Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Vasfüggönnyel a bevándorlók ellen

Csongrád megye - A Fidesz kezdeményezésére újra fizikai akadályokat építhetnek az ország déli határszakaszán a bevándorlók távol tartására. A korábbi határzárat a rendszerváltáskor számolták fel.
 Vajdaságban még nem téma

Az uniós tagságra áhítozó Szerbiában, a határ menti Vajdaságban még nem téma a magyar belpolitika legújabb ötlete. Beszéltünk a szabadkai Magyar Szó szerkesztőségével, ahol azt mondták, egyelőre csak a magyar MTI által kiadott híreket szemlézik. A szögesdrótos hírre Facebook-oldalukon ugyanakkor a kommentelők azt írták, hogy „a szögesdrótnak még a gondolata is mély rasszizmust jelent!".

Új fordulatot vett a kormány migrációval kapcsolatos kommunikációja, a 300 millió forintba kerülő plakátkampányon túl a fizikai elszigetelődés lehetőségéről is beszélnek. Rogán Antal, a Fidesz képviselőcsoport vezetője a hétvégi sajtóértesülésekre reagálva vasárnap reggel azt mondta, a Fidesz-frakció arra készül, hogy javaslatot tesz Magyarország déli határának törvényi eszközökkel való lezárására.

Rogán Antal kijelentése lavinát indított el először a hazai, majd kora délután a nemzetközi sajtóban. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tegnap délelőtt arról beszélt az M1 reggeli műsorában, hogy a határon felhúzott szögesdrót is jelenthet egyfajta megoldást a menekültáradat megfékezésére. Azt mondta, nem véletlenül az egyik legfontosabb kérdés a G7 bajorországi tanácskozásán a bevándorlás; most először mondták ki, hogy a bevándorlás megállítása érdekében rendet kell tenni végre Líbiában. Emlékeztetett arra, csak az elmúlt hétvégén 6000 embert mentettek ki a Földközi-tengerből, illetve 450-500 ezer ember vár arra Líbiában, hogy átvigyék Európába. Ezzel a tömeggel az Európai Unió már nem tud mit kezdeni.

A biztonságpolitikai szakértő arra is felhívta a figyelmet, amióta a bolgár–török határon felhúzták a szögesdrót kerítést, radikálisan csökkent Törökország felől a bevándorlás Bulgáriába, vagyis az Európai Unió területére.

Szögesdrót a röszkei határátkelőnél. Bezárjuk az Unió kapuját? A szerző felvétele
Szögesdrót a röszkei határátkelőnél. Bezárjuk az Unió kapuját? A szerző felvétele

Az Unióban nem ismeretlen a szögesdrót, a spanyol–marokkói határra, az afrikai Melillában 1993-ban kezdtek 6 méter magas válaszfalat telepíteni. Így „védik" magukat az afrikai menekültektől. Az Unió külső határain a törökök építettek 2012- ben 12 kilométer hosszú kerítésrendszert a migráció megállítására. A bolgár határőrizeti szervek 2015 januárjában már arról beszéltek, hogy 130 kilométerrel hosszabbítanák meg az országukat Törökországtól elválasztó, tavaly szeptemberben elkészült, 30 kilométeres szögesdrótrendszert: teljesen lezárnák a bolgár–török szárazföldi határt. Az építkezésről Bojko Boriszov miniszterelnök azt mondta, a bolgár kormány hisz a kerítésépítés szükségességében, amelynek költségeit 46 millió euróra, mintegy 14,2 milliárd forintra becsülik.

A szerb–magyar határszakasz 164 kilométer hosszú, ha a szögesdrótrendszer nálunk is ugyanannyiba kerülne kilométerenként, mint a bolgároknál, akkor a költségvetésből több mint 25 milliárd forintot kellene fordítani erre a célra. Megírtuk, a 60-as, 70-es években betonakadályok, a többszörösen körbefutó árkok jellemezték a közös mezsgyét, amelyeket a rendszerváltással együtt elbontottak. 2013-ban az „afrikai tavasz" kapcsán arról számoltunk be, hogy a határrendészek naponta 10-20 határsértőt fognak el, ez a szám az elmúlt hétvégére 1527-re nőtt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, idén eddig több mint 40 ezer határsértővel szemben intézkedtek az egyenruhások.

Összehasonlításképpen, tavaly összesen 23 ezer 200 migránst fogtak el a rendőrök, döntő többségük koszovói állampolgár volt, 40 százalékuk gyerek.
E-mailben kerestük a Fidesz-frakciót, hogy megtudjuk, milyen konkrét lépéseket terveznek a déli határon, de lapzártáig nem kaptunk választ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtette első útját a Tápén készült Kisfaludy hajó

2013 decemberében kezdték Széchenyi István egykori gőzösének másolatát megépíteni, a fémszerkezet és… Tovább olvasom