol hasonlót látott, de ezzel senki foglalkozott a későbbiekben.
  Honnan tudják, hogy a kő 800 éves? Miből állapították meg?”
 • 98. hoppárézimi 2012. szeptember 09. 12:14
  „"csak minket elszomorít ha azt látjuk amit látnunk kell a Szép Magyar Valóságot, és nem akarjuk becsapni magunkat, nem teszünk fel rózsaszín szemüveget, de azért ti csak táncikáljatok."
  Engem is. Ezért adom oda néha a szó szerint utolsó filléremet az utcán hozzám lépő kéregetőnek, akkor is, ha láthatóan alkoholista. Most mondod, hogy megérdemlem. Lehet. De az én hitem szerint mindenki egyforma, és a felszín nem a valóság. Mondd, attól, hogy te dühös vagy azokra, akik még tudnak örülni néha-néha, az éhező gyerek jóllakik? A szegénynek több lesz? A gazdagnak kevesebb? A világ jobb hely lesz?
  Lehet, hogy bolondok vagyunk, de mi legalább megpróbálunk valamit tenni, a magunk eszközével. Mert mindenki talentummal születik, de mindenki maga dönti el, használja-e, és ha igen, mire, ahogy tegnap elhangzott...”
 • 97. info 2012. szeptember 09. 11:16
  „Aki még nem tudná honnan ered a vértó elnevezés tessék olvasni,
  http://epa.oszk.hu/01600/01609/00002/pdf/MFME_EPA01609_1957_165-169.pdf”
 • 96. vmagdi 2012. szeptember 09. 10:45
  „ja amúgy melyik az a szobor kékcitrom amelyik az életigenlést és az örömöt fejezi ki?, ...az az arcát a kezébe temető nőalak?”
 • 95. hoppárézimi 2012. szeptember 09. 10:28
  „Magdi, nem ismersz. Olvassa vissza, ki vagyok, én, a szerinted "szerencse gyermeke... Háromévesen egy betegség plusz orvosi műhiba miatt elvesztettem az egyik szememen a látásomat, azóta nincs térlátásom. Három éve "ment utána" a jobb fülem, is, lassan a bal is. Kétféle tumorom volt, az egyik máig megvan, operálhatatlan. Plusz még pár dolog. Bérpanelban élek havi 55 300 Ft-ból, amiből kb. 15 megy havonta gyógyszerre. Létfontosságúra, nem "divatbogyóra"... Szerinted én egy vagyok azok közül, akik a biztonságos magasból nézik a világot? Nem. De szeretem a szépet, és hála az égnek, van annyi intelligenciám, hogy tudjam, a csapások soha nem céltalanok, minden tanít. Nem vagyok katolikus, sem más valláshoz nem tartozom: megvan a magam hite, aminek az alapja a szeretet és a ne árts. Ezért fogott meg tegnap a szertartás.
  A kiút ebből a helyzetből - betegség, szegénység stb. - az, hogy a bolygó egy magasabb rezgésszámú dimenzióba kerüljön - ezt már különböző nemzetiségű tudósok is emlegetik pár éve. Olvass utána, a neten is sok információt találsz. Ehhez azonban előbb minél több ember tudatának kellene megváltozni, nyílni, magasabb szellemi szintekre kerülni, magasabb frekvencián rezegni: ők tudják az egész bolygót úgymond "átlökni" abba a dimenzióba, ahol már nem lesz éhezés, nyomor, betegségek.
  Nézd úgy, hogy mi, az átlag racionális ember számára "bolondok" azért küzdünk szellemi síkon (sokan a fizikain is), hogy a világ mindenki számára jobb hely legyen, függetlenül nemre, korra, bőrszínre, vagy arra, hol él. Talán így nézve pár napig elviselhetőek lesznek az ehhez hasonló összejövetelek.”
 • 94. vmagdi 2012. szeptember 09. 10:28
  „dehogy nem tudnak örülni... én is örültem, hogy nem hal senki fagyhalált, nem hajléktalan vagy munkanélküli, nem panaszkodtam , mert kifizettem a rezsit és ha nem is éltem nagylábon, nem jártunk nyaralni, de kitartott a pénz egyik fizutól a másikig.. nem kellett görcsölni, ezért aztán jutott időm alkotni, értelmes dolgokat csinálni, mert ugye kommunista vagy oda, a érzéseimet és gondolataimat sokkal kevésbé kontrollálták, mint ahogy ma manipulálni igyekeznek.
  Most nem örülök, mert sokadmagammal kaparom a falat, pedig a boldogság bennünk van, csak minket elszomorít ha azt látjuk amit látnunk kell a Szép Magyar Valóságot, és nem akarjuk becsapni magunkat, nem teszünk fel rózsaszín szemüveget, de azért ti csak táncikáljatok.”
 • 93. hős 2012. szeptember 09. 10:13
  „78-79-es hozzászólók!

  Attól,hogy vannak dolgok,amit nem ismertek,attól azok még léteznek!
  http://www.youtube.com/watch?v=qXxbLx_fimo
  A fenti cím valóban nem az általam említett ásatásról származik,csak el kell gondolkodni,hogy ezeken kívül mik lehetnek még,és miért nem tanítják?Itt is arról volt szó,hogy a régészeknek halvány fogalmuk sincs egy csomó dologról!”
 • 92. Kékcitrom1 2012. szeptember 09. 09:00
  „Elolvastam a kommenteket, igaz itt-ott elég felületesen, mert túl sok jelentőséget nem tulajdonítok a sok (és egyébként más írások alatt is rendszerint!) negatív hangvételű fröcsögéseknek. Kiábrándító, hogy mivé válik az ember, ha úrrá lesz rajta a modern kor mellékhatásaként (de lehet, hogy ez nagyrészt az "embertárolókba" kényszerítettség mellékhatása!) fellépő gyűlölet, harag, agresszió, hogy semminek nem tudnak örülni, főleg annak nem, ha valakik jól merik magukat érezni! Részemről mindent el fogok követni, hogy a következő rendezvény ennél sokkal nagyobb hírverést kapjon előre, hogy akik most nem, vagy későn értesültek róla, azok is ott lehessenek.
  És kívánok mindenkinek szeretet, boldogságot és hitet, főképpen önmagában.
  És egy idézet az egyik székelykapuról: MAGYARNAK NEM SZÜLETNI, LENNI KELL!”
111 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó a Kossuth Lajos sugárúti Raiffeisen-fiókban

Értesítették őket, a rendőrség kivonult, lezárt, vizsgált. A biztonság őr meg kitakart. Kábé ennyi és így történt. Tovább olvasom