Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Vendégként jöhet a bulvár

Szeged -Elkapkodták a nézők a kiemelt helyáras belépőket a népszerű művészekkel érkező vendégprodukciókra a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában. A szórakoztató bulvárelőadások iránti igényt meghívásokkal igyekszik kielégíteni a teátrum.
A Szegedi Nemzeti Színház múlt heti sajtótájékoztatóján jelentette be: kiemelt helyárú jegyekkel két népszerű produkciót is vendégül lát decemberben. 16-án Parti Nagy Lajosvilágslágerekkel tűzdelt zenés játékát, A Bandy-lányokat Hernádi Judittal és Udvaros Dorottyával a főszerepben láthatja a közönség Ascher Tamás rendezésében. 26-án pedig A zongorista Oscar-díjas szerzője, Ronald Harwood színdarabjával, a művészotthonban élő nyugdíjas operaénekesekről szóló A nagy négyessel vendégszerepel a nagyszínházban Gálffi László rendezésében Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László. Több olvasónk is jelezte: a bejelentés másnapján már egyik előadásra sem kapott jegyet; jó lenne a hasonló produkciókat többször is játszani.

– Már a sajtótájékoztató előtt is lehetett jegyeket kapni ezekre a vendégjátékokra, és valóban komoly roham volt a jegyirodában. Azért nem tudtunk ezekből az előadásokból többet is beállítani, mert máshová is hívják őket ebben az időszakban, és a produkciókban játszó művészek is nagyon elfoglaltak – mondja Gyüdi Sándor. A teátrum főigazgatója azt is megjegyzi: júniusban láthatták a szegediek az Esőembert Kulka Jánossal és Nagy Ervinnel a főszerepben. Amikor azt tapasztalták, hogy elkapkodták a jegyeket, nem tudták a nézői igényeket kielégíteni, elhatározták: visszahívják a produkciót. Ezért az Esőembert hétfőn újra játszották a nagyszínházban. Arra is lehet számítani, ha szeretik a nézők A Bandy-lányokat és A nagy négyest, akkor igyekeznek ezeket is egy későbbi időpontban visszahívni.

Karácsonykor jön A nagy négyes: Benedek Miklós, Szacsvay László, Vári Éva és Molnár Piroska. Kiemelt helyárral is kapósak. Fotó: Puskel Zsolt
Karácsonykor jön A nagy négyes: Benedek Miklós, Szacsvay László, Vári Éva és Molnár Piroska. Kiemelt helyárral is kapósak. Fotó: Puskel Zsolt

Arra a felvetésre: ha ilyen nagy a kereslet az igényesen szórakoztató bulvárprodukciókra, akkor nem lenne-e érdemes évadonként egyet-kettőt a szegedi színháznak is műsorra tűznie, a főigazgató így válaszol: – Ez egy kényes kérdés. Miközben azt mondjuk, hogy minden nézői igényre kell reagálnunk, aközben mégiscsak van a társulatunknak egyfajta arculata. Ezért választjuk inkább azt a megoldást, hogy az ilyen igényeket vendégprodukciókkal elégítjük ki. Ehhez a műfajhoz az is hozzátartozik, hogy a publikum bizonyos előadókat akar látni. Például Kulka Jánost minden mennyiségben. Ugyanezeket a produkciókat nem ugyanilyen mértékben vágynák látni a nézők a saját társulatunk kiállításában – hangsúlyozza Gyüdi Sándor.

Ünnepi a kínálat

A színidirektor szerint a decemberi játékrend összeállítása másként történik, mint a többi hónapé. A néző ilyenkor szívesen ad színházi jegyet is ajándékba, de ehhez az kell, hogy olyan produkciókat is kínáljanak, amelyek csak ilyenkor hozzáférhetők. – Amit egész évben játszunk, az nem biztos, hogy ugyanolyan vonzó ajándéknak is. Az ünnepi időszakra más típusú produkciók valók, ezért kínálunk az említett vendégelőadások mellett több izgalmasnak ígérkező koncertet is – mondja Gyüdi Sándor.

Olvasóink írták

  • 1. úgyistudod 2011. november 25. 09:07
    „Kényes kérdés, mi? Az elmúlt években is volt egy-egy olyan darab, amit a szegediek többet szerettek volna látni: Bolha a fülben, Makrancos hölgy, Csárdáskirálynő stb. Mindig megígérik, hogy lesz felújítás, de amikor jegyet akarunk rá venni, kiderül, hogy mégsincs. Csak azokat a darabokat nyomják, amikről már a premier utáni napon hallani, hogy nem szereti a közönség. Nem lehetne a közönség igényeit és a társulat arculatát közelebb hozni egymáshoz? Elvégre ez a színház közpénzből üzemel. Küföldön művészszínházat (még akkor is, ha jó) csak magántőkéből lehet létrehozni. Az sem feltétlen jó, de lehetne sokszínűbb a kínálat, és a színházvezetés meghajthatná a fejét néha a közönségakarat előtt, mert az Ő belterjes ízlésüktől sem a szakma sem a közönség nincs elájulva. Ki csinál itt színházat kinek???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordszáraz november

Emberemlékezet óta nem volt ekkora őszi aszály; lényegében augusztus óta egy csepp eső sem esett Mórahalom és Ásotthalom környékén. Tovább olvasom