Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Védik a disznók farkát

Szeged - Az állatvédők azt szeretnék elérni, hogy ne kurtítsák meg a sertések farkát. Pencz Levente, a Fauna Egyesület igazgatója szerint ha nincs zsúfoltság, nem kezdik ki egymást a sertések, így nem kell levágni a farkukat sem.
Egy 7 éve érvényben levő jogszabály betartatásának hiányosságaira szerette volna felhívni a figyelmet az Angliában bejegyzett CIWF állatvédő egyesület – reagált szombaton megjelent cikkünkre Pencz Levente, a CIWF hazai képviselője, a Fauna Egyesület igazgatója –, ezért hozták nyilvánosságra a sertéstartás körülményeiről titokban forgatott sokkoló videójukat.

– 2003 óta tilos a rutinszerű farokkurtítás, és azóta írják elő a „környezetgazdagítás" kötelezettségét – állítja az állatvédő. – A malacok rutinszerű farokkurtítására nincs szükség, fájdalommal jár, ezt a gyakorlatot szeretné megszüntetni az Unió. Azért csinálják, mert az állatokat túlzsúfolt és ingerszegény környezetben tartják, aminek velejárója az az abnormális viselkedésforma, hogy egymás farkát lerágják.

Jó körülmények közt nem bántják egymást a disznók. Fotó: Gyenes Kálmán
Jó körülmények közt nem bántják egymást a disznók.
Fotó: Gyenes Kálmán

Egy 1997-es európai bizottsági jelentés szerint a következő 4 feltétel kell ahhoz, hogy ne essenek egymásnak: elegendő takarmány, ivóvíz, szalma vagy más, alakítható anyag, amellyel a turkálási ösztönüket kiélhetik az állatok, valamint nem túl nagy zsúfoltság. Ha az állatok döntő többségének farkát eleve levágják, az azt jelenti, hogy nem is törekednek az új követelményeknek való megfelelésre – véli Pencz Levente.

Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő előző cikkünkben azt nyilatkozta: rutinszerűen nem kurtítják a malacok farkát. Csak akkor, ha indokolt, ha kannibalizmustól kell tartani, de a „műtétet" kizárólag érzéstelenítéssel végzik el.

Nálunk is vizsgálódtak

Békés és Csongrád megyében összesen 10 telepen jártak a CIWF munkatársai. A felmérés 18 hónapja alatt 6 EU-tagállam – köztük Magyarország – 74 sertéstelepén vizsgálódtak.

Olvasóink írták

 • 17. ava44 2010. január 30. 21:23
  „Na még mit találnak ki az állatvédők?Volt, már kacsa, liba, meg mit tudom én mi még! Ha Angliában van a székhelye ennek a csürhének miért nem ott vizsgálódnak? Végül is a kereg marha kór ott fészkel igazán. Talán be kellene csukni őket a kerge marháik közé, hogy tudjanak otthon min csámcsogni, és ne nálunk acsarkodjanak azon hogy levágják, vagy nem vágják le a malacok farkát. Ötven évvel ezelőtt édesapám még a kismacskák farkát is levágta, hogy télen rövidebb idő alatt lehessen beengedni az ajtón, mert igy kevesebb hideg jött be. Egyébként csak azért helytelen a malacfarok levágássa, mert az igen finom a kocsonnyába, meg a körömpörkölbe. Ez az akármilyen Attila meg nyugodtan mehetne ki a kerge marhák közzé aszisztálni.”
 • 16. flexsnake 2010. január 29. 19:54
  „Arról is érdemes beszélni hogy gyakorlatilag az ilyen tartás miatt beltenyészetek alakultak ki és az állatok képtelenek a normális életre. Természetesen a kannibalizmus az is ha a feldolgozott állattetemet a disznónak adjuk. De nem baj, ugyanis a húsukat ti eszitek meg, vagyis hosszútávon a saját mérgetekben haltok meg. Igen, a természet furcsa bosszúja.”
 • 15. maz 2010. január 28. 18:28
  „na es a tusolo lehet koedukalt??????”
 • 14. tótkomlósi 2010. január 28. 18:23
  „ja, és természetesen ezeket a problémákat a malacok és a halak független szakszervezete panaszolta el a cikkben szereplő leventének.
  Mégis csak egy szinten vannak, mondta Hofi is annak idelyén.”
 • 13. tótkomlósi 2010. január 28. 18:20
  „Követelem, hogy minden sertéstartó legalább napi 1 órát foglalkozzon külön külön minden röfivel! Tessék velük sakkozni, meg kártyázni, esetleg együtt dúrni az akólban!
  Ezenfelül külön tusolót minden disznónak!

  Ments meg minket a gonosztól és az állatvédőktől......”
 • 12. rigójancsi 2010. január 28. 18:09
  „Már csak a malacok farkát kell rendberaknunk. Amúgy minden rendben van Magyarországon.
  De, hisz akkor ez itt a Kánaán!!! Hurrá! Éljen Bajnai meg Gyurcsány! (...az én fizetésemből...)”
 • 11. maz 2010. január 28. 17:40
  „kedves levente nem tudom hogy eloszor egy tulzsufolt malacolba kellene teged berakni egy hetre vagy 30m2 elo 8gyerekes csaladba utanna tudnad hogy kit is kellene tamogatnod”
 • 10. dowan 2010. január 28. 16:28
  „Hamankato:
  Jah igen, ne tartsunk disznót gömbölyű akváriumban, mert a túlzsúfolt ólakban akkor nem kell megkurtítani a halak farkát, sőt fogatlanított békát sem kell sétáltatni, sőt a naposcsibének is tollszárítót kell biztosítani :D”
 • 9. dowan 2010. január 28. 16:23
  „Áááá
  Adatot kérek :
  - Mi a nem zsúfolt malac/ négyzetméter
  - Mekkora lakaskörülmény kell egy 2 gyerekes családnak. (ha minden igaz akkor a kormány a "disznótartó" így miért nem lehet rájuk kötelezővé tenni a tartási kötelezttség minőségének javítását)
  - Mekkora a barom / negyzetméter abban az irodában ahol ezeket csinálják és valyon mennyit keresnek ?”
 • 8. hamankato 2010. január 28. 15:04
  „Ti le vagytok maradva!
  Tegnapi hír,meg kell szüntetni a gömbölyű akváriumot,mert a halak rosszul érzik magukat benne,meg nem lehet madarat tartani kerek kalitkában. NEM VICC !!!!!!

  ÁÁÁÁÁÁÁÁÁááááááááá.................

  Hová jutottunk!!!!!!!

  A halaknak jobb a sorsa,mint az embereknek!!!!!!!!!!”
 • 7. Agyalapi 2010. január 28. 13:43
  „Sztem az állatvédőknek a sajátjukéra kellene vigyázni, nehogy a kocsonyába kerüljön. Különben jobb lenne, ha átmennének embervédőbe, annak volna értelme.”
 • 6. keletaru 2010. január 28. 12:42
  „" Angliában bejegyzett CIWF állatvédő egyesület ".. ez jó ! Talán otthon nézzenek szét......Unió-ba belépés előtt, nálunk voltak a legszigorúbb élelmiszer biztonsági szabályok. Belépésünk óta tudjuk , vagy inkább nem tudjuk mit kaptunk nyugatról , csak sejtjük . Hát köszönöm ... egyszer keletre estünk hasra , most nyugatra ! Értünk, értünk ? Üdv Kuci”
 • 5. rozator 2010. január 28. 12:31
  „Ez egy hülyeség! Szabadon tartottuk a disznókat, a nemesített hússertés akkor is rágta a másikat! A mangalica nem, viszont fele akkorára nőtt. Az állatorvos kapásból lekapta a farkukat, semmi bajuk nem történt!(igy jutott a húsevő virágunknak is)”
 • 4. abszurd 2010. január 28. 12:24
  „Jogos felvetés! Mit ne mondjak a sertésfarok kiváló sütve és pl. paprikásban megfőve is! :)”
 • 3. Parttalan 2010. január 28. 11:38
  „Ha így haladunk el fog jönni az az idő, amikor betiltják a légycsapó használatát.
  Kedves Méregzöldek: a Legyek Ura legyen veletek!”
 • 2. Bözse37 2010. január 28. 11:15
  „Kedves Levente!
  Mi falun lakunk vannak is sertéseink. De úgy gondolom volnának a mai világunkba nagyobb problémák is mint azok, hogy levágjuk-e a malac farkát születése utána vagy sem. Mikor emberek éheznek fagynak meg nem ez az igazán lét kérdés" van-e a malacnak farka vagy sem?". Mellesleg látott Ön már disznót közleről ???

  Üdv:
  B.”
 • 1. igazságkereső 2010. január 28. 10:52
  „Igen örvendetes Pencz Levente, a Fauna Egyesület igazgatójának megállapítása,szakmai érvelése, de tessék mondani ki foglalkozik az emberek jó közérzetének vizsgálatával és annak megvalósításával? Vagy már senkinek ne m is jut eszébe,hogy ezzel a kérdéssel is kellene foglalkozni, mit foglalkozni, hatékonyan tenni kellen már ennek érdekében!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötbér - négy hónapra

Szeged - Napokon belül kiderülhet, mekkora kötbér kifizetésére kötelezik az M43-as sztráda első… Tovább olvasom